Ured za pastoral zvanja

Voditelj ureda: don Jure Bjeliš
Tel. (021) 323-400
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Duhovno zvanje, svećeničko i redovničko, nužno je povezano s brigom o zvanjima, kao i sa konkretnim svjedočenjem svih onih posvećenih osoba u životu Crkve koji se posve stavljaju u službi Gospodinu i širenju njegova kraljevstva. Ako svećenik, redovnik i redovnica životom ne svjedoče ljepotu i uzvišenost svojega poziva, onda djeca i mladi ne mogu upoznati ni zavoljeti duhovno zvanje na koje ih Bog poziva.

Gospodin se neprestano obraća mnogim mladićima i djevojkama, kuca na vrata njihova srca da ga bolje upoznaju, više zavole i očekuje slobodan odziv. Treba biti duhovno budan da bismo čuli njegov glas i shvatili neodgodivost njegova poziva.

Zato je potrebno podržavati sva nastojanja oko duhovnih zvanja i sudjelovati u različitim oblicima duhovnosti u našim župnim zajednicama koje smjeraju na buđenje i odgoj klica duhovnoga poziva. Oni najbolje sazrijevaju u duhovnom ozračju obitelji i zajednici vjernika.

Jedno od težišta rada ovoga ureda, a u suradnji sa župnicima, jesu tradicionalni susreti ministranata. Svake se godine organizira jednodnevni nadbiskupijski susret u Nadbiskupskom sjemeništu sredinom mjeseca lipnja na kojemu se okupi više stotina ministranata s njihovim župnicima. Prvi molitveni dio počinje procesijom, nastavlja se euharistijskim slavljem koje obično predvodi nadbiskup. U drugom dijelu odvijaju se natjecanja u različitim sportovima. Pobjednicima se uručuju nagrade i spomen-plakete.

Povrh toga svake se godine na nadbiskupijskoj razini krajem mjeseca srpnja održava tjedno molitveno-zabavno druženje ministranta u Vepricu pod nazivom Ministrantsko ljeto. Voditelj pastorala duhovnih zvanja uz pomoć suradnika animatora okuplja ministrante na zajedničko druženje, molitvu, igru, planinarenje i kupanje. Uz to, ovaj ured organizira za manje skupine ministranata povremene duhovne obnove u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. (Don Jure Vrdoljak)