Treći dan hodočašća u Svetu Zemlju: Kana, Brdo Blaženstava i Kafarnaum

Isusovim stopama, od Kane do Brda blaženstava, Kafarnauma i Genezaretskog jezera, hodočasnici splitsko-makarske nadbiskupije, predvođeni nadbiskupom mons. Marinom Barišićem i u društvu šibenskog biskupa mons. Tomislava Rogića, splitskih bogoslova i njihovih odgajatelja te nekolicine svećenika, nastavili su treći dan putovanja Svetom Zemljom.

Put prema Isusovom gradu, Kafarnaumu, prvo ih je doveo do Kane u kojoj su bračni parovi pred nadbiskupom obnovili zavjete doživotne ljubavi. Uz pokoju suzu, zagrljaj, poljubac i prigodno fotografiranje treći je dan hodočašća tako započeo u svečarskom tonu. Sljedeća je postaja bilo Brdo blaženstava čiji krajobraz odiše toplinom, a suncem obasjano zelenilo i cvijeće stvaraju ugođaj rajskog vrta. U tom ozračju doc. dr. sc. fra Domagoj Runje tumačio je tko su blaženici koje je Isus spomenuo pred mnoštvom na ovoj gori. „Najvrijednije što u životu imamo povezanost je s Bogom“, istaknuo je profesor Runje govoreći o siromasima u duhu,  a nadbiskup Barišić  dodao je kako bi Isusov govor na gori u današnjim prilikama mogao predstavljati izvrstan govor za Ujedinjene narode, jer se upravo na toj gori u molitvi i istom vjerovanju povezuju različite kulture i narodi. Naime, rijeke hodočasnika svakodnevno se  slijevaju na ovo mjesto i u kapelicu na gori koja je izgrađena prema zamisli Antonia Berluzzia. U njenoj je sredini trajno izložen Presveti oltarski sakrament pred kojim hodočasnici često i zaplaču ljubeći pod te male crkve. Nakon brda blaženstava uslijedio je posjet obližnjem međunarodnom centru Domus Galilaeae koji su sagradili i danas njime upravljaju pripadnici Neokatekumenskog puta. Papa Ivan Pavao blagoslovio ga je 2000. tijekom posjeta Izraelu, a njemu je danas i jedan Hrvat – Matej Petrašić,  koji je dočekao hodočasnike i proveo ih  kroz centar čije je prvotno poslanje  omogućiti kršćanima, a prije svega bogoslovima i svećenicima iz cijelog svijeta, da se povežu sa živom tradicijom Izraela.

Napustivši jedno od najljepših suvremenih svetišta, izgrađeno prema zamisli osnivača Neokatekumenskog puta Kika Argüella, hodočasnici su otišli do obala Genezaretskog jezera te se nakon ručka jednom od lađa otisnuli na to jezero, baš poput Isusovih učenika. Domaćini na lađi za tu su prigodu uz židovsku razvili i hrvatsku zastavu, a na samom se početku vožnje začula i hrvatska himna. Nakon kraće vožnje ugasili su se motori lađe, a profesor Runje hodočasnicima je tumačio evanđeoske tekstove u kojima se spominje Genezaretsko jezero. Nakon toga uslijedilo je i malo plesa uz taktove tradicionalne židovske glazbe i povratak na obalu.  Hodočasnici su potom posjetili Kafarnaum, malo mjesto na čijem ulazu danas piše da je to Isusov grad. Naime, u tom je mjestu bila Petrova kuća u kojoj je i Isus živio za vrijeme svog javnog djelovanja, zbog čega se Kafarnaum smatra središtem njegovog mesijanskog poslanja.

Pred Petrovom je kućom, uz samu obalu Genezaretskog jezera, splitsko-makarski nadbiskup predvodio misno slavlje tijekom kojeg je propovijedao generalni vikar mons. Miroslav Vidović. Osvrnuvši se na Evanđelje u kojem se opisuje ozdravljenje uzetoga u Petrovoj kući, on je istaknuo kako smo svi mi na neki način uzeti, jer nas uzetima čini grijeh. Isus je čudesno ozdravljao otpuštajući grijehe, a četvorica koja su prema evanđeoskom opisu nosila uzetoga, u našim bi životima mogli biti četvorica Evanđelista koji nas po Božjoj riječi, unatoč svim preprekama, dovode do Isusa, do onoga koji otpušta grijeha svijeta i liječi našu uzetost, kazao je generalni vikar. „Iako je Isus učinio brojna čudesa mnogi su počeli odlaziti od njega, naročito kad je počeo govoriti o Kruhu života. Možda smo i mi imali životnih lutanja, ali se sada vraćamo ovdje.  Poput Petra možemo reći Isusu da nemamo kamo ići, jer samo On ima riječi Života Vječnoga. Gospodine, od koga da tražimo ozdravljene? Ti si jedini koji otpuštaš grijehe svijeta!“, zaključio je propovijed mons. Miroslav Vidović.

Nakon što su posjetili ostatke židovske sinagoge podignute u 4 stoljeću, na mjestu prijašnje iz 1. stoljeća u kojoj je i sam  Isus poučavao, hodočasnici su napustili Kafarnaum i otišli do obližnje crkve Petrova prvenstva izgrađene na litici na kojoj je Petar nakon Uskrsnuća tri puta potvrdio da ljubi Isusa, a On mu je zauzvrat dao poslanje da vodi Njegovu crkvu. Na ovom su mjestu splitsko – makarski nadbiskup i šibenski biskup kleknuli, dotaknuvši liticu koja se naziva Mensa Domini, moleći zajedno s vjernicima za Kristovu Crkvu. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik organiziralo je u subotu, 8. ...
Hodočašće u Poljsku, zemlju našeg zemaljskog i nebeskog prijatelja sv. Ivana Pavla II. u kojoj su tragove Božjeg ...
Predzadnjeg dana hodočašća, a posljednjeg dana boravka u Poljskoj, 12. listopada, hodočasnici Splitsko-makarske ...
Karol Wojtyla postao je Krakovski biskup 1958. godine, pet godina kasnije papa Pavao VI. imenovao ga je nadbiskupom, a ...
20. stoljeće bilo je vrijeme velike patnje i stradanja na tlu kršćanske Europe. Dok mnogi čine najveća zla bratu ...
„Tko želi znati kako kuca srce Poljske, mora doći na Jasnu Goru“, rekao je sv. Ivan Pavao II. Osjetili su to i ...
Drugi dan hodočašća Splitsko-makarske nadbiskupije „Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!“, 8. listopada, započeo je ...
Vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije predvođeni nadbiskupom i metropolitom mons. Marinom Barišićem krenuli su na ...