potres 2d

IBAN: HR29 2340 0091 1000 9261 5
Poziv na broj: HR00 29122020
Opis plaćanja: Za stradale u potresu

Skeniranjem koda možete uplatiti 50 kuna (ili iznos po svom izboru) na IBAN Caritasa SMN.

 

Svi Sveti - 2015.

1. Naš svakodnevni život zarobljen je tolikim informacijama, mnoštvom riječi, papira, drama, romana, brojeva, cijena, buke i stresa. Ovdje je mir. Na groblju je tišina, šutnja. Prostor razmišljanja, osluškivanja… I naslovi tolikih romana, biografija koje su ovdje pohranjene, vrlo su kratki: Ovdje počiva taj i taj, uokviren brojem godine rođenja i smrti, s pokojom mudrom izrekom i kratkom porukom.

I današnja čitanja Riječi Božje, blaženstva su kratka i sažeta. Blaženstva su duboka i visoka, povezuju Nebo i zemlju. Onaj koji ih izgovara, Isus Krist, sâm ih živi, nema loma između njih i njihova navjestitelja. Koliko god nas blaženstva iznenađuju i suprotstavljaju se našoj logici svakodnevlja, u šutnji, razmišljanju i iskustvu života, postaju nam uvjerljivija.

2.Doista, pravi blaženik jest On sâm. Isus Krist je pravi siromah u duhu, ožalošćen, blag, gladan i žedan pravednosti, milosrdan, čist srcem, mirotvorac, progonjen radi pravednosti. Blaženstva nam otkrivaju Isusov duhovni lik i očituju otajstvo njegove muke i smrti, ali i radost njegova uskrsnuća. Isus Krist svojim blaženstvima poziva nas i hrabri, na njegovom i našem putu. S Njime nejasno postaje prihvatljivo, udaljeno blisko. S Njime nemoguće postaje ostvarivo.

Bez Isusa Krista blaženstva bi bila smiješna, tragična, promašena, bez cilja i smisla. On ih je posvetio kao put ostvarenja života i povijesti. Ako nam je stran ovaj put, to je zato što Njega ne poznamo. I ako nas svijet ne poznaje, to je zato što ne upozna Njega.

3. Oni koji Njega upoznaše, postadoše prijatelji Božji i prijatelji ljudi. To su sveci. Sveci su bogatstvo Crkve i proroci društva. Svetost nas približava Bogu i ljudima. Svetost nije naša zasluga, plod naše askeze. Božji je to dar koji nam je darovan na krštenju i trajno se daruje našoj ljubavi i slobodi. Po Sinu smo oslobođeni i postali sinovi i kćeri Božje, na što nas podsjeća i današnje drugo čitanje: „Ljubljeni, sad smo djeca Božja i još se ne očitova što ćemo biti.“ (1 Iv 3,2a) A što ćemo biti? Bit ćemo Njemu – Ocu slični. U ovoj našoj nadi slavimo univerzalnost svetosti braće i sestara, „velikog mnoštva… iz svakog naroda, i plemena, i puka, i jezika. Stoje pred prijestoljem i pred Jaganjcem odjeveni u bijele haljine; palme im u rukama.“(Otk 7,9) To su braća i sestre koji su uza svu grešnost i ograničenost imali hrabrosti svjedočiti u svom životu logiku blaženstava, slijedeći ga na putu Njegove smrti i uskrsnuća. S Njime su povezani kao što je danas i svetkovina Svih Svetih povezana sa nedjeljom, danom Kristova uskrsnuća.

Mnoštvo svetih, i naše braće i sestara, hrabri nas, koji smo u buci izgubljeni i često otuđeni od Boga, sebe i bližnjega. Oni nam poručuju: Nismo rezultat slučaja, kaosa i nekih bezličnih sila. Plod smo ljubavi Božje, spasiteljice svih ljudi. Naš života se mijenja, a ne oduzima. Bog je istina, dobrota i ljepota našega života. Božja obećanja su veća i od naših želja. Po milosrđu Božjem smo spašeni. Sjeme i zov vječnosti nosimo u našim njedrima. Ne gasimo ovu čežnju Neba! Produženje života nije i njegovo ostvarenje. U uskrslom Kristu – Jaganjcu je mjera i punina čovjekova života. U Njemu nam je spasenje!

