Nadbiskupov pozdrav na središnjoj proslavi sv. Dujma 2010.


Iskreno vjerujem da nas sve ispunja radost zajedničkog slavlja svetog Dujma biskupa i mučenika, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije. Naša radost i zajedničko slavlje svetog Dujma uvijek je obogaćeno i uzveličano nazočnošću dragih nam gostiju grada i Crkve, koje kao Dujmov nasljednik rado pozdravljam.


Pozdravljam braću u biskupstvu: mons. Slobodana Štambuka, Hvarskog biskupa, predvoditelja ovogodišnjeg slavlja; mons. Želimira Puljića, novog zadarskog nadbiskupa; mons. Antu Ivasa, šibenskog biskupa; mons. Iliju Janjića, Kotorkog biskupa; mons. Juraja Jezerinca, vojnog ordinarija u RH; mons. Nikolu Kekića, vladiku križevačkog; našeg nadbiskupa u miru, mons. Antu Jurića; oca provincijala fra Željka Tolića; generalnog vikara mons. Ivana Ćubelića i sve predstavnike biskupa i provincijala.
Pozdravljam i naš prvostolni kaptol s prepozitom mons. Dragom Šimundžom; počasnog kanonika našega kaptola i prijatelja iz nadbiskupije Paderborn mons. Bruna Kresinga; župnika naše prvostolnice don Tomislava Ćubelića, sve svećenike i redovnike, bogoslove i sjemeništarce.


S istom radošću pozdravljam poštovane sestre provincijalke, sve redovnice i redovničke kandidatice.


Osobit pozdrav upućujem gradonačelniku, gospodinu Željku Kerumu, dogradonačelnika gosp. Juru Šundova, dogradonačelnicu gđu. Anđelku Visković; predsjednicu gradskog vijeća gđu. Nevenku Bečić; župana splitsko-dalmatinskoga gosp. Antu Sanadera; saborske zastupnike, predstavnike društveno-političkih ustanova na državnoj i lokalnoj razini, predstavnike vojske i policije, znanosti i gospodarstva, prosvjete i kulture, zdravstva i športa, kulturna društva i braniteljske udruge.


Srdačan pozdrav svima vama, poštovani Kristovi vjernici, štovatelji svetoga Dujma! Radostan pozdrav iz Dujmova grada i svima vama braćo i sestre, u domovini i po svijetu, koji nas pratite posredstvom Hrvatske televizije i radija.


Sveti Dujam je simbol i memorija naše prošlosti ali i putokaz nove budućnosti. Duboki su korijeni povijesti, vjere i kulture u gradu Splitu i na ovome tlu. Vremena se i okolnosti mijenjaju, ali čovjek spontano osjeća i jasno prepoznaje što su stvarne vrijednosti koje ne prolaze. Sveti Dujam je snažni glasnik i trajni svjedok tih vrednota. I danas smo svjesni toga. Svima nam je, uza sve naše razlike, itekako važna pravda i mir, istina i sloboda, društvena snošljivost i utjelovljena vjera, bogoljublje i čovjekoljublje, u obitelji i društvu, u Crkvi i Domovini, kao i odgovorna suradnja za zajedničko dobro u gradu i državi. Doista, u današnjim nam izazovima i poteškoćama treba više međusobnog razumijevanja i poštovanja, istinske etičnosti i duboke vjere, te u tom duhu više optimizma i nade.


Braćo i sestre, uputimo svoje molitve Darovatelju života i Gospodaru povijesti da ovogodišnje slavlje svetoga Dujma bude blagoslov nama i našim obiteljima, gradu Splitu i nadbiskupiji, našoj Crkvi i cijeloj domovini Hrvatskoj!


Brate biskupe Slobodane, uvedite nas u svečano euharistijsko slavlje pjevajući slavu Bogu!Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Predsjednik Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za dijalog sa Srpskom pravoslavnom Crkvom ...
Mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit te predsjednik Komisije HBK za dijalog sa Srpskom ...
„Danas započinjemo korizmeno vrijeme, vrijeme dubljeg ulaska u Pashalno otajstvo. Gospodin živi u nama i za nas u ...
U povodu Svjetskoga dana bolesnika koji se slavi na blagdan Gospe Lurdske u četvrtak, 11. veljače, misno slavlje u ...
Na blagdan Gospe Lurdske i 29. Svjetski dan bolesnika, u četvrtak 11. veljače, misno slavlje u kapelici Sv. Josipa u ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je župnicima i upraviteljima župa odluku kojom ih ovlašćuje da ...
U prigodi posvete nove kapele Gospe Lurdske na Križinama u Splitu, predsjednik Hrvatskoga katoličkog liječničkog ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je, u utorak, 9. veljače u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, gosp. ...