Tjedan braka – treći dan: Projekcija filma „Nezapaljiv“

Trećeg dana Tjedna braka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji koji se odvija u župi sv. Spasa na splitskim Mejašima, u srijedu 5. veljače, organizirana je projekcija filma „Nezapaljiv“.

Film koji traje 122 minute spoj je akcije i ljubavne priče, a radnja prati Caleba Holta (Kirk Cameron) koji radi kao profesionalni vatrogasac i čvrsto se drži osnovnog pravila vatrogasaca: „nikad ne ostavljaj svog partnera, posebno ne usred vatre“. Međutim, Calebova situacija kod kuće je potpuno druga priča – njegov sedmogodišnji brak sa Catherine (Erin Bethea) je pred raspadom, a situacija svakim susretom izgleda sve gora.

Ovaj izvanredan film realno prikazuje koliko je teško vratiti međusobno povjerenje i zajedništvo jednom kada se brak počne urušavati. Tko god je pokušao pomoći u takvoj situaciji sigurno se osjetio kao neutemeljeni optimist. Dubina grijeha i međusobne povrede je daleko veća nego što se to može vidjeti na socijalno dostupnoj površini. A može li se slična stvar možda desiti i nama koji smo samo promatrači nevolje bližnjih?

Malo je filmova koji kao ovaj koji bez uljepšavanja prikazuju svu težinu povratka na pravi put i kako je, koliko god jako motivirana, ljudska snaga brzo potrošna. Truditi se bez vidljivog napretka je neprijatelj svakog nastojanja i ubrzano dovodi do same biti pitanja – zašto se uopće trudimo? Naći razlog za ustrajati može samo iracionalna sila, nevidljiva, a opet toliko jako manifestirana u našim životima – bezuvjetna Kristova ljubav – koja nadilazi sve prepreke i za razliku od toliko drugih ljudskih nastojanja donosi promjenu na daleko bolje. Ako zaista nešto hoćemo napraviti, moramo se osloniti na izvor svega dobroga. Isus je rekao: “Bez mene ne možete ništa učiniti” (Ivan 15:5).