Župa Svih Svetih - Zmijavcizmijavci svi sveti

Adresa: Ivana Pavla II. 56, 21266 Zmijavci
Telefon: (021) 840-148

 

Župnik: fra Frano Laco

Raspored sv. misa

ZIMSKI RASPORED (od 1. rujna do 13. lipnja)

Nedjeljom u 9.00 i u 11.00 sati u crrkvi Svih Svetih.
Prve nedjelje u mjesecu sveta misa je u 15.00 sati u crkvi sv. Josipa.

Radnim danom svete mise su u 7.30 ili u 16.00 sati u crkvi Svih Svetih.


LJETNI RASPORED (od 13. lipnja do 1. rujna)

Nedjeljom u 8.00 i u 10.00 sati u crrkvi Svih Svetih.
Prve nedjelje u mjesecu sveta misa je u 17.00 sati u crkvi sv. Josipa.

Radnim danom svete mise su u 7.30 ili u 18.00 sati u crkvi Svih Svetih.

Povijest

Župa Zmijavci nalazi se na južnoj strani Imotskog polja, između Kamenmosta, u župi Podbablje, i Runovića. Ovaj je kraj za vrijeme turske vladavine pripadao velikoj župi Podbablje, koju su pastorizirali franjevci imotskog samostana. I poslije oslobođenja od Turaka 1717. godine Zmijavci su ostali u sastavu župe Podbablje. Biskup Stjepan Blašković 1734. godine pokušao je Zmijavce spojiti s Runovićem i ustanoviti za ta dva sela posebnu župu, ali radi otpora naroda u tome nije uspio. Kada je 1762. godine osnovna samostalna župa Runović u njezin su sastav ušli i Zmijavci. Godine 1798. jedan dio Zmijavaca priključen je župi Podbablje, a  većina sela i nadalje je ostala u sastavu župe Runović. Takvo je stanje potrajalo sve do 1982. godine, kada je nadbiskup Franić udovoljio želji Zmijavčana i ustanovio samostalnu župu Svih Svetih u Zmijavcima.  

Na području župe nalazi se najznačajniji starokršćanski lokalitet u cijeloj Imotskoj krajini. Ispod Dikovače, na mjestu Crkvina, fra Ivan Tonković, na očevoj zemlji pronašao je 1897. godine temelje jednobrodne starokršćanske crkve sa dvije apside. Naknadna su istraživanja otkrila i grobnice starih kršćana ispod razine crkvene lađe. Drži se da je nad tim grobovima u 5. ili 6. stoljeću podignuta crkva. Neki pronađeni elementi govore o postojanju crkve u 11. ili 12. stoljeću, što govori  da je crkva bila u uporabi i u hrvatskom odmaklom srednjem vijeku.  

Pretpovijesne gomile, ostaci rimske kulture i starokršćanskog razdoblja, kao i hrvatskog srednjovjekovlja govore o kontinuiranoj naseljenosti ovog pitomog i plodnog kraja, smještenog uz rub polja i rijeke Vrljike.

Župna kuća je novogradnja, koja se nalazi kod župne crkve, sagrađena je 1983. godine.

Matične župne knjige vode se od osamostaljenja župe 1982. godine.

Godine 2001. u župi je bilo 2.407 duša.

Crkve

zmijavci svi sveti1. Župna crkva Svih Svetih sagrađena je 1895. godine, bez državne pomoći, za župnikovanja fra Ante Rake. Veliki drveni oltar, tirolski rad, nabavljen je 1903. godine. Crkva je jednobrodna građevina, na sredini pročelja je okrugli prozor, a sa svake strane po jedan uzdužni prozor s polukružnim završetkom. Iznad pročelja je zvonik na preslicu za tri zvona.
Crkva je temeljito obnovljena i svetište uređeno prema novim liturgijskim propisima od 1976. do 1978. godine. Duga je s apsidom 26 i  široka 10,60 metara. Značajna sredstva za obnovu crkve prikupio je mještanin fra Nedjeljko Šabić, misionar u Njemačkoj. U crkvi ima staro drveno raspelo. Uz crkvu je, za župnikovanja fra Vinka Prlića, 2002. godine sagrađen zvonik prema nacrtu Državnog konzervatorskog zavoda u Splitu. Godine 1999. na prozore je postavljeno 11 vitraja, rad ak. slikara Branimira Dorotića.

Treba spomenuti da je ova crkva sagrađena na mjestu stare i znatno manje crkve, koja je bila u uporabi već 1748. godine. Ona je 1821. godine bila povećana zalaganjem župnika fra Andrije Šabića i 28 zmijavačkih obitelji. Ta je crkva srušena prigodom gradnje današnje crkve.  

zmijavci sv josip2. Crkva Svetog Josipa građena je od 1990. do 2003. godine. Sagrađena je u groblju sv. Josipa za župnikovanja fra Rafaela Begića i fra Vinka Prlića. Crkvu je blagoslovio, dozvolom nadbiskupa Marina Barišića, fra Željko Tolić, provincijski vikar, na blagdan sv. Josipa 2003. godine. Najveći dio troškova podmirio je fra Nedjeljko Šabić. Brončani kip sv. Josipa i dječaka Isusa izradio je ak. kipar Kruno Bošnjak, a novčana sredstva darovala je  obitelj hrvatskog nogometaša Zvonimira Bobana. Otac Marinko i majka Marija r. Šarić. Novčanim sredstvima općine i drugih ustanova od zaselaka Milas i Kasalo do nove crkve asfaltiran je put u dužini od 1200 metara.  Crkva je betonska moderna građevina sa zvonikom visokim 17 metara. Veliko zvono teško 250 kg darovao je Mijo Kasalo sa sinom Josipom, a manje zvono od 70 kg fra Nedjeljko Šabić. Crkva ima 250 četvornih metara unutrašnjeg prostora.  

3. Usputne kapelice nalaze se na više lokaliteta na području župe. To su kapelice: Sv. Mihovila, Sv. Ante, Gospe Lurdske, Srca Isusova, Sv. Nikole, Sv. Jure i Sv. Luke. Godine 1998. podignut je veliki zavjetni križ s kamenom oltarnom menzom, kojega je blagoslovio nadbiskup Ante Jurić.

 

Statistika

2015. godina

 Krštenja 34
 Prvopričesnici 21
 Krizmanici -
 Ženidbe 7
 Sprovodi 23