Peti dan hodočašća: Isusovim i Marijinim stopama po Jeruzalemu

Peti dan hodočašća vjernika splitsko –makarske nadbiskupije u Svetu zemlju, 11. studenoga,  obilježio je posjet Jeruzalemu i mjestima koja se spominju u Novom Zavjetu i tradiciji Katoličke crkve.

Na samom vrhu Maslinske gore obišli su  kapelu Uzašašća i liticu koja nosi „otisak Gospodinovih nogu“.  Nekoć je ta kapela bila otvorena prema nebu, a nakon osvajanja Jeruzalema muslimani su joj dodali kupolu i pretvorili je u džamiju, tako da je ona i danas u njihovom vlasništvu. Prof. dr. sc. fra Domagoj Runje i ovdje je protumačio tekst koji opisuje događaj Uzašašća, a onda su, polako se spuštajući niz Maslinsku goru, hodočasnici stigli do Crkve Očenaša, podignute iznad spilje u kojoj je Isus naučio učenike ovu molitvu. U crkvi je Očenaš ispisan i na hrvatskom jeziku, a nadbiskup Barišić objasnio je zašto je za svoje biskupsko geslo odabrao baš „Oče naš“. Na to ga je, kako kaže, potaknuo razgovor s jednim ateistom koji se kasnije obratio i koji je bio zadivljen ljepotom i sadržajnošću molitve Očenaša. 

Predvođeni splitskim bogoslovima hodočasnici su Očenaš zapjevali na hrvatskom jeziku, a onda su se nastavili spuštati Maslinskom gorom i došli do mjesta na kojem je Isus zaplakao nad Jeruzalemom kada se okružen mnoštvom spuštao prema gradu u svečanoj povorci, prije svoje muke i smrti. Tu je podignuta crkva, još jedno velebno djelo Antonia Barluzzija, koja se naziva Dominus flevit, što u prijevodu na hrvatski znači Gospodin je plakao. Na dnu Maslinske gore hodočasnici su posjetili Crkvu Gospina groba u kojoj se čuva uspomena na mjesto na kojem je Marijino tijelo počivalo prije no što je ona bila uznesena na nebo. To je grobna klupa koja se nalazi u kripti ove križarske bazilike i pred kojom se svakodnevno rijeke vjernika iz cijelog svijeta mole i iskazuju svoju ljubav prema Mariji. Zahvaljujući našim hodočasnicima u dugoj koloni onih koji su čekali na ulazak u kriptu tog su  se jutra mogle čuti i hrvatske marijanske pjesme.

U poslijepodnevnim satima hodočasnici su obišli križarsku crkvu podignutu iznad kuće u kojoj je Isus imao Posljednju večeru sa svojim učenicima i u kojoj je nakon Uskrsnuća rođena Crkva silaskom Duha Svetoga nad učenike. To se mjesto zove Dvorana Posljednje večere. Budući da je i ona u vlasništvu muslimana u njoj se ne može služiti sveta misa, ali se zato može zapjevati Himan Duhu Svetomu, što su splitski bogoslovi i njihovi odgajatelji, splitsko-makarski nadbiskup i šibenski biskup, nekolicina svećenika i stotinjak vjernika na ovom hodočašću i učinili. Naposljetku, posjetili su i mjesto gdje je Gospa usnula. Danas je tu Crkva Gospina usnuća, a nalazi se odmah uz Dvoranu Posljednje večere. U kripti je drveni kip usnule Majke Božje.

Peti dan hodoćašća završio je svetom misom u Crkvi Naše Gospe koja se nalazi u pontifikalnom istoimenom centru u Jeruzalemu i dio je vatikanskog posjeda. Misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, a propovijedao je don Darijo Ćorić, župnik Kaštel Novoga. „Bog nas poziva da ono što ovih dana diživljavamo i primamo ne zatvorimo u svoj vjerski ambijent, u svoju molitvenu sobu, nego da hrabro iziđemo pred svoje ukućane, pred svoje kolege na radnom mjestu, u škole i cijelo društvo te da budemo svjedoci utjelovljenoga i proslavljenoga Boga koji danas želi djelovati po nama!“, kazao je don Darijo.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik organiziralo je u subotu, 8. ...
Hodočašće u Poljsku, zemlju našeg zemaljskog i nebeskog prijatelja sv. Ivana Pavla II. u kojoj su tragove Božjeg ...
Predzadnjeg dana hodočašća, a posljednjeg dana boravka u Poljskoj, 12. listopada, hodočasnici Splitsko-makarske ...
Karol Wojtyla postao je Krakovski biskup 1958. godine, pet godina kasnije papa Pavao VI. imenovao ga je nadbiskupom, a ...
20. stoljeće bilo je vrijeme velike patnje i stradanja na tlu kršćanske Europe. Dok mnogi čine najveća zla bratu ...
„Tko želi znati kako kuca srce Poljske, mora doći na Jasnu Goru“, rekao je sv. Ivan Pavao II. Osjetili su to i ...
Drugi dan hodočašća Splitsko-makarske nadbiskupije „Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!“, 8. listopada, započeo je ...
Vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije predvođeni nadbiskupom i metropolitom mons. Marinom Barišićem krenuli su na ...