Božić - bez doma, ali ne bez čovjeka

Poštovana braćo i sestre!

1. Darom premilosrdnog srca Boga našega, pohodi nas Mlado Sunce s visine. Obasja našu noć. U svjetlosti Neba, sve vas srdačno pozdravljam i radosno nazivam: na dobro vam došlo porođenje Božje! Milost Božja, koja se pojavila u tami betlehemske noći nosi svoje ime: Isus Krist, Spasitelj – radosni dar ljubavi Božje nama i svijetu. Iz ljubavi prema nama Bog čovjekom posta. Nismo sami i nismo određeni nekom sudbinom, već događajem ljubavi Boga u betlehemskom Djetetu. Ljubav ga dovodi u našu stvarnost. Ljubav ga vodi do našega srca.

Premda nam se čini da je to nemoguća misija i da je nepremostiva udaljenost betlehemskog Djeteta i našega srca, Božja ljubav dolazi na vrata našega srca u daru ljubavi i radosti. U tom pothvatu ni grijeh ni naša noć ne može ga obeshrabriti. Priznajemo da je krutost života, iskustvo zla, razočaranost, beznađe i svakodnevna briga, učinila naše srce sebično i zatvoreno, tamno i ledeno. Često smo nesposobni primijetiti bližnje u potrebi, slijepi za ljepotu, neosjetljivi za dobrotu, smijeh i radost. Da, u tami smo.

2. U krizi je čovjek, ljudskost, a s njime i sve drugo. Sve se to prenosi i očituje u našim obiteljskim i društvenim odnosima. Svjesni smo da nam nedostaje osjećaj pravednosti, solidarnosti, zajedništva, poštenja, odgovornosti, socijalne osjetljivosti za ugrožene pojedince i brojne obitelji. Da, to je slika Betlehema današnjeg Božića! K tomu, prigušeni smo i zaslijepljeni maglom mentaliteta, profita i interesa, konzumizma i zabave. Nehotice smo postali ovisnici gdje nas ne određuju naše stvarne potrebe, već nas nosi vihor nametnutih nam potrošačkih želja koje teško, ne samo djeca, već i mi odrasli, možemo kontrolirati i uskladiti s našim financijskim mogućnostima. Samo ovog Božića koliko smo nepotrebnih stvari kupili koje su plod želja potrošačkog mentaliteta. Posljedica toga jest još veće siromaštvo, materijalno pa i moralno. Opasnost je da se tradicionalnoj kategoriji siromaha pojedinaca u našem društvu, koje je sredina učinila takvima, njima pridruže sve širi slojevi društva, a osobito mladih i obitelji s bogatstvom svoje djece.

Gotovo da bismo se mogli poslužiti riječima (Nikolasa de Chamfort), jednog Francuza iz XVII. stoljeća, koji za svoje vrijeme reče: Društvo je podijeljeno na dvije kategorije: na one koji imaju više hrane nego apetita i na one koji imaju više apetita nego hrane. Za jedne je problem dijeta, a za druge glad. Teško je podnijeti kad nas pogode prirodne katastrofe i nepogode. Ali, ako u pozadini nije nepogoda, nego socijalna nepravda, to nas pogađa i vrijeđa, boli i dijeli. Nepravda navlači tamu na naše horizonte. Zato nebesko Dijete, Mlado Sunce, želi ući u naš Betlehem i osvijetliti ga. Želi ući u naša srca i preporoditi nas. Dolazi k nama bez doma, ali ne želi biti bez čovjeka.

3. Braćo i sestre! Pojavila se ljubav Božja, spasiteljica svih ljudi. Želi s nama rasti i odgajati nas da se odreknemo bezbožnosti, te razumno i pravedno živimo u sadašnjem svijetu (Usp. Tit 2, 11-12). Doista, betlehemsko Dijete je punina Božje ljubavi -  Božji Caritas. Od prvog susreta s nama, budi u nama ljubav. S majčinim mlijekom, još više ga hrani Marijina ljubav i pažnja budnih pastira koji priskaču u pomoć djetetu i obitelji u potrebi. Pogled i osmjeh djeteta potvrđuje ljubav majke Marije, pravednog Josipa i brižnih pastira koji iskustveno doživljavaju da je blaženije davati nego primati (Dj 20, 25).

Otajstvo Božića želi nas odgajati za pravednost i pomirenje, za ljubav prema Bogu i čovjeku. Želi nas uvoditi u radost i novost bogatstva života. Mudrost, dobrota i Caritas Božića stoljećima već odgajaju generacije našega naroda i nas danas. Božji Caritas je temeljna nota života koja svojom snagom zahvaća sve naše odnose. Otkriva i osvjetljava tamu naših starih i novih idola, naše bezbožnosti, za život po Božju. Potiče nas da ispravno vrjednujemo sredstva za život, da nadiđemo mentalitet hedonizma i nepotrebne rastrošnosti, da živimo razumno. Podsjeća nas da ne živimo sami i samo za sebe, već s drugima i za druge, da živimo pravedno i pošteno.

Iznad svega, Božić – Božji Caritas rastvara nam horizonte i dalje od pravde i pravednosti, prava i dužnosti. Punina i ostvarenje pravednosti jest ljubav. Ljubav zahvaća sve ljudske odnose, prema Bogu, svijetu i bližnjima, i temeljna je odrednica biti čovjek. Ljubav nas, kako reče sveti Franjo, potiče da počnemo činiti to što je nužno, zatim ono što je moguće te da ćemo potom iznenađeni moći činiti i nemoguće. Zaista, ljubav čini čuda! Čini nemoguće jer Bog je Caritas – Ljubav. Božićna, božanska ljubav želi zahvatiti i našu stvarnost današnjeg Betlehema.

