Peti dan nadbiskupijskog hodočašća: Lucera i Foga - Na tragu mučenika dijaloga

Grad Lucera u kojem je godinu dana djelovao prvi hrvatski blaženik dominikanac i biskup Augustin Kažotić, rodom Trogiranin, bio je odredište petog dana nadbiskupijskog hodočašća u jubilejskoj godini milosrđa.

Nakon što je razriješen službe zagrebačkog nadbiskupa 1322., blaženi Augustin Kažotić po nalogu pape Ivana XXII stigao je u ovaj grad Južne Italije i biskupiju Lucera - Troja s namjerom da uredi mjesnu crkvu i uspostavi dijalog s muslimanima koji su tu ostali nakon što je Lucera oslobođena od vlasti Saracena. Osim što je smirivao strasti oko podijeljenog grada, pomagao je mjesnom stanovništvu u unaprijeđenju gospodarskog i društvenog života kako bi Lucera postala grad pijeteta i važno središte proizvodnje tkanine i trgovine. U ono vrijeme bio je najpismeniji Hrvat koji je završio studij na Sveučilištu u Sorboni, a sa službe zagrebačkog biskupa razriješen je zbog prigovora ondašnjih vlasti jer se usudio biti glas zapostavljenih. Njegova stolna crkva bila je katedrala posvećena Gospinu uznesenju koja se oko 1300. počela graditi na mjestu porušene nekadašnje džamije, a u narodu se popularno zove Gospa od pobjede.

Na tom mjestu splitsko -makarski nadbiskup Marin Barišić hodočasnicima je ukratko iznio životopis blaženika nazvavši ga "mučenikom dijaloga". Naime, biskup Kažotić promovirao je kulturu dijaloga, a ubijen je mačetom  3. kolovoza 1323. u obližnjem dominikanskom samostanu. U samo godinu dana, koliko je bio biskup u Lucceri, postavio je temelje biskupije Lucera - Troja. Ostavio je velik trag i na karitativnom polju budući da je skrbio o siromašnima i osnivao ubožnice koje i danas postoje. Govoreći o njemu nadbiskup Barišić zaključio je kako "politika ne ulazi u koaliciju s Evanđeljem",  jer je blaženi Kažotić sa službe zagrebačkog nadbiskupa bio razriješen upravo zbog neslaganja s ondašnjim vlastima. Luceru su 1937. pohodili nadbiskup Stepinac i 1978. kardinal Kuharić kako bi pomogli obnovi  relikvija i pisanju životopisa blaženika, a dolazak Hrvata u ovoj je mjesnoj crkvi i danas poseban događaj, pa je tako i splitsko-makarski nadbiskup na ovom hodočašću dočekan s velikom radošću. Mons. Fanelli Ciro, dijecezanski upravitelj biskupije Lucera - Troja i župnik katedrale pozdravio je nadbiskupa i vjernike te ih proveo kroz muzej u kojem su pohranjeni šešir, misnica i predmeti kojima se služio blaženik, a tu je pohranjen i  relikvij -  kosti glave bl. Augustina Kažotića.  U katedrali je služena i sveta misa za hodočasnike koju je predvodio nadbiskup Barišić, a tijekom koje je propovijedao dr. sc. don Emanuel Petrov, župnik sv. Petra - Priko (Omiš). "Milosrđe je bezuvjetna ljubav prema onima koji ničim nisu zaslužili tu ljubav", podsjetio je don Emanuel i istaknuo kako je milosrđa naša obveza ukoliko se želimo smatrati Kristovim učenicima. Po završetku misnog slavlja nadbiskup, svećenici i vjernici pomolili su se pred grobom prvog hrvatskog blaženika.

Nakon Lucere hodočasnici su posjetili  Foggiu i  marijansko svetište Gospe okrunjene. Prema predaji ovdje se daleke 1001. godine Gospa ukazala pastirima i obratila riječima: " Ne bojte se, ja sam Majka Božja". Pri tom im je pokazala svoj kip i izrazila želju da podignu svetište u njenu čast na tom mjestu. Pastir je postavio uljanicu na mjestu ukazanja koja se nikad nije gasila, pa se u narodu pojavilo vjerovanje kako anđeli pune uljanicu svaku noć uljem. U razdoblju nakon francuske revolucije većina svetišta na jugu Italije bila je marginalizirana, pa tako i ovo svetište. Papa Pio X pedesetih godina prošlog stoljeća pozvao je don Luigija Oriona da ga obnovi i izgradi novo.  I danas ga vode svećenici Kongregacije don Luigi Orione, a u njemu se čuva kip Gospe iz 1001. godine kojemu je papa Ivan Pavao II dodao dijete Isusa. Ispred kipa hodočasnici su se imali prigodu prekrižiti blagoslovljenim uljem i ostaviti na papiriću svoje strahove. Naime,  ovo svetište poznato je kao mjesto na kojem vjernici ostavljaju svoje strahove i predaju se s pouzdanjem Bogu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik organiziralo je u subotu, 8. ...
Hodočašće u Poljsku, zemlju našeg zemaljskog i nebeskog prijatelja sv. Ivana Pavla II. u kojoj su tragove Božjeg ...
Predzadnjeg dana hodočašća, a posljednjeg dana boravka u Poljskoj, 12. listopada, hodočasnici Splitsko-makarske ...
Karol Wojtyla postao je Krakovski biskup 1958. godine, pet godina kasnije papa Pavao VI. imenovao ga je nadbiskupom, a ...
20. stoljeće bilo je vrijeme velike patnje i stradanja na tlu kršćanske Europe. Dok mnogi čine najveća zla bratu ...
„Tko želi znati kako kuca srce Poljske, mora doći na Jasnu Goru“, rekao je sv. Ivan Pavao II. Osjetili su to i ...
Drugi dan hodočašća Splitsko-makarske nadbiskupije „Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!“, 8. listopada, započeo je ...
Vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije predvođeni nadbiskupom i metropolitom mons. Marinom Barišićem krenuli su na ...