Svetkovina sv. Dujma 2011.: Pozdrav na euharistijskom slavlju

Po 1707. put grad Split i Splitsko-makarska nadbiskupija slave svoga svetog zaštitnika, biskupa i mučenika, svetoga Dujma. Slavimo svoju memoriju prošlosti i putokaz nove budućnosti koja osvjetljava naše izvore i horizonte, te nas podsjeća na trajno nosive duhovne i društvene vrijednosti, koje nas povezuju i potiču na odgovorno traženje i osmišljavanje osobnog života i odnosa u društvu.
Osobni primjer otvorenosti i uvažavanje drugoga, poštivanje svakog čovjeka, s pravom promoviraju Dujma u suvremenika Grada, štoviše, uzdižu ga na dostojanstvo sveca - zaštitnika našega Splita. No, slavlje svetoga biskupa Dujma ne isključuje cara Dioklecijana. Naime, zatvorenost prema drugom i drugačijem, nepodnošenje različitosti i nasilno nametanje jednoumlja, isticanje vlastitog egoizma i samodostatnosti, trajna je opasnost od prisutnosti transformiranog Dioklecijana u različitim oblicima sustava diktatura i ideologija, pa i liberalne demokracije.


Nepravedne strukture društva i svijeta nisu samo one izvanjske, već i daleko opasnije unutarnje, one našeg uma i srca. I sami smo tomu svjedoci. Bitne se karakteristike Dujma i Dioklecijana danas na svoj način susreću u svima nama, s jedne strane u našoj egoističnoj isključivosti i agresivnosti i, s druge strane, u našoj humanoj otvorenosti i uvažavanju drugoga.
Je li 14 stoljeća nakon pokrštenja Hrvata, konačno došlo vrijeme zrelosti, vrijeme naše krizme - potvrde ljudskosti i vjere? Je li došlo vrijeme prijelaza iz sebičnog egocentrizma pojedinaca, stranaka, vlasti i oporbe u punoljetnost zrelog, svjesnog i dijaloški otvorenog čovjeka i društva, gdje će Dujmov govor vrjednota otvorenosti i uvažavanja, pravednosti i solidarnosti, opće dobro i zajedništvo, svima nama u gradu Splitu i domovini Hrvatskoj, biti naš svakodnevni razumljivi i prihvatljivi jezik? Vjerujem da može! Zato mu se danas utječemo i slavimo ga.


Naša radost i zajedničko slavlje svetog Dujma uvijek je obogaćeno i uzveličano nazočnošću dragih nam gostiju grada i Crkve, koje kao Dujmov nasljednik rado pozdravljam.
Pozdravljam braću u biskupstvu: mons. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa i predvoditelja ovogodišnjeg slavlja; (mons. Slobodana Štambuka, Hvarskog biskupa); mons. Antu Ivasa, šibenskog biskupa; mons. Iliju Janjića, kotorskog biskupa; novozaređenu braću biskupe, mons. Matu Uzinića, dubrovačkog biskupa; mons. Tomu Vukšića, Vojnog ordinarija u BIH; našeg nadbiskupa u miru, mons. Antu Jurića; zahvaljujem na čestitkama naših kardinala i svih nadbiskupa i biskupa Hrvatske i BiH; pozdravljam oca provincijala fra Željka Tolića; generalnog vikara mons. Ivana Ćubelića i sve predstavnike biskupa i provincijala.
Pozdravljam i naš prvostolni kaptol s prepozitom mons. Dragom Šimundžom; župnika naše prvostolnice don Tomislava Ćubelića, sve svećenike i redovnike, bogoslove i sjemeništarce. S istom radošću pozdravljam poštovane sestre provincijalke, sve redovnice i redovničke kandidatice.
Pozdravljam gradonačelnika, gospodina Željka Keruma i njegove suradnike; osobit pozdrav upućujem predsjedniku Hrvatskog sabora, gosp. Luki Bebiću; isto tako pozdravljam predsjednicu gradskog vijeća gđu Nevenku Bečić; župana splitsko-dalmatinskoga gosp. Antu Sanadera; saborske zastupnike, predstavnike društveno-političkih ustanova na državnoj i lokalnoj razini, predstavnike vojske i policije, znanosti i gospodarstva, prosvjete i kulture, zdravstva i športa; konzularni zbor, sve župane, gradonačelnike i načelnike, kulturna društva i braniteljske udruge. Svoju zahvalnost i čestitku upućujem i ovogodišnjim dobitnicima nagrada grada Splita.


Srdačan pozdrav svima vama, poštovani Kristovi vjernici i hodočasnici, štovatelji svetoga Dujma, okupljeni na Splitskoj rivi! Radostan pozdrav iz Dujmova grada i svima vama braćo i sestre, u Domovini i po svijetu, koji nas pratite posredstvom Hrvatske televizije i radija. S osobitim poštovanjem pozdravljam sve bolesnike i zatvorenike, članove naše Crkve i naroda.
Dok zazivamo svetoga Dujma, molimo i novoga blaženika papu Ivana Pavla II., da zajedno s Dujmom blagoslovi grad Split i našu Nadbiskupiju, te da s neba prate sve naše obitelji i obitelji hrvatskog naroda u Domovini i po svijetu.


Pozivam predvoditelja, brata Želimira, da nas uvede u misno slavlje.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Predsjednik Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za dijalog sa Srpskom pravoslavnom Crkvom ...
Mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit te predsjednik Komisije HBK za dijalog sa Srpskom ...
„Danas započinjemo korizmeno vrijeme, vrijeme dubljeg ulaska u Pashalno otajstvo. Gospodin živi u nama i za nas u ...
U povodu Svjetskoga dana bolesnika koji se slavi na blagdan Gospe Lurdske u četvrtak, 11. veljače, misno slavlje u ...
Na blagdan Gospe Lurdske i 29. Svjetski dan bolesnika, u četvrtak 11. veljače, misno slavlje u kapelici Sv. Josipa u ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je župnicima i upraviteljima župa odluku kojom ih ovlašćuje da ...
U prigodi posvete nove kapele Gospe Lurdske na Križinama u Splitu, predsjednik Hrvatskoga katoličkog liječničkog ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je, u utorak, 9. veljače u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, gosp. ...