Župa Solinskih mučenika - Solinsolin kraljica mucenika

Adresa: Braće Radića 29, 21210 Solin
Telefon: (021) 215-659

Facebook stranica župe: Župa Solinskih mučenka - Solin

Župnik: don Ante Matešan

Raspored sv. misa

Zimski raspored (od 26. kolovoza 2018. do 15. lipnja 2019.)

Nedjeljom: u 9.00, 11.00 i 18.00 sati.
Blagdanom: u 8.00 i 18.00 sati.
Radnim danom: u 18.00 sati.
U došašću su zornice u 6.00 sati. Kroz mjesec svibanj sv. misa i pobožnost je u 19.00 sati.


Ljetni raspored (od 15. lipnja do 26. kolovoza 2018.)

Nedjeljom: u 9.00, 11.00 i 20.00 sati.
Radnim danom: u 7.30 sati.

Povijest

Župa Solinskih Mučenika obuhvaća sjeverno područje grada Solina. Osnovana je 1. siječnja 1989. godine, a za prvog župnika imenovan je don Vjekoslav Pavlinović. Na tom dijelu grada Solina nije bilo nikakvog sakralnog objekta, niti bilo kakve crkvene kuće. Jedini povoljni uvjet za otvaranje župe bilo je novodoseljeno stanovništvo iz naših zagorskih sela i zapadnih dijelova Bosne, posebice iz Livanjske i Duvanjke krajine, koje je ogromnom većinom bilo katoličko. 

Glavninu župe sačinjavaju naselja u Rupotini i Strani. Poznato je da je područje Rupotine bilo naglo i masovno naseljeno u drugoj polovici 17. stoljeća, kada je poslije završetka Kandijskog rata 1669. i na početku Morejskog rata doselilo mnogo obitelji iz zagorskih sela i susjedne Bosne. Tada je za doseljenike osnovana u Rupotini župa koju spominje nadbiskup Cosmi 1687. godine među župama koje nisu pod turskom vlašću, a naziva je jednostavno župa Rupotina. Kako to stanovništvo na tom području nije trajno ostalo, nego ga je mletačka uprava raselila na druga područja, ubrzo je župa ukinuta, pa je Solin s Rupotinom bio u sastavu župe Vranjic sve do 1911. godine, kada je na području Solina osnovana samostalna župa Gospe od Otoka.

Župa Solinskih Mučenika počela je djelovati nakon blagoslova župne crkve 26. ožujka 1989. godine, koja je otvorena u kupljenoj i preuređenoj obiteljskoj kući u kojoj je prizemlje i prvi kat preuređeno u crkvu, a drugi kat za stan župnika i župni ured. Novčana sredstva za kupnju kuće osigurala je Nadbiskupija.

Matične knjige nove župe počele su se voditi od osnivanja župe 1989. godine.

Na području župe danas živi preko 3500 duša.

Crkve

solin sv solinski mucenici1. Stara župna crkva Solinskih Mučenika napravljena je u obiteljskoj kući. Ing. arh. Desa Ora Čečuk od kuće dvokatnice uredila je vrlo lijep i funkcionalan sakralni prostor. Prizemlje i prvi kat pretvorila je u crkvu. Uklonjena je betonska ploča iznad prizemlja i prvog kata i na tom je dijelu učinjena galerija na kojoj je dosta velik kor za pjevače. U četvrtastom prizemlju učinjen je polukružni prostor u kojemu je smješten oltar iza kojega dominira Kristov lik okružen solinskim mučenicima. Crkva je svečano blagoslovljena 26. ožujka 1989. od nadbiskupa Franića, koji je najzaslužniji za prikupljane novčanih sredstava za kupnju kuće. Postaje Križnog puta u kamenu izradio je ak. kipar Marko Gugić. Crkva je dobila i zvonik, koji je podignut prema nacrtu ing. arh. Dese Ore Čečuk. Visok je 18 metara. Kip Gospe Kraljice Mučenika izradio je od poliestera spomenuti ak. kipar Marko Gugić, a blagoslovio ga je nadbiskup Jurić 2. svibnja 1993. godine. Ispred crkve je dvorište na kojemu se prigodom većih slavlja održava bogoslužje.  

solin kraljica mucenika2. Nova župna crkva Kraljice Mučenika izgrađena je u manje od tri godine i posvećena 2004. godine. Nakon što je pronađen teren i odobrena lokacija započela je gradnja nove crkve prema nacrtu arh. Ede Šegvića. To je zapravo pastoralni centar s crkvom, župnim stanom, dvoranama i drugim pastoralnim sadržajima. Crkva ima 300 četvornih metara i zvonik visok 20 metara, a oko 350 četvornih metara prostora predviđeno je za ostale navedene sadržaje. Unutar crkve je spomen kapelica posvećena svim solinskim braniteljima palim u Domovinskom ratu s popisom njihovih imena.

 

Statistika

2015. godina

 Krštenja 31
 Prvopričesnici 53
 Krizmanici 49
 Ženidbe 15
 Sprovodi 18