Treći dan nadbiskupijskog hodočašća: Marijansko svetište "Gospa od Jasne Gore" – duhovno središte poljskog naroda

„Tko želi znati kako kuca srce Poljske, mora doći na Jasnu Goru“, rekao je sv. Ivan Pavao II. Osjetili su to i hodočasnici Splitsko-makarske nadbiskupije trećeg dana hodočašća u zemlju tog sveca naših dana, 9. listopada, čim su stupili na sveto tlo glavnog marijanskog svetišta poljskog naroda - Svetišta Crne Gospe u Częstochowi, zvano i „Gospa od Jasne Gore“.

Još od 1382. godine tamo se časti čudotvorna milosna slika - ikona "Crne Majke Božje" čije vrijeme nastanka i porijeklo nije poznato. Ikona prikazuje Mariju s djetetom Isusom u naručju, a legenda govori da ju je naslikao sv. Luka. Nju je krajem XIV. stoljeća samostanu pavlina darovao vojvoda Ladislav iz Opolea. Vrlo brzo slika je privukla hodočasnike iz Poljskoga kraljevstva, iz Prusije, iz Šleske i Mađarske. Već 1430. godine unutar pavlinskog samostana za sliku Majke Božje Jasnogorske izgrađena je crkva koja je godine 1430. opustošena, samostan je opljačkan, liturgijsko posuđe pokradeno, a s Marijine slike kradljivci su ukrali drago kamenje koje su hodočasnici tamo ostavljali. Sama slika izrezana je s dva reza po desnoj strani obraza Majke Božje i tako oštećena.

Nakon napada Šveđana na Poljsku 1655. godine i uspješne obrane Jasne Gore, neočekivana pobjeda počela se pripisivati zagovoru Majke Božje. Tadašnji kralj prozvao je Mariju Kraljicom poljske krune i zaštitnicom zemlje. I kasnije je s tim svetištem bila povezana sudbina same Poljske. Čak su i za vrijeme II. svjetskog rata ljudi onamo išli na tajna hodočašća da prikupe duhovnu snagu protiv nacista, a to se događalo još mnogo više kada je Poljska došla pod utjecaj Sovjetskog Saveza. Dolazak u to svetište pape Poljaka, Ivana Pavla II. bez sumnje je odigrao veliku ulogu u svrgavanju komunizma u Poljskoj deset godina kasnije i kasnijem porazu komunizma u istočnoj Europi i Sovjetskom Savezu.

 

Fotografije: Danira Matijaca

Nakon nekoliko obnova tokom povijesti tamošnja gotička katedrala koja danas nosi ime Uznesenja Blažene Djevice Marije 1906. godine proglašena je bazilikom. Upravo na tom najsvetijem mjestu za poljski narod, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodio je misno slavlje, a propovijed je izrekao pastoralni vikar mons. Nedjeljko Ante Ančić.

Spominjući nekoliko usporedbi između Poljaka i Hrvata kroz burnu i tešku povijesti obaju naroda, posebno se osvrnuo na pobožnost prema Majci Mariji koja resi i jedne i druge, a koja je dokazana tijekom višestoljetnih napada na njihove zemlje od brojnih osvajača i destrukcije od strane raznih totalitarnih režima, za vrijeme kojih je vjernički puk doživio toliko utjehe i uslišanja. Posebnu paralelu povukao je između Svetišta Gospe od Jasne Gore i Svetišta Gospe Sinjske. Naglasio je kako i Poljacima i Hrvatima kao i svoj svojoj duhovnoj djeci Marija i danas svojim primjerom života progovara i potiče nas da svatko u svojim životnim prilikama osluškuje i prihvaća volju Božju te poziva da što više upoznamo i uzljubimo Isusa Krista. „Neka Bogorodica svijetli kao zvijezda jutarnja nama koji smo na putu prema konačnom cilju u nebu i neka nam bude pomoćnica u nevoljama i znak pouzdane nade i utjehe“, zaključio je mons. Ančić.

Oko 240 hodočasnika Splitsko-makarske nadbiskupije uputilo je svoje zahvale i prošnje Majci – Kraljici Poljske i Hrvatske i pridružili se tako nebrojenoj rijeci hodočasnika koji svakodnevno pohode ovo svetište.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik organiziralo je u subotu, 8. ...
Hodočašće u Poljsku, zemlju našeg zemaljskog i nebeskog prijatelja sv. Ivana Pavla II. u kojoj su tragove Božjeg ...
Predzadnjeg dana hodočašća, a posljednjeg dana boravka u Poljskoj, 12. listopada, hodočasnici Splitsko-makarske ...
Karol Wojtyla postao je Krakovski biskup 1958. godine, pet godina kasnije papa Pavao VI. imenovao ga je nadbiskupom, a ...
20. stoljeće bilo je vrijeme velike patnje i stradanja na tlu kršćanske Europe. Dok mnogi čine najveća zla bratu ...
„Tko želi znati kako kuca srce Poljske, mora doći na Jasnu Goru“, rekao je sv. Ivan Pavao II. Osjetili su to i ...
Drugi dan hodočašća Splitsko-makarske nadbiskupije „Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!“, 8. listopada, započeo je ...
Vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije predvođeni nadbiskupom i metropolitom mons. Marinom Barišićem krenuli su na ...