Započelo Nadbiskupijsko hodočašće u Svetu Zemlju: Staro u nama može postati novo!

U utorak, 07. studenog, iz splitske je zračne luke prema Tel Avivu uzletio zrakoplov s hodočasnicima splitsko-makarske nadbiskupije koji su na sedmodnevni put u Svetu Zemlju krenuli predvođeni nadbiskupom mons. Marinom Barišićem.

Pridružio im se i šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, a uz generalnog vikara mons. Miroslav Vidovića i nadbiskupovog tajnika don Gabrijela Kambera, među hodočasnicima je bilo i četrdesetak bogoslova iz splitskog Centralnog bogoslovnog sjemeništa te njihovi odgajatelji: rektor don Jure Bjeliš, zamjenik rektora don Ivan Urlić i duhovnik don Stipan Šurlin. Na nadbiskupijsko hodočašće, koje se ove godine odvija pod geslom „Blaženi koji hode putevima Gospodnjim“, krenulo je još nekoliko svećenika: doc. dr. sc. fra Domagoj Runje, don Ivica Barišić, don Darijo Ćorić, don Jakoslav Banić i fra Nediljko Jerkan.

Nakon trosatnog leta u zrakoplovu kojim je i papa Benedikt 2011. došao u Hrvatsku, hodočasnike su u poslijepodnevnim satima na aerodromu Ben Gurion dočekala tri autobusa koja su ih prevezla do Nazareta, mjesta u kojem Isus proveo većinu života. „Ova zemlja je i naša nakon što je Bog u nju došao i zato je svima koji to mogu potrebno ovdje doći. Ona predstavlja svojevrsno peto evanđelje, a posjet ovim mjestima olakšava razumijevanje liturgijske godine“, kazao je nadbiskup na putu u Nazaret i naglasio kako je naročito važno da Isusovu Domovinu posjete oni koji osjećaju svećenički poziv i mladi svećenici na početku svoga poslanja. Iz tih je razloga u nadbiskupiji postala uobičajena praksa da svi bogoslovi tijekom studija barem jednom posjete Isusovu Domovinu.

Po dolasku u Nazaret, u večernjim satima, u križarskoj kapeli, Crkvi Sestara od Nazareta, hodočasnici su sudjelovali na misnom slavlju koje je predvodio nadbiskup. Tijekom propovijedi nadbiskup se osvrnuo na molitvu svećenika Zaharije kojom je on zahvalio Bogu na darovanom spasenju, Kristu - mladom Suncu s visina. Na taj je način Zaharija posvjedočio da staro u nama može postati novo, da tama može postati svjetlo, a sumnja može postati sigurnost. „Mi ćemo ovdje slijediti stope Emanuela, Boga s nama i osluškivati što On kazuje našem srcu. Vjerujem da će se i u nama dogoditi preobrazba Starog Zavjeta u Novi, da ćemo zadržati i unaprijediti tu novost u osobnom, obiteljskom i društvenom životu. Neka nam bude sretan ovaj susret s mladim suncem s visine!“, poručio je nadbiskup.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik organiziralo je u subotu, 8. ...
Hodočašće u Poljsku, zemlju našeg zemaljskog i nebeskog prijatelja sv. Ivana Pavla II. u kojoj su tragove Božjeg ...
Predzadnjeg dana hodočašća, a posljednjeg dana boravka u Poljskoj, 12. listopada, hodočasnici Splitsko-makarske ...
Karol Wojtyla postao je Krakovski biskup 1958. godine, pet godina kasnije papa Pavao VI. imenovao ga je nadbiskupom, a ...
20. stoljeće bilo je vrijeme velike patnje i stradanja na tlu kršćanske Europe. Dok mnogi čine najveća zla bratu ...
„Tko želi znati kako kuca srce Poljske, mora doći na Jasnu Goru“, rekao je sv. Ivan Pavao II. Osjetili su to i ...
Drugi dan hodočašća Splitsko-makarske nadbiskupije „Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!“, 8. listopada, započeo je ...
Vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije predvođeni nadbiskupom i metropolitom mons. Marinom Barišićem krenuli su na ...