Šesti dan hodočašća u Svetu Zemlju: Na mjestima Kristove muke, smrti i Uskrsnuća

Nastavak hoda Svetom zemljom šesti dan hodočašća splitskih bogoslova i njihovih odgajatelja, splitsko-makarskog nadbiskupa i šibenskog biskupa te svećenika i vjernika, 12. studenoga, obilježio je ranojutarnji pohod Bazilici Uskrsnuća. U pet sati ujutro šibenski biskup mons. Tomislav Rogić služio je svetu misu odmah uz kalvarijsku liticu, mjesto na kojem je Krist bio raspet i na kojem je umro, a koja je danas u unutrašnjosti bazilici. Vjernici tu pokleknu te dotaknu i poljube stijenu koja je nijemi svjedok Kristove muke.

Prije toga, to isto učine na Stijeni pomazanja koja se nalazi odmah na ulazu u baziliku, a obilježava mjesto na kojem je bilo položeno Kristovo tijelo nakon što je mrtvo skinuto s križa. Na mjestu gdje je Krist bio pokopan i gdje su svi mislili da je gotovo, kako je u propovijedi istaknuo biskup Rogić, nedostaju riječi koje mogu opisati veličinu događaja koji se zbio na Kalvariji, ali s vjerom možemo prihvaćati da Bog sve naše životne situacije može promijeniti. „Kad se učini da je sve mrtvo, ne očajavaj i pričekaj da prođu tri dana, ma koliko god dugo trajala. U našim životima znade to trajati danima, mjesecima i godinama.“, kazao je biskup Rogić. Pri tom se prisjetio njemu najdraže uskrsne čestitke koju mu je poslala jedna obitelj koja je nekoć imala velikih problema. Ona tri danas su prošla – pisalo je u njihovoj čestitki. Sve se može promijeniti, a Bog snagom uskrsnuća svjedoči da nas želi zauvijek sretne, istaknuo je biskup i citirao jednog vjeroučitelja koji je napisao kako su Isusove rane na rukama jedino što je napravljeno ljudskim rukama. Na križu je Bog pokazao čovjeku koliko ga voli, uzeo je našu smrtnost da bi nas uveo u besmrtnost, a ono što mi činimo za života odjekuje u vječnosti. „Bog nas je stvorio za vječnost, za sebe. Ne može se pronaći pravi cilj i smisao bez istine uskrsnuća. To je temelj naše vjere, na toj istini sve stoji i pada. Sva bi mjesta koja smo obilazili ovih dana bez uskrsnuća bila bez značenja. Ako naš život ne ide prema uskrsnuću nema svoj cilj. S uskrsnućem i vječnim životom u Bogu sve dobiva svoj smisao već i sada na zemlji, dok hodimo prema vječnosti.“, zaključio je biskup Rogić.

Nakon svete mise hodočasnici su čekali u redu za ulazak u grobnu u kapelu u kojoj je stijena na kojoj je počivalo Kristovo mrtvo tijelo do uskrsnuća. I ona je dio Bazilike Uskrsnuća i nalazi se u blizini Kalvarije. Ulazak u malen prostor s dvije mramorne ploče koje prekrivaju grobnu stijenu za vjernike je poseban doživljaj, ali zbog velikog mnoštvo koje svakodnevno dolazi pohoditi Kristov grob, tu se mogu zadržati tek nekoliko sekundi, dovoljno da dotaknu i poljube mjesto Uskrsnuća.

Hodočasnici su u baziliku ušli prije svitanja, a po izlasku ih je dočekalo uobičajeno jutarnje sunce Jeruzalema. Hodali su židovskom četvrti, upoznali se s najvažnijim događajima iz židovske povijesti, a onda došli do ostataka porušenog jeruzalemskog Hrama, gdje se nalazi Zapadni zid, ono što mi najčešće nazivamo Zid plača, premda sami Židovi ne koriste taj izraz. Muškarci na jednu stranu, a žene na drugu, odlaze do zida pred kojima se pomole, najčešće napišu neku molitvu i utisnu u procjep zida. I hodočasnici su pohodili to mjesto, ostavivši svoje molitve, u mislima ili na papiriću, na tom za Židove najsvetijem mjestu.

Poslijepodne šestog dana hodočašća nastavilo se odlaskom u Maslinsku Goru, u Baziliku smrtne tjeskobe, jedno od najljepših djela Antonia Barluzzia. Pred njenim je oltarom litica omeđena željeznom trnovom krunom, dio one stijene na kojoj se Krist pred smrt, u agoniji, znojio krvavim znojem. Dodirnuti i poljubiti tu stijenu - ono je što svakodnevno čine vjernici iz cijelog svijeta kada dođu na ovo mjesto. Tu su hodočasnici proveli uru klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. „Bog s nama proživljava naše patnje, a mi često toga nismo svjesni. Gospodin je na ovom mjestu pred očima imao svakoga od nas“, kazao je nadbiskup u kratkoj molitvi na početku klanjanja.

Na kraju dana splitski su bogoslovi u pratnji svojih odgajatelja, splitsko-makarskog nadbiskupa i šibenskog biskupa, posjetili katoličku bogosloviju Beit Jala koja se nalazi u Betlehemu, a pripada jeruzalemskom latinskom patrijarhatu. Tu su 42 mladića koja se pripremaju za svećenički poziv u patrijarhatu koja obuhvaća četiri države: Palestinu, Izrael, Jordan i Cipar. U cijeloj nadbiskupiji svega je oko 80 tisuća katolika, što svjedoči o njihovoj maloj zastupljenosti na ovim prostorima. Goste iz Hrvatske dočekao je nekadašnji rektor bogoslovije, otac Adib Zoomot. Proveo ih je kroz knjižnicu, dvoranu za predstave, blagovaonicu i kapelu bogoslovije u kojoj se nalazi neobičan mozaik s Gospom – ona, naime, u ruci drži dijete Isusa, odjevenog kao bogoslova. Splitski su bogoslovi, nakon razgovora s tamošnjim bogoslovima, rado zapjevali svojoj subraći s Bliskog Istoka, a domaćini su, zauzvrat, izmolili Oče naš i Zdravo Mariju na arapskom jeziku. Otac Adib u knjižnici je uručio dar splitsko-makarskom nadbiskupu – sliku s nazivom bogoslovije jeruzalemskog latinskog patrijarhata, a na kraju susreta bogoslovi su domaćinima uručili novčani prilog koji su prikupili između sebe u znak potpore i solidarnosti.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik organiziralo je u subotu, 8. ...
Hodočašće u Poljsku, zemlju našeg zemaljskog i nebeskog prijatelja sv. Ivana Pavla II. u kojoj su tragove Božjeg ...
Predzadnjeg dana hodočašća, a posljednjeg dana boravka u Poljskoj, 12. listopada, hodočasnici Splitsko-makarske ...
Karol Wojtyla postao je Krakovski biskup 1958. godine, pet godina kasnije papa Pavao VI. imenovao ga je nadbiskupom, a ...
20. stoljeće bilo je vrijeme velike patnje i stradanja na tlu kršćanske Europe. Dok mnogi čine najveća zla bratu ...
„Tko želi znati kako kuca srce Poljske, mora doći na Jasnu Goru“, rekao je sv. Ivan Pavao II. Osjetili su to i ...
Drugi dan hodočašća Splitsko-makarske nadbiskupije „Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!“, 8. listopada, započeo je ...
Vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije predvođeni nadbiskupom i metropolitom mons. Marinom Barišićem krenuli su na ...