Govor na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Splita

Poštovani gospodine gradonačelniče, predsjedniče gradskog Vijeća, uvaženi izaslaniče predsjednika Vlade RH, cijenjeni predstavnici kulturnih i društvenih ustanova Grada, Županije i Republike Hrvatske, članovi diplomatskog zbora, dame i gospodo, sve vas srdačno pozdravljam uz slavlje našega svetog zaštitnika Dujma i dana grada Splita.

Slavlje svetoga Dujma najznačajniji je događaj zajedništva grada Splita. Pitam se danas, koliko i kako je jedan drugi splićanin, car Dioklecijan razumio Dujma i što je bio razlog napetosti sve do njegova progona i pogubljenja? Pravno gledano, čini se da Dujam i kršćani nisu bili progonjeni zbog suprotstavljanja rimskoj vlasti, ili zbog nepravde, nasilja, kolonijalizma i imperijalizma, već zbog nečeg drugog: kršćani ne mogu prihvatiti, pa čak ni pod cijenu vlastitog života, proglašenje i čašćenje cara božanstvom. Za Crkvu i Dujma nije važan odnos Crkva i vlast, već odnos Crkva i svijet, u duhu evanđeoskog služenja. Ova negacija božanstva cara nužno uključuje i jednu afirmaciju: „Isus Krist jest jedini Gospodin.“ Jer puno je idola i božanstava, ali samo je jedan Bog i Gospodin.

Za ovu istinu protiv auktoriteta vlasti jednog čovjeka koji apsolutizira svoj auktoritet do božanstva Dujam daje život. Napetost cara Dioklecijana i biskupa Dujma početno susrećemo već u Pilatovu procesu i osude Isusa. Pilatovo pitanje „Što je istina“, toliko puta ponavljano sve do njegova zaborava danas pretpostavlja i vidi s jedne strane Istinu, a s druge auktoritet – vlast. Njegovo pitanje na svoj način uključuje nemogućnost spoznaje, pa i postojanja, same istine. Pilat slijedi svoj put: istina je auktoritet – vlast, moć. Od apsolutiziranja, do diviniziranja auktoriteta, kratak je put. Taj put car Dioklecijan je brzo prešao. Kršćanin Dujam svjedoči: istina je auktoritet. Zato: Veritas, non auctoritas, facit legem.

Poštovani, ovo je smisao i razlog Dujmova svjedočenja, razlog njegova štovanja i slavlja generacija i nas Splićana. Ne znam na koji je način završio svoj život car Dioklecijan, no, postoji mogućnost njegova recikliranja u mentalitetu egoizma, individualizma, konzumizma, narcisoizma. Stroj za njegovu reciklažu može biti čak i broj dignutih ruku, tj. auctoritas, non veritas, facit legem.

Dakako, slavlje sv. Dujma ne dopušta nam zanemariti odnos istine i auktoriteta. Vjerujem da nam je ovaj odnos danas itekako važan, kako u našem životu, tako i u našim službama. Ovogodišnji laureati, u svom pozivu i zvanju, vidljiv su znak prepoznavanja istine u našoj sredini. Od srca im čestitam i zahvaljujem na promociji ljudskosti i kulture života u našem gradu Splitu. Vjerujem da i svi mi, koji slavimo svetoga Dujma, nismo daleko od Istine.
Dragi prijatelji, na dobro vam došla ovogodišnja Sudamja!

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Predsjednik Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za dijalog sa Srpskom pravoslavnom Crkvom ...
Mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit te predsjednik Komisije HBK za dijalog sa Srpskom ...
„Danas započinjemo korizmeno vrijeme, vrijeme dubljeg ulaska u Pashalno otajstvo. Gospodin živi u nama i za nas u ...
U povodu Svjetskoga dana bolesnika koji se slavi na blagdan Gospe Lurdske u četvrtak, 11. veljače, misno slavlje u ...
Na blagdan Gospe Lurdske i 29. Svjetski dan bolesnika, u četvrtak 11. veljače, misno slavlje u kapelici Sv. Josipa u ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je župnicima i upraviteljima župa odluku kojom ih ovlašćuje da ...
U prigodi posvete nove kapele Gospe Lurdske na Križinama u Splitu, predsjednik Hrvatskoga katoličkog liječničkog ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je, u utorak, 9. veljače u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, gosp. ...