Župa sv. Andrije ap. - Split-Sućidarsplit sućidar

Adresa: Fra Grge Martića 42, 21000 Split
Telefon: (021) 567-866; 567-512
E-mail: [email protected]

Web-stranica župe: Župa Sv. Andrije - Sućidar

Facebook stranica župe: Župa Sv. Andrije - Sućidar

Župnik: don Ivan Čotić

Raspored sv. misa


Nedjeljom su svete mise u 8.30, 10.00, 11.30 i 18.00 sati. Od zadnje nedjelje ožujka do zadnje nedjelje listopada večernja sveta misa je u 19.00 sati.
Kroz srpanj i kolovoz nedjeljne svete mise su u 8.30, 10.00, 11.30 i 20.00 sati.

Radnim danom su svete mise u 18.00 sati, a od lipnja do rujna uključivo u 19.00 sati.
Subotom je sveta misa u 8.30 sati.

Povijest

Župa je osnovana 1. siječnja 1991. godine i povjerena je svjetovnim svećenicima. Prvi župnik je don Petar Đonlić. Teritorij župe prije je pripadao župi Sv. Petra Apostola. Na području župe prigodom osnivanja nije postojao nikakav vjerski objekt. Župnik Đonlić nastanio se u iznajmljenom stanu obiteljske kuće, a privremena župna kapela otvorena je u atomskom skloništu osnovne škole. Sućidar je dobio ime po srednjovjekovnoj crkvici Svetog Izidora, koja je u 13. stoljeću pripadala nadarju Prvostolnog kaptola. Crkvica se prvi put spominje 1096. godine, a po nekim pronađenim ostacima može se zaključiti da je podignuta u 9. stoljeću  na 104 metra nadmorske visine. Izvanjska dužina bila je 8 i širina 4,80 metara. Imala je polukružnu apsidu. Već je početkom 17. stoljeća bila u ruševnom stanju. Posve je srušena za vrijeme Prvog svjetskog rata, kada je njezino kamenje upotrijebljeno za vojna utvrđenja. Budući da se na teritoriju župe od davnine štovao sv. Izidor, odlukom ustanovljenja župe on je proglašen suzaštitnikom župe.  

Matične knjige vode se od 1991. godine.

Na području župe danas ima oko 10.500 stanovnika.

Crkve

1. Privremena župna kapela Svetog Andrije Apostola to je postala silom prilika. Atomsko sklonište osnovne škole, susretljivošću školske uprave i gradskih vlasti, pretvoreno je u župnu kapelu, posvećenu Svetom Andriji Apostolu. Za veće blagdane i proslavu  zaštitnika župe misa se drži i u velikoj dvorani u prizemlju škole.

svandrija2. Župna crkva Svetog Andrije Apostola. Nakon skoro dva desetljeća od osnutka župa sv. Andrije apostola na Sućidru u Splitu dobila je svoju crkvu i pastoralni centar koje je 2010. godine posvetio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Gradnja je započela 2009. godine. Crkva sv. Andrije s pastoralnim centrom, čiji je projektant dipl. ing. arh. Dario Gabrić, sadrži liturgijski prostor s korom 390 m kvadratnih, dvije dvorane (90 i 52 metara kvadratnih), stan za župnika i župnog pomoćnika, župni ured, čekaonicu. Izvođač armirano-betonskih radova je splitsko građevinsko poduzeće „Konstruktor". Dosadašnju gradnju i uređenje uz otkup zemljišta u potpunosti je financirala Splitsko-makarska nadbiskupija. Crkva, liturgijski prostor, je kompletno uređena i klimatizirana. Prezbiterij u pozadini krasi veliki mozaik koji je izradio ak. slikar Josip Botteri Dini. Na istočnoj strani je 14 vitraja s postajama križnog puta. Nadbiskupija je dijelom financirala i uređenje stambenog dijela pastoralnog centra, a na župi je da dovrši taj dio i dio uređenja okoliša oko crkve. 

 

Statistika

2015. godina

 Krštenja 38
 Prvopričesnici 86
 Krizmanici 82
 Ženidbe 8
 Sprovodi 25

Ulice

Bušićeva (neparni od 10 ? do 38)
Draganjina (cijela)
Fra Grge Martića (cijela)
Ivanićeva (cijela)
Ivaniševićeva (cijela)
Katunarićeva (cijela)
Krležina (cijela)
Kukuljevićeva (cijela)
Novakova (cijela)
Paraćeva (cijela)
Perivoj Ane Roje (cijela)
Sućidar (cijela)
Velebitska (parni od 38 do 84)
Vitezovićeva (cijela)
Vukasova (cijela)
Vukovarska (neparni od 85 do 145)