Četvrti dan nadbiskupijskog hodočašća - San Giovanni Rotondo: Mjesto pomirenja i milosrđa

Tragom Božjeg milosrđa hodočasnici Splitsko-makarske nadbiskupije stigli su u San Giovanni Rotondo, grad u pokrajini Foggia u kojem je kapucin i mistik  sv. Otac Pio boravio od 1916. do svoje smrti 1968.

U svetištu Gospe od milosrđa, koje je ujedno i prvi samostan kapucina na ovom području, razgledali su muzej i u njemu liturgijsko ruho i druge osobne predmete sveca poznatog po skromnosti i neumornom zalaganju za spas ljudskih duša po sakramentu Ispovijedi. Tu su izložena i mnoštva pisama koje je on pisao svojoj duhovnoj djeci, kao i instrumenti kojima je operiran bez narkoze, budući da nije htio da netko vidi njegove stigme koje je na rukama imao punih 50 godina. U blizini svetišta nalazi se i "Dom za ublažavanje patnje", najveći projekt Padra Pia i plod njegova duhovnog i konkretnog zalaganja, danas jedna od najmodernijih bolnica u Italiji. Pred ulazom u muzej vjernicima se nakratko pridružio i nadbiskup mjesne Crkve, mons.  Michele Castoro koji je došao pozdraviti splitsko-makarskog nadbiskupa i izraziti radost zbog susreta u mjestu koje okuplja i ujedinjuje vjernike iz cijelog svijeta.

Uz stariju i noviju samostansku crkvu Gospe od milosrđa u kojoj je Otac Pio služio svoju posljednju svetu misu, izgrađena je i nova velika crkva posvećena svecu u kojoj ima čak 6900 sjedećih mjesta. Osim veličinom ona plijeni i svojom modernom arhitekturom te prostorom ispred crkve u kojem dominira veliki križ i osam zvona od kojih svako zvoni u jednom tonu glazbene ljestvice, a predstavljaju svece koji svojim različitim životima upućuju ljude na isti cilj - Boga. U kripti nove crkve koju je mozaicima oslikao pater Marko Rupnik čuva se neraspadnuto tijelo Oca Pia. Zanimljivo je da je upravo splitsko - makarski nadbiskup prigodom jednog posjeta San Giovanni Rotondu bio prvi nadbiskup koji je nakon posvećenja nove crkve 2004. u njoj služio svetu misu.

U samom gradu sve je u znaku Oca Pija - na svakom koraku mogu se vidjeti njegovo ime i lik te označena mjesta na kojima je prolazio, poput stare kapelice pred kojom je često zastajao i molio. Njegov blagdan slavi se 23. rujna i svake godine okuplja mnoštvo vjernika,  a grad ga obilježava velikom feštom čije smo ozračje osjetili i tijekom našeg boravka, budući da je već bila započela devetnica svecu.

U samostanskoj crkvi Gospe od Milosrđa hodočasnici su nazočili svetoj misi koju je predvodio nadbiskup, a tijekom koje je propovijedao fra Miljenko Vrabec, kapucin sa splitskog Pojišana. Na blagdan Gospe  Žalosne on je vjernike podsjetio da ih Marija poziva da učine sve što Krist traži od njih i da s ljubavlju i ustrajno nose svoj životni križ bez kojeg nema spasenja. U toplom rujanskom ugođaju mjesta koje zrači jednostavnošću i svetošću glasovitog kapucina, iznad svetišta Gospe od Milosrđa hodočasnici su sudjelovali i na pobožnosti križnog puta kojeg je predvodio generalni vikar mons. Miroslav Vidović.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik organiziralo je u subotu, 8. ...
Hodočašće u Poljsku, zemlju našeg zemaljskog i nebeskog prijatelja sv. Ivana Pavla II. u kojoj su tragove Božjeg ...
Predzadnjeg dana hodočašća, a posljednjeg dana boravka u Poljskoj, 12. listopada, hodočasnici Splitsko-makarske ...
Karol Wojtyla postao je Krakovski biskup 1958. godine, pet godina kasnije papa Pavao VI. imenovao ga je nadbiskupom, a ...
20. stoljeće bilo je vrijeme velike patnje i stradanja na tlu kršćanske Europe. Dok mnogi čine najveća zla bratu ...
„Tko želi znati kako kuca srce Poljske, mora doći na Jasnu Goru“, rekao je sv. Ivan Pavao II. Osjetili su to i ...
Drugi dan hodočašća Splitsko-makarske nadbiskupije „Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!“, 8. listopada, započeo je ...
Vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije predvođeni nadbiskupom i metropolitom mons. Marinom Barišićem krenuli su na ...