Caritas Nadbiskupije - Split

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije je pastoralna i karitativna ustanova Splitsko-makarske nadbiskupije koju je ustanovio Nadbiskup s ciljem da promiče razvoj i širenje organizirane kršćanske djelotvornosti među vjernicima mjesne crkve.

Djelovanje CARITASA usmjerava se prema Svetom pismu, propisima Katoličke Crkve, socijalnom nauku Katoličke Crkve i crkvenom poslanju, prema ustavu RH i važećim zakonskim propisima te stručnim standardima.


ZADAĆE

 • Promicati, u suradnji sa župnim Caritasima djelotvornu kršćansku ljubav prema osobama i zajednicama u potrebi, nastojeći je pretvoriti u konkretne pothvate,
 • Njegovati i koordinirati karitativne inicijative među župama i dekanatima,
 • Organizirati razne tečajeve za odgoj i osposobljavanje karitativnih djelatnika i volontera,
 • Animirati javnost za promicanje karitativne dobrovoljnosti posebno kod mladih, poticati i podupirati dobrotvorne inicijative uključujući u rad nove volontere koristeći sredstva javnog priopćavanja,
 • Promicati suradnju među drugim humanitarnim ustanovama,
 • Osnivati i pomagati ustanove socijalne skrbi, prihvatilišta, dječje vrtiće, savjetovališta i sl…
 • Poduzimati i koordinirati hitne pomoći u slučajevima velikih nepogoda u nadbiskupiji, Domovini i svijetu.

Caritas je povezan s ostalim karitativnim ustanovama na području HBK i to posredovanjem Hrvatskog Caritasa. U skladu sa sklopljenim ugovorima o ekonomskim pitanjima između Svete Stolice i Republike Hrvatske, Caritas može stupiti u posebnu suradnju s civilnim ustanovama radi ostvarenja određenih socijalnih programa.


PROJEKTI i AKCIJE CARTIASA

1. RUČKOVI - Svaki dan oko 150 građana Splita lošijeg imovinskog stanja ima topli obrok - ručak. Korisnici mogu blagovati u blagovalištu Caritasa ili ponijeti ručak i blagovati s obitelji.

2. BONOVI - 150 obitelji s čitavoga područja Splitsko-makarske nadbiskupije mjesečno dobiva bon kojim kupuju namirnice i potrepštine za domaćinstvo.

3. IZVANREDNE INTERVENCIJE - Svakoga mjeseca, prema mogućnostima, odvaja se dio novčanih sredstava kojima se pokrivaju izvanredni troškovi za lijekove, hranu i putne troškove.

4. PODJELA ODJEĆE I OBUĆE - Preko stotinu korisnika obuhvaćeno je programom odjeće i obuće koju građani mogu donirati u prostorima Caritasa.

5. POBOLJŠANJE STAMBENIH UVJETA - Prema svojim mogućnostima Caritas pomaže u poboljšanju stambenih uvjeta korisnika diljem Nadbiskupije. To uključuje najnužnije popravke krova, fasade, saniranje vlage te postavljanje prozora i vrata.

6. "PET ZA JEDAN" - Ovaj program osmišljen je kao zajednička skrb obitelji za obitelj u potrebi. Pet obitelji koje imaju redovita primanja, odvajaju po 100 kuna mjesečno te time pomažu jednoj obitelji.

7. DRVA ZA OGRJEV - Svake godine četrdesetak obitelji dobije drva za ogrjev.

8. POVREMENA POMOĆ - U ovaj je program uključeno više od 350 korisnika. Njima se nekoliko puta godišnje dijele paketi hrane i higijenskih potrepština.

9. STIPENDIJE - Caritas stipendira učenike i studente iz obitelji s nižim primanjima i s više djece. Stipendije ove godine primaju 22 učenika te 51 student.

10. MANDARINE I JABUKE- Svake jeseni poljoprivrednici dovoze veće količine mandarina i jabuka. Voće se dijeli korisnicima Caritasa, ustanovama i župama.

11. AKCIJA "LIDL-a" I HRVATSKOG CARITASA - Trgovački lanac “Lidl” u svojim prodavaonicama kroz došašće osigura prikladno mjesto na kojem kupci mogu odvojiti poneki artikl za Caritas koji se potom dijele potrebnima za Božić.

12. DJEČJI CARITAS - Obiteljima s djecom koje su u potrebi dijeli se dječja hrana, pelene, odjeća te oprema za dijete (kolica, krevetići, autosjedalice...) Građani mogu donirati dječju opremu koju više ne koriste u podružnicu Dječjeg Caritasa u Gundulićevoj ulici br. 5 u Splitu.

13. "SIGURNA KUĆA" - “Sigurna kuća” je sklonište za žene i djecu - žrtve obiteljskog nasilja. Sklonište pruža smještaj i psihološku pomoć korisnicima. Osim toga, djelatnici provode mjere informiranja javnosti stručnim tribinama te prigodnim duhovnim obnovama.

14. ADVENTSKA KUĆICA NA RIVI - Splitska je riva kroz došašće ispunjena kućicama s raznim sadržajima. U Caritasovoj kućici mogu se dobiti informacije o akcijama i programima Caritasa, a mogu se nabaviti i korisni predmeti: narukvice, ogrlice, anđeli i sl. Sva prikupljena sredstva namjenjena su za potrebe Dječjeg Caritasa.


FINANCIRANJE

Caritas stječe sredstva za svoje djelovanje:

 • Prihodima iz milostinje nedjelje caritasa koja se redovito skuplja u župama naše nadbiskupije treće nedjelje došašća,
 • Darovima fizičkih i pravnih osoba s područja Nadbiskupije, Domovine i svijeta, zakladama i fundacijama,
 • Redovitim i izvanrednim sabirnim akcijama,
 • Potporama države i struktura lokalne uprave za provođenje socijalnih zadataka, u skladu sa zakonom i Ugovorom između Sv. Stolice i RH o ekonomskim pitanjima,
 • Djelatnošću samog Caritasa i drugim zakonitim načinima.