Drugi dan nadbiskupijskog hodočašća: Beč

Drugi dan hodočašća Splitsko-makarske nadbiskupije „Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!“, 8. listopada, započeo je razgledom Beča, glavnog grada Austrije. Ovaj grad na Dunavu jedna je od najstarijih metropola u srcu Europe, carski grad i mjesto ukrštanja raznih kultura i utjecaja, grad koji je stoljećima imao vodeću ulogu u kreiranju političke scene Europe.

Presjek bogate i slavne povijesti ovog područja hodočasnicima su približili lokalni vodiči, a šetnjom su zahvaćeni neki od najvažnijih lokaliteta Beča poput Bečke državne opere, Ringstraße, zgrade Parlamenta, Gradske vijećnice, Belvederea i katedrale sv. Stjepana u kojoj se nalazi i spomen na bl. Alojzija Stepinca. Naime, sprovod kardinala Stepinca 1960. godine trebao je voditi njegov fakultetski kolega, tadašnji bečki nadbiskup i kardinal Franz König kojega je kao svojega izaslanika poslao papa Ivan XXIII. No, on je na putu do Zagreba doživio tešku prometnu nesreću nakon koje se čudesno oporavlja u bolnici u.Varaždinu, što kasnije pripisuje bl. Stepincu. Kardinal König je potom u Bečkoj katedrali postavio ploču u spomen na taj događaj i kao znak zahvale Bogu za sačuvani život i zdravlje.

Razgled grada završio je posjetom Hrvatskoj katoličkoj misiji u Beču i crkvi koja nosi naslov 'Devet korova anđeoskih' gdje je slavljena sveta misa koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Prigodnu homiliju izrekao je generalni vikar mons. Miroslav Vidović osvrćući se na čitanje dana o proroku Joni i Ninivljanima. Kazao je kako je 'božanska veličina' Ninive za Jonu bila prepreka koja ga je odvraćala od povjerenog mu zadatka, a kada je prihvatio Božju volju za njegov život i poslanje dogodilo se obraćenje i spas Ninivljana. Upitao je koliko je oko nas i u nama veličina koje nas priječe prihvatiti Božji plan za naš život te posvijestio kako prihvaćanjem Božje volje mijenjamo na bolje sebe, naše bližnje te čitav svijet. „Neka nam ovo hodočašće i obilazak mjesta obilježenih svetim ljudima koji su slijedili Božju volju bude poticaj i svjedočanstvo da je moguće tako živjeti i učiniti ovaj svijet boljim“, zaključio je.

Fotografije: Danira Matijaca

Na kraju misnog slavlja hodočasnike je pozdravio voditelj Hrvatske katoličke misije u Beču fra Josip Koren koji im je približio povijest ove misije, ali i njen život i djelovanje danas. Prvi je pastoralnu brigu o Hrvatima na ovom području preuzeo dr. P. Mirko Čović nakon 1955. godine i oslobođenja Austrije. U Beču je okupljao u zajednicu one Hrvate koji su stekli izbjeglički status i izašli iz logora, te se zapošljavali i upućivali u normalan život. 1960. godine osniva „Hrvatski dušobrižnički ured“ koji će kasnije biti preimenovan u „Hrvatsku katoličku misiju“, a zahvaljujući velikim naporima fra Mate Bonića misija 1969. godine od Bečke nadbiskupija dobiva ovu crkvu u kojoj se Hrvati okupljaju i mole već 50 godina. Od 1971. godine brigu o misiji preuzimaju franjevci Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba. Danas misija okuplja više od 30 tisuća Hrvata, a njena crkva u središtu Beča po svojim aktivnostima i sudjelovanjem vjernika na svetim misama najposjećenija je crkva u gradu, dok hrvatski vjernici uživaju ugled zajednice vjerne svojoj crkvi i župi.

Nakon mise, hodočasnici su krenuli prema središnjem cilju ovog hodočašća - Poljskoj.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik organiziralo je u subotu, 8. ...
Hodočašće u Poljsku, zemlju našeg zemaljskog i nebeskog prijatelja sv. Ivana Pavla II. u kojoj su tragove Božjeg ...
Predzadnjeg dana hodočašća, a posljednjeg dana boravka u Poljskoj, 12. listopada, hodočasnici Splitsko-makarske ...
Karol Wojtyla postao je Krakovski biskup 1958. godine, pet godina kasnije papa Pavao VI. imenovao ga je nadbiskupom, a ...
20. stoljeće bilo je vrijeme velike patnje i stradanja na tlu kršćanske Europe. Dok mnogi čine najveća zla bratu ...
„Tko želi znati kako kuca srce Poljske, mora doći na Jasnu Goru“, rekao je sv. Ivan Pavao II. Osjetili su to i ...
Drugi dan hodočašća Splitsko-makarske nadbiskupije „Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!“, 8. listopada, započeo je ...
Vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije predvođeni nadbiskupom i metropolitom mons. Marinom Barišićem krenuli su na ...