Pozdravni govor nadbiskupa Barišića na otvaranju Riznice splitske katedrale

Dragi i cijenjeni uzvanici sve vas radosno pozdravljam u ovoj svečanoj prigodi otvaranja nove zgrade ili novog postava drevne Riznice splitske katedrale o jubileju 1600. obljetnice smrti svetoga Jeronima, crkvenog naučitelja i zaštitnika Dalmacije.

U svoje osobno ime i u ime nadbiskupa koadjutora mons. Dražena Kulteše, pozdravljam Uzoritog gospodina kardinala Jose Tolentino de Mendoca, bibliotekara i arhivara Svete Rimske Crkve koji je došao uzveličati našu proslavu. Bratski pozdrav i nazočnim biskupima: zadarskom nadbiskupu i predsjedniku HBK mons. Želimiru Puljiću, dubrovačkom biskupu mons. Mati Uziniću.

Pozdravljam izaslanicu predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministricu kulture i medija gospođu Ninu Obuljen Koržinek kao i izaslanika predsjednika Hrvatskog Sabora potpredsjednika gosp. Antu Sanadera. Osobit pozdrav županu splitsko-dalmatinskom gosp. Blaženku Bobanu i predsjedniku županijske skupštine gosp. Petroslavu Sapunaru uz čestitke za Dan županije. Pozdravljam gradonačelnika gosp. Andru Krstulovića Oparu, gospodina Krunoslava Katičića, rektora Sveučilišta prof. Dragana Ljutića, ravnatelja bolnice dr. Julija Meštrovića, nazočne akademike, znanstvenike, nastavnike, kulturnjake, nazočne predstavnike svih društvenih institucija.

Pozdravljam članove Prvostolnog kaptola, nazočne provincijale i provincijalke, braću svećenike, redovnike i redovnice.

Sve vas, dragi sugrađani i poštovani prijatelji, pozdravljam i iskreno zahvaljujem na vašoj današnjoj nazočnosti kada svečano otvaramo Riznicu splitske katedrale u novim prostorima.

Svima je poznato da je Split UNESC-ov grad i pod zaštitom te organizacije. Grad se rodio iz Dioklecijanove palače kada su u njega počeli stizati stanovnici, osobito izbjeglice iz razrušene i nedaleke Salone. Palača je sve više poprimala obrise grada, nastajali su novi zakoni i statuti pod kojima se odvijao svakodnevni život, a u carski mauzolej se uselio mučenik Dujam koji je postao svetac zaštitnik grada Splita. Oko mauzoleja, a sada katedrale su se događale najvažnije stvari za stanovnike. Uz katedralu je nastala prva škola u gradu, a sama se katedrala opremala liturgijskim predmetima i umjetničkim djelima koji su pomagali u vršenju službe Božje. Tako se od samih početaka do danas kult i kultura skladno isprepliću te nam daju identitet i stvaraju našu baštinu. Upravo su kršćanski identitet, pripadnost hrvatskom narodu te stoljećima stvarana, čuvana i prenošena baština najveće blago koje možemo imati. A blago se čuva u najsigurnijim odajama – u Riznicama. No blago naših riznica nema samo sebi svrhu niti materijalnu vrijednost, već ima zadatak pričati nam povijest, oplemenjivati našu sadašnjost i nadahnjivati budućnost. Kako bi stoljećima prikupljano blago ispunilo svoju svrhu, mi ga danas, nakon više od desetljeća pripreme i radova, otvaramo i pokazujemo javnosti u novoj Riznici splitske katedrale. Mjesto na kojem se nalazimo je centar centra našega grada, ovo je najposjećenija lokacija u gradu te smo zato izuzetno sretni što će naši sugrađani imati prikladan prostor za upoznavanje naše povijesti i identiteta, ali i što će naši mnogobrojni gosti imati priliku bolje nas upoznati kao narod zapadne kulture koji je, ne samo dio te kulture, već i jedan od najstarijih i najznačajnijih protagonista i stvaratelja europske civilizacije.

Da, na ovom mjestu se tako zorno događa i vidi inkulturacija evanđelja i evangelizacija kulture. Zato i današnji dan koji smo odabrali za ovu svečanost nije slučajan i nije samo vezan uz veliki jubilej koji slavimo, nego je vezan uz sv. Jeronima osobno. Ovo mjesto je domovina sv. Jeronima, Salona je njegov glavni grad, a to je danas u tom kontinuitetu grad Split. No, čovjek je najosobniji u onome što radi, a naša riznica čuva Jeronimovo najdraže djelo – prijevod svetog pisma na latinski – Vulgatu. Splitski evangelijar je najvažnije blago koje čuvamo i koje stoljećima čuva nas jer upoznavanjem Svetog pisma upoznajemo Krista našeg Spasitelja. A Jeronim je začetnik prevođenja Svetog pisma na narodne jezike koji je time omogućio evangeliziranje tadašnjeg poznatog svijeta.

Kako ne bih duljio, jer želim vam što prije prepustiti mogućnost uvida u riznicu te obogaćivanje vlastitog identiteta u neprekinutom nizu naše kršćanske baštine i uljudbe, dopustite mi da zahvalim i čestitam svima onima koji su prepoznali važnost ovoga projekta te dali svoj obol. Još jednom zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske na čelu s gosp. Andrejom Plenkovićem koji su temeljem Ugovora sa Svetom Stolicom ovu zgradu prepustili u vlasništvo Splitsko-makarske nadbiskupije kao dio povrata imovine oduzete nakon drugog svjetskog rata. Zahvaljujem Ministarstvu kulture, osobito Konzervatorskom odjelu u Splitu, na potpori i suradnji u višegodišnjem radu. Zahvaljujem i Prvostolnom kaptolu, a na poseban način članovima vijeća za katedralna dobra, za budno praćenje radova.

Nadam se da će i ovaj današnji događaj biti jedan od mnogih upućenih poticaja onima koji mogu pomoći, a do sada nisu, da se ovo djelo produži kako bismo mogli nastaviti s prezentacijom baštine i s edukacijom, ne samo djece i mladih, nego i svih onih koji požele nešto lijepo i korisno naučiti. Ovo je blago hrvatskog naroda, generacija građana grada Splita, a Crkva je bila i bit će vjerna čuvarica, pouzdana učiteljica i brižna majka koja pred svoju djecu stavlja i staro i novo. A svatko će se na ovom blagu obogatiti u svojoj kulturi i identitetu, u svojoj ljudskosti i Radosnoj vijesti života.

Svima hvala! Želim vam ugodan i plodan obilazak! Živjeli!