Proslava Međunarodnog dana obitelji u Nadbiskupskom sjemeništu

Pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u srijedu 15. svibnja pod geslom „Ča je bilo toga više ni“ proslavljen je treću godinu zaredom „Međunarodni dan obitelji“. U programu koji je vodila Herci Ganza sudjelovali su Dom za starije i nemoćne Split na Zenti i Vukovarskoj, Dom za starije i nemoćne Lovret, COO Juraj Bonači Split, COO Slava Raškaj Split, Centar za rehabilitaciju Fra Ante Sekelez Vrlika, Udruga Mi Split i Centar Zlatno doba, u suradnji s Hrvatskim nadzemljem, Galerijom Sikirica Sinj i KUD Milana Begovića Vrlika.

Na početku programa voditeljica Ganza podsjetila je da su Međunarodni dan obitelji proglasili su Ujedinjeni narodi 1989. godine, a u svijetu je prvi put proslavljen 1964. pod mišlju vodiljom „Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece“. Pritom je istaknula da je „obitelj gdje život počinje i ljubav nikad ne završava“. Slijedila je praizvedba filma, koji je snimila i pripremila ekipa kreativaca „Hrvatskog nadzemlja“, a u njemu su nastupile najstarije zvijezde – glumice Doma umirovljenika Lovret.

Dožupan Luka Brčić sve je pozdravio uime Splitsko-dalmatinske županije i župana Blaženka Bobana, istaknuvši da je obitelj važni temelj i sidrište, posebno na našim otocima s kojih se mladi iseljavaju, stoga županija provodi demografski projekt „Tu je tvoj dom“ kako bi mladima dali nadu i potvrdu kako institucije o njima brinu. Kroz projekt žele stvoriti osnovne uvjete za opstanak i doseljavanje mladih obitelji u ruralna područja radi demografske obnove i ravnomjernoga gospodarskog razvoja Splitsko-dalmatinske županije, približiti važnost obitelji i stasanja unutar obitelji. Županija će i dalje nastaviti s tom uspješnom suradnjom, njegovati tradiciju potpore, jer Splitsko-dalmatinska županija je dio te obitelji, poručio je dožupan Brčić.

Prigodnu riječ uime Grada Splita uputila je pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Magda Vrvilo, koja je istaknula da se „u svakodnevnom radu vidi koliko je obitelj važna, te da nema problema koji se ne može riješiti, ako se ima strpljenja, razumijevanja i ljubavi, koja je, kao i obitelj, izvor radosti života.“

Uime svih sudionika voditeljica je zahvalila na gostoprimstvu Nadbiskupskom sjemeništu na čelu s ravnateljem don Eduardom Pundom. Uime Splitsko-makarske nadbiskupije i nadbiskupa Marina Barišića koji u Zagrebu sudjeluje na zasjedanju HBK, sve je pozdravio fra Domagoj Runje. Posebno se spomenuo svih onih članova obitelji koji danas nisu više tu, istaknuvši, kako oni nisu isključeni iz našega života nego su se preselili kod Oca Nebeskog gdje ima mnogo stanova.

U programu je nastupilo 120 izvođača koje je pripremalo 30 kreativnih voditelja, učitelja, asistenata i radnih terapeuta iz ustanova i udruga iz Splita, Sinja i Vrlike. Druženje je počelo stihovima Jakše Fiamenga „Ča je bilo toga više ni“, koje su priređivači posvetili ove godine plejadi velikih splitskih glazbenika, umjetnika i pisaca (Zdenko Runjić, Ljubo Stipišić, Josip Genda, Oliver Dragojević, Boris Dvornik…) Tijekom godine veselu družinu iz Splita ugostio je Centar za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači – Podružnica Sinj, te su za tu prigodu snimili i prikazali dokumentarni film autorskoga dvojca s Umjetničke akademije u Splitu Velimira Ujevića i Ivana Efendića. Nakon toga su Centar Juraj Bonači iz Sinja i Galerija Sikirica izveli „Sinjsku reru“, Centar Firule i Zenta „Štoriju o Nadalini“, Centar Juraj Bonači Firule i Dom Zenta „Partili su mnogi dobri ljudi“. Centar Fra Ante Sekelez iz Vrlike, koji vodi ravnateljica Ivana Klarić Kukuz i njezin veseli tim, koji su za nastup pripremile: Tina Tiganj Modrić, Marika Tadić Vujić, Branko Vuco Marić i Gorana Gabrić, a u tome su im pomogli i KUD Milan Begovići voditeljice Marina Djaković izveli su šijavicu, ojkavicu, reru…

