Župa sv. Petra ap. - Priko-Omišpriko omis sv petar baraka kolodvor

Adresa: Trg Sv. Petra 1, 21310 Omiš
Telefon: (021) 864-888

Web-stranica župe: Župe sv. Petra Priko-Omiš

Facebook stranica župe: Župa sv. Petra Priko-Omiš

Župnik: don Emanuel Petrov


Raspored sv. misa

Nedjeljom
Župna crkva sv. Petra - u 7.00 i u 10.00 sati.
Zakučac - u 8.30 sati.

Radnim danom
Župna crkva sv. Petra - u 8.00 ili 18.00 sati.
Kroz srpanj i kolovoz u 8.00 ili u 19.00 sati.Povijest

Župa Priko-Omiš osnovana je odlukom nadbiskupa Ante Jurića 2. kolovoza 1999., br. 1268. Za prvog župnika imenovan je 26. kolovoza iste godine don Ivan Delić. Župa je nastala od dijela župe Omiš, koji se nalazio s desne strane rijeke Cetine i od dijela župe Duće. Župnom crkvom proglašena je starohrvatska crkva Sv. Petra Apostola. A sv. Leopold Bogdan Mandić, koji svoje porijeklo vuče iz Zakučca, proglašen je nebeskim zaštitnikom ove župe. Područje župe nalazi se na poljičkom teritoriju i pripada poljičkom dekanatu.  Osnivanjem ove župe grad Omiš, iako ostaje jedinstven grad, od 1999. godine pripada dvjema župama: Sv. Mihovila na lijevoj strani ušća Cetine i Sv. Petra na desnoj strani ušća Cetine.

Priko se počelo naseljavati tek početkom 20. stoljeća. Godine 1907. imalo je svega 5 obitelji. Najveći porast stanovništva doživjelo je u drugoj polovici 20. stoljeća.  

Matične knjige počele su se voditi od osnivanja župe 1999. godine.

Župa je 2001. godine imala oko 2.500 duša.

Crkve

priko omis sv petar1. Stara župna crkva Svetog Petra je starohrvatska crkva iz 9. ili 10. stoljeća. Dimenzije crkve bez apside su 9,25 x 5,70 metara. Crkva spada u bisere starohrvatskog predromaničkog sakralnog graditeljstva. Na krovu se uzdiže četvrtasta kupola, na zidovima su lezene izvana i iznutra, a na prozorima transene.  Uza sve to što je prvorazredni spomenik kulture, crkva nije prikladna za bogoslužje jer često poplavi crkva i njezin okoliš od oborinskih voda kojima je izgradnjom novih zgrada zatvoren odljev u Cetinu.

Da bi se doskočilo pastoralnim potrebama župe, u svibnju 2000. godine postavljena je montažna metalna crkva, s južne strane glavne ceste, kod autobusnog kolodvora. U njoj je na Spasovo, 1. lipnja 2000. godine, nadbiskup Jurić slavio prvu misu. Crkva «limenka» imala je oko 100 četvornih metara.

priko omis zakucac mala gospa2. Crkva Male Gospe u Zakučcu zove se i Gospa od Pišćeta. Zakučac je bio stara poljička župa koja je Organskim dekretom iz 1849. godine ukinuta i priključena župi Sv. Mihovila u Omišu. U selu je od davnina bila župna crkva, koja je 1854. godine povećana. Vidljivo je da je prednji dio crkve stariji. Crkva je sagrađena od klesanog kamena, ima četvrtastu apsidu, prozore sa završnim lukom, na pročelju kamenu šestokraku rozetu, a na vrhu pročelja zvonik na preslicu za tri zvona. Crkva je 1984. godine temeljito obnovljena. U svetištu je bačvasti svod, a u lađi prelomljeni gotički. U crkvi su kipovi sv. Nikole i Gospe Lurdske. U crkvi se nalazi i stara oltarna Gospina slika iz srušene crkve Sv. Nikole, koja je sagrađena u 18. stoljeću, a nalazila se u selu, kod Mandića kuća. Srušena je 1959. godine, prigodom izgradnje hidrocentrale. Dana 31. svibnja 2000. godine u Gospinoj je crkvi nadbiskup Jurić posvetio novi oltar prema puku, koji se nalazi u svetištu ispred staroga baroknoga oltara.  

priko omis zakucac kapelica gospa od ruzarija3. Kapelica Gospe od Ružarija sagrađena je na mjestu stare usputne kapelice 1989. godine. Stara kapelica je srušena zbog izgradnje hidrocentrale, a novu je sagradilo cijelo selo od 1. do 18. kolovoza spomenute godine. Sagrađena je od bijeloga klesanog kamena. U kapelici je Gospin kip.  

priko omis zakucac sv leopold bogdan mandic svetiste4. Svetište Sv. Leopolda Bogdana Mandića nalazi se u podnožju visokih hridina, nedaleko od slapa Ilinca. Nadbiskup Jurić 12. svibnja 1998., na Svečev blagdan,blagoslovio je veliki kameni križ na hridinama iznad svetišta, koji je visok 8,20 metara, a izrađen je po nacrtu Ive Buljevića. Križ je odliven u armiranom betonu, a obložen je kamenom i mramorom. To je bio početak izgradnje budućega svetišta. U podnožju hridina nalazi se špilja, koja je uklopljena u buduće svetište. Prigodom izvođenja radova otkriven je jedan antički grob, dosta rijedak na ovim prostorima. Ispred špilje postavljen je brončani kip sv. Leopolda Bogdana Mandića, visok 2 metra, rad ak. kipara Kažimira Hraste. Isti je umjetnik izradio Svečev srebreni reljef. Na betoniranom platou ispred kipa podignut je oltar prema puku.ž

priko omis5. Novu župnu crkvu sv. Petra ap. posvetio je 26. lipnja 2010. godine otac nadbiskup mons. dr. Marin Barišić koji je i blagoslovio pastoralni centar. Od tog datuma bogoslužje i pastoralno djelovanje odvija se u novim uvjetima i prostorima.

 

 

 

Statistika

2015. godina

 Krštenja 30
 Prvopričesnici 29
 Krizmanici 46
 Ženidbe 16
 Sprovodi 9