4. Braćo i sestre, u ovoj nadi uskrsle punine života, u bolnom rastanku pratili smo i oprostili se od njih, naših dragih pokojnika. Premda nas još dijeli veo od tajne punine života, svoju uskrsnu nadu izražavamo simbolom cvijeća i zapaljene svijeće na grobu naših milih. Cvijeće je novost, plod golog, raspadnutog sjemena sahranjenog u zemlju, svojevrsni „sakramenat sunca“. A svjetlo čini da tama nestane i dan se budi. No, daleko više izražavamo uskrsnu vjeru i nadu, kao i povezanost s našim dragim pokojnima i s Ocem nebeskim, po našim molitvama, razmišljanjima o Riječi Božjoj, sakramentima, a osobito euharistijskim slavljem. Zato u ozračju slavlja Svih Svetih i nade našega spasenja, spomendan dragih pokojnih i pohod groblju ne ostavlja nas u granicama smrti. Otvara nas slavlju njihova, i u nadi našega uskrsnuća.

Stoga, danas ne idemo, nego na groblje hodočastimo. Ova humana gesta hodočašća na ovo sveto mjesto, na svetkovinu Svih Svetih, čini nas humanijim i zrelijim vjernicima u našoj sredini. Spomenimo i to: kad bi i naše stranke u svojoj izbornoj kampanji posjetile groblje i tu održale jedan svoj izborni skup, sigurno bi bilo manje lažnih obećanja, više odgovornosti; manje vrijeđanja, više uvažavanja; manje osobnog interesa, a više zauzetosti za opće dobro; manje moći, a više služenja; manje „protiv“, a više „za“. I politika bila bi ne sredstvo bogaćenja, već put posvećenja.

5. Braćo i sestre, mi koji još ne nosimo u rukama pobjedničke palme, već tolike križeve, poteškoće, razočaranosti, bolesti, starosti, osamljenosti, boli i praznine zbog prerane ili iznenadne smrti dragih nam osoba, osjećamo uskrslu nadu poput kvasca, koji nam širi i otvara nove horizonte života. Uskrsna nada nas hrani i daje nam svjetlo i snagu u našem svakodnevlju.

Neka nas današnje hodočašće na sveto mjesto počivališta naših dragih pokojnika, još više poveže u zajedništvu sa svima svetima, dragim pokojnima, i sa svima onima s kojima još dijelimo svoj komadić vremena i prostora. Kao djeca Božja, u duhu današnjeg slavlja i blaženstava, budimo humaniji i prepoznatljiviji svjedoci lica Božjega u svojoj sredini, u svojim ulogama i odgovornostima. Uza sve poteškoće, ograničenosti i grešnosti, pomozimo i hrabrimo jedni druge na našem životnom hodu. Dok čestitamo radost Neba svima svetima i našim dragim pokojnima, istu radost želimo nama, našima, i svim ljudima, jer smo svi djeca Božja na istom hodočašću prema konačnom svetištu – kući Oca nebeskoga. Amen.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U Župi sv. Mihovila ark. – Kostanje obnovljena je crkva Sv. Ante u Seocima. Tom je prigodom, u nedjelju 17. siječnja ...
Draga braćo i sestre! Srdačan pozdrav svima vama i s vječnom Utjelovljenom Riječju bila vam blagoslovljena Nova 2021. ...
 „Danas na blagdan Krštenja Gospodinova sjetit ćemo se trenutaka kada nismo bili na razini toga dostojanstva koje ...
„Danas na svetkovinu Bogojavljenja u svom srcu i molitvama nosimo posebno one koji su ostali bez doma u potresu, za sve ...
„U ovoj misi sjetimo se žrtava potresa Petrinje, Gline, Siska i okolnih mjesta, a na poseban način molimo za mladost ...
„Koliko god je važan dobar početak još je važniji dobar završetak godine“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup i ...
Te Deum – misu zahvalnicu, na Staru godinu 31. prosinca u katedrali sv. Dujma, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup ...
„Bog, vječna Riječ iz ljubavi prema nama utjelovio se i postao čovjekom. Prihvatio je svakoga čovjeka i nije se ...