Drugi dan hodočašća u Nazaretu i na brdu Tabor

Drugi dan hodočašća splitskih bogoslova i njihovih odgajatelja, nadbiskupa splitsko-makarskog i šibenskog biskupa, svećenika i vjernika splitsko-makarske nadbiskupije u Svetu Zemlju, nastavio se u Nazaretu i na obližnjem brdu Tabor.

Taj grad je u vrijeme Isusova života na zemlji bio malo mjesto na galilejskom području, a danas ima oko 130 tisuća stanovnika, od kojih je samo 7 i pol tisuća kršćana. Nekad ih je bilo znatno više, ali zbog teških uvjeta života na području Izraela velik ih je broj iselio u Europu ili Ameriku. Nazaret je ujedno i jedan od najvećih arapskih gradova na izraelskom teritoriju, a pažnju hodočasnika iz cijelog svijeta u njemu najviše plijeni bazilika Naviještenja koju su franjevci dovršili 1969., a papa Pavao VI. posvetio 1974. Ratovi i nemiri na ovom području doveli su do rušenja prve crkve koja je tu bila podignuta već u IV. stoljeću, a zatim i do uništavanja još nekoliko kasnije izgrađenih, tako da je današnja bazilika peta crkva podignuta na istom mjestu – iznad ostataka kuće u kojoj je Marija od anđela Gabrijela primila vijest da će začeti po Duhu Svetome i roditi Isusa. Tu je Riječ Tijelom postala i Bog se u svome Sinu spustio na zemlju. U dvorištu bazilike niz je mozaika posvećenih Gospi, a potječu iz različitih zemalja. Od 2012. tu se nalazi i mozaik Gospe Kandžilske, iz svetišta Komušina-Kondžilo kraj Teslića.

U bazilici Naviještenja hodočasnici su sudjelovali na misnom slavlju koje je predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, a tijekom kojeg je propovijedao don Jure Bijeliš, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Podsjećajući na čudesan Božji zahvat – Utjelovljenje, koji je promijenio povijest i kojim se povezalo ono božansko i ljudsko, rektor Bjeliš istaknuo je da svi oni koji se poput Marije otvore suradnji s Bogom postaju Njegova vidljiva pristunost u današnjem svijetu, Njegovo utjelovljenje, nositelji i donositelji Boga. Nakon svete mise hodočasnici su posjetili i obližnju crkvu sv. Josipa koja je podignuta iznad kuće u kojoj je živjela Sveta Obitelj i u kojoj je Isus proveo najveći dio svog života na zemlji. Ostaci stuba, vrata i dijelovi nekadašnje Joispove kuće dočaravaju razdoblje u kojem je Sin Božji kao dijete bio poslušan Josipu i Mariji. Tekstove iz Evanđelja koji se odnose na taj dio Isusova života tumačio je profesor biblijskih predmeta na splitskom KBF-u, dr. sc. fra Domagoj Runje, a nakon toga hodočasnici su krenuli na brdo Tabor na kojem se Isus preobrazio pred svojim najbliskijim učenicima. Na tom je mjestu podignuta bazilika Preobraženja koja je posvećena 1924., a djelo je Antonia Berluzzia. Taj je talijanski arhitekt u obližnjem franjevačkom samostanu godinama živio i naposljetku umro, a u svoje je prekrasno zdanje ugradio naš slavonski hrast.

Nakon što je fra Domagoj Runje protumačio evanđeoski tekst koji opisuje događaj Preobraženja nadbiskup Barišić podsjetio je da mi u ovom životu još uvijek nemamo posve složen mozaik vlastite proslavljenosti, ali imamo komadiće tog mozaika koje slažemo kroz svakodnevnu muku i i križ, sve do uskrsne punine. Nadalje, istaknuo je nadbiskup, mi svjedočimo brojnim događajima preobraženosti u kojima doživljavamo pozitivne životne promjene i iznenađenja, a kada govorimo o onome čime se kao Hrvati možemo najviše ponositi, kudikamo više nego li našim hrastom ugrađenim u ovu baziliku, onda je to upravo preobraženje koje smo i sami primili po krštenju i po ovom svetom mjestu Isusova preobraženja.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik organiziralo je u subotu, 8. ...
Hodočašće u Poljsku, zemlju našeg zemaljskog i nebeskog prijatelja sv. Ivana Pavla II. u kojoj su tragove Božjeg ...
Predzadnjeg dana hodočašća, a posljednjeg dana boravka u Poljskoj, 12. listopada, hodočasnici Splitsko-makarske ...
Karol Wojtyla postao je Krakovski biskup 1958. godine, pet godina kasnije papa Pavao VI. imenovao ga je nadbiskupom, a ...
20. stoljeće bilo je vrijeme velike patnje i stradanja na tlu kršćanske Europe. Dok mnogi čine najveća zla bratu ...
„Tko želi znati kako kuca srce Poljske, mora doći na Jasnu Goru“, rekao je sv. Ivan Pavao II. Osjetili su to i ...
Drugi dan hodočašća Splitsko-makarske nadbiskupije „Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!“, 8. listopada, započeo je ...
Vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije predvođeni nadbiskupom i metropolitom mons. Marinom Barišićem krenuli su na ...