„Kad pričamo o dobrim starim vrimenima, iako ne tako davnim vrimenima, uvijek se rado sjetimo svih dječjih igara koje su oplemenili naša djetinjstva. Nigdje žive riči. Bilo da je riječ o franjama, zjogareli ili laštiku s tugom gledamo današnju djecu na zidiću s mobitelima u rukama…“, ispričali su korisnici Centra Juraj Bonači iz Splita i Doma umirovljenika Vukovarska, koje su pripremile njihove voditeljice Anica Svalina, Snježana Smoje, Melita Jugov. Voditeljica je uime svih zahvalila ravnateljici Centra Juraj Bonaći Snježani Čotić koja treću godinu zaredom odradi glavninu organizacijskog djela toga složenoga projekta, pruživši mu hvalevrijednu logistiku. Potom je Gorana Radonić, umirovljenica u Vukovarskoj, krasnoslovila svoje stihove „Da se vrime može vratit’“.

Slijedio je igrokaz i pjesma „Svako naše malo misto“, uz prekrasan dijalog „Bepina i Luiđi“ o balotan, medicini, umjetnosti…

I tako se od „ sinjske ferate, kliške rere“ došlo do „ splitske karoce“ u kojoj su nastupili korisnici Centra Slava Raškaj čije su voditeljice Katija Čapalija, Mila Krstulović i Anastazija Zečić, pod vodstvom ravnateljice Željke Paleka ostvarile fantastičnu suradnju s veselim zborom Zlatno doba Udruge Mi i njihovim voditeljem Milijadom Vujević, Ljiljanom Tešijom, Anatonijom Bitunjac i Zrinkom Goretom, te umirovljenicama Doma Lovret pod vodstvom ravnateljice s. Mirje Tabak, dobrog duha ove smotre i asistencije s. Kristijane Ćapeta. Umirovljenici koji su nastupili u filmu i uživo bili su Cvita Kelam (83 godine), Mara Radman (83 godine), Neda Milišić (86 godina), Vjera Ozretić (87 godina) Vilma Pivšek (89 godina) i Ivanica Đina Bartulović (91 godinu) s pjesmom „Karoca gre“

Na kraju je voditeljica Ganza zahvalila na potpori Županiji splitsko-dalmatinskoj i Gradu Splitu, Nadbiskupijskoj gimnaziji koja im je ustupila prostor i svim ravnateljima, voditeljima i sudionicima, a posebno Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, Marku Dragunu, na svim tiskanim materijalima i Školi likovnih umjetnosti Split na izradi djela scenografije pod vodstvom Ane Marije Starčević.

Program je završio pjesmom „Ljubav nas veže i spaja“ koju je izveo zbor Udruge Mi Zlatno doba, s nadom da će sve nazočne to slavlje potaknuti kako bi bilo lijepo iskoristiti dan i razveseliti bližnje, nazvati nekoga bliskog i dragog, koga dugo nismo vidjeli, čuli, ili posjete ili se poigrat s djecom, nećacima… jer putovanje je pri kraju „i brodu i vlaku“, stoga čuvajmo obitelj „kuću lipog smija“, bila je zaključna poruka Međunarodnoga dana obitelji iz grada pod Marjanom.