4. Braćo i sestre! Ljudsko srce ima potrebu ljubiti i biti ljubljeno. Tko Božju ljubav otkrije u svome životu, u srcu mu se spontano rađa ljubav prema Bogu i bližnjima. Ljubav povezuje Boga i bližnjega. Tko ne ljubi bližnjega, ne upozna Boga (1Iv 4, 20). Srce je kolijevka gdje se vječni Sin Božji danas želi roditi i odgajati nas da budemo prisutnost njegove ljubavi u svijetu. Betlehemsko nas Dijete u svijetu nasilja odgaja i osposobljava za mir i pomirenje; u svijetu nepravde za poštenje, ljudskost i blizinu; u svijetu straha i zabrinutosti za povjerenje i osmjeh; u podjelama za zajedništvo,a u sebičnosti za darežljivost. Rađa nas i obnavlja u našim srcima i savjestima, a znak toga rađanja je naša smjelost, pravda, poštenje, ljudska solidarnost i kršćanska ljubav - Caritas.

Božji Caritas otkriva nam koliko je dostojanstvo čovjeka u očima Božjim. Slaviti Božić znači roditi se na nov božićni način: dopustiti da se u nama rodi čovjek, čiji su unutarnji impulsi i izvanjski utjecaji prožeti djelatnom ljubavlju i nošeni ne raznim vihorima, već snagom Duha Božjega. Ako se sam Bog radi nas i našega spasenja rodio i postao čovjekom, koliko poštovanja trebamo imati mi jedni prema drugima?! Sam Bog nas poziva da poštujemo i branimo čovjeka od zatiranja života prije rođenja u majčinoj utrobi i od svih oblika ugroženosti života u našem društvu.

5. Braćo i sestre! Ove godine sjećamo se 40. obljetnice organiziranog Caritasa u našoj splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Slavlje Božića – Božjeg Caritasa u betlehemskom Djetetu, novi je poticaj za naše župne i nadbiskupijski Caritas. Zahvaljujem svima koji žive i svjedoče svoju vjeru djelatnom ljubavlju, pomažući i prihvaćajući potrebne u njihovom materijalnom siromaštvu kao i one u moralnoj bijedi. Ujedno potičem sve volontere, djelatnike, vjernike i ljude dobre volje da otvoreni Božjem Caritasu, betlehemsko Dijete prepoznaju u potrebnima i daju im prostora u svojim srcima, jer tko zna kakva nas vremena još čekaju. Neka naš Caritas ne bude prigodničarski, već trajno obilježen Emanuelom, Bogom s nama. Imajmo hrabrosti ići i dalje od saniranja posljedica sve do uzroka ugroženosti naših bližnjih u našoj sredini i društvu, jer Caritas je put nove evangelizacije.

Zato mi je bilo drago sudjelovati i vidjeti na Dan splitskog Sveučilišta, koji je uvijek u vrijeme Adventa, gdje uz redovite nagrade, po prvi put se dodijelilo priznanje studentima za osobiti doprinos na polju solidarnosti i volonterstva. Bravo! Čestitam! Na svoj način, i ovo je znak odgoja i čovjekoljublja Božjega. Svjedočanstvo je to novog horizonta nade koju nam naša mladost proročki i u tami otkriva. Željeli bismo da sve naše odgojne i obrazovne ustanove, a osobito obitelj, bude podržana socijalnom pravdom, solidarnim zakonima, kako bi na obitelji, izvoru života i odgojiteljici volonterstva, solidarnosti i Caritasa mogli graditi humano i zdravo društvo.       

6. Novorođeno betlehemsko Dijete, Ti nas prvi uzljubi! Caritasu i daru srca Boga našega, otvori naša srca prema Bogu i bližnjima. Uđi u naša srca i domove, naše društvo i čitav svijet. Odgajaj nas svojom ljubavlju, oživi i preporodi sve naše odnose. Molimo te, božansko Dijete, ohrabri nas za socijalnu osjetljivost, dragovoljnu raspoloživost i karitativnu djelatnu prisutnost. Ljubavi Božja, tiha, samozatajna, skromna – ali i kao takva, nađi ugodan dom u našem Betlehemu te budi glasnija i prisutnija u svima nama, u našim obiteljima, društvu i svijetu.
Sretan Božić svima i s betlehemskim Djetetom blagoslovljena Nova 2012. godina!
Vaš brat i nadbiskup,


 Marin Barišić

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je obrede Vazmenoga bdjenja, 30. ožujka, u ...
U jutro Velikog četvrtka, 28. ožujka, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je misu ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je Misu Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, 28. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je euharistijsko slavlje na Veliku srijedu, 27. ...
Čestitku za Uskrs 2024. splitsko-makarskog nadbiskupa Zdenka Križića prenosimo u cijelosti.
Župa sv. Luke u Otoku obilježila je 80. obljetnicu krvavog pokolja u Otoku i podkamešničkim selima, iz tragičnih dana ...
Na Cvjetnicu - Nedjelju Muke Gospodnje 24. ožujka, koja uvodi u Veliki tjedan i pripremu za najveći kršćanski blagdan ...
Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić, u nedjelju 17. ožujka, tijekom svečanog misnoga slavlja blagoslovio je novi ...