Osmi dan devetnice sv. Dujmu predstavljena knjiga „Stepinčeve sestre“

Osmoga dana devetnice sv. Dujmu, u nedjelju 5. svibnja, svečano misno slavlje u splitskoj prvostolnici predvodio je gvardijan Svetišta Gospe od Pojišana u Splitu fra Žarko Lučić. U koncelebraciji je bio mons. Juraj Batelja postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija kardinala Stepinca. Tijekom svete mise pjevanje je predvodio Mješoviti zbor Župe Gospe od Pojišana – Split pod ravnanjem dirigenta Duška Videke i uz orguljašku pratnju Nikše Lendića.

U prigodnoj homiliji fra Žarko je, nadovezujući se na evanđeoski odlomak (Iv 15,9-17), govorio o kreposti prijateljstva. Istaknuo je da je ovo Evanđelje prilika da se upitamo kakva je kvaliteta naših prijateljstava s bližnjima i Bogom. Jesmo li istinski prijatelji s bližnjima i Bogom, upitao je. Istaknuo je da se prijateljstvo s Bogom i bližnjima međusobno prožima. Onaj koji istinski ljubi Boga istinski ljubi sve ljude i obratno. Nužno je svakodnevno, poput sv. Petra kada ga je Isus pitao ljubili ga, potvrđivati svojim životom tu ljubav.

Isus Krist je uzor prijatelja. Isus svoju ljubav i prijateljstvo potvrđuje darivanjem života. Zato i kaže da nema veće ljubavi da tko položi svoj život za prijatelja. Onaj tko istinski ljubi Boga nema neprijatelje već svakoga ljubi kao što je zapovjedio Isus Krist u zapovijedima ljubavi. Moramo zapamtiti da smo tek Isusovi prijatelji ako činimo ono što nam zapovijeda, zaključio je.

Nakon što je župnik don Ante zahvalio fra Žarku na predvođenju misnog slavlja i Zboru na pjevanju, otpjevane su pohvale u čast sv. Dujma.

Nakon toga je uslijedilo predstavljanje knjige s. Manete Mioč, tajnice i savjetnice Provincije Služavki Malog Isusa Provincije sv. Josipa sa sjedištem u Splitu, pod naslovom „Blaženikove sestre. Sestre Služavke Malog Isusa u Stepinčevu Krašiću“. Cijeli program je moderirala dr. sc. Tea Knez, a pjesmom obogatio Mješoviti pjevački prvostolni zbor sv. Duje pod ravnanjem mo. don Šime Marovića te uz orguljašku pratnju s. Mirte Škopljanac Mačina.

Prva se prisutnima obratila s. Terezija Pervan, provincijalka Služavki Malog Isusa splitske Provincije sv. Josipa. Nakon što je zahvalila don Anti Mateljanu na organizaciji, mons. Juraju Batelji na dolasku i promicanju istine o bl. Alojziju te s. Maneti na uloženom trudu u pisanju knjige, istaknula je: „ Neka istina o bl. Alojziju dopre do svakog srca. Vjerujem da će ova knjiga probuditi još veći žar da poput blaženika bez straha širimo kršćanske vrijednosti.“ Na križnom putu bl. Alojzija bile su prisutne Veronike, odnosno pet samozatajnih i mudrih djevica koje su držale upaljene svjetiljke i u kojima ulja nije nestalo, kazala je.

Nakon nje knjigu je javnosti predstavio mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenjem svetim bl. Alojzija kardinala Stepinca. Mons. Juraj Batelja predstavljanje je započeo riječima blagopokojnog pape sv. Ivana Pavla II. s pastirskog pohoda Hrvatskoj kada je na Žnjanu 1998. godine kazao da su kršćani u hrvatskim krajevi pozvani dati novo lice svojoj domovini da se učvrste etičke i morale vrijednosti. Taj poziv i nama danas vrijedi. Ova knjiga s. Manete, koja vjerodostojno opisuje život Bl. Alojzija i sestara Služavki Malog Isusa, doprinos je novom licu domovine, istaknuo je. Nakon pregleda obimne građe i mnogobrojnih arhiva sestra Maneta Mioč, vješto je napisala knjigu koja svjedoči o sestrama Služavkama Maloga Isusa koje su u Krašiću služile blaženiku i Župi. Sestre su u zatvorskim uvjetima bl. Alojzija stvorile oazu mira i predvorje raja, kazao mons. Batelja, nadodavši da ova knjiga na jedan način pokazuje cjelokupni smisao postojanja ženskih redovničkih zajednica, uključivanja žene u život Crkve i kakva sve čuda mogu učiniti žene kada svoju ženstvenost ugrade u izgradnju Kraljevstva Božjega služeći bližnjemu. Knjiga je podijeljena u četiri dijela. Zanimljivo je da autorica u prvom dijelu iznosi sličnosti između bl. Alojzija i utemeljitelja Služavku Maloga Isusa, vrhbosanskog nadbiskupa sluge božjega Josipa Stadlera, između ostaloga kazao je mons. Batelja.

Posljednja se obratila prisutnima s. Maneta Mioč, tajnica i savjetnica Provincije Služavki Malog Isusa Provincije sv. Josipa sa sjedištem u Splitu. Družba Sestara Služavki Malog Isusa je 4. rujna 1938. otvorila zajednicu u Krašiću, po želji i nastojanju tadašnjeg mladog zagrebačkog nadbiskupa Stepinca. Nadbiskup Stepinac im je vlastitim doprinosom u jesen 1940. pomogao kupiti vlastitu kuću u kojoj su djelovale do svibnja 1945., kad je Narodni odbor preuzeo vlast te sestrama oduzeo kuću. Sestre su se uz suglasnost župnika ostale u Krašiću i preselile u župsku kuću, koja je i sama pretrpjela oštećenja uslijed bombardiranja. Dolazak sestara u Krašić, progon iz vlastite kuće i dolazak u župsku kuću, bio je milosni prst Božje providnosti, gdje su bile tako potrebne svojim vjernim služenjem u devet posljednjih godina života blažene uspomene kardinala Alojzija Stepinca. Bile su nadbiskupu Stepincu Veronike, a župnik Josip Vraneković pravi Šimun Cirenac u nošenju križa. Nadbiskup Stepinac je u montiranom procesu 11. listopada 1946., osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada. Pet godina proveo je u zatvoru u Lepoglavi, a od kraja 1951. do svoje smrti 10. veljače 1960. godine u kućnom pritvoru u Krašiću. U župskoj kući u Krašiću uz nadbiskupa Stepinca kroz cijelo vrijeme njegova zatočeništva, od 5. prosinca 1951. do njegove smrti 10. veljače 1960., živio je župnik vlč. Josip Vraneković i pet sestara Služavki Malog Isusa: s. Honorata Matica, s. Akvilina Paviša, s. Salezija Golubić, s. Bonaventura Bašić i s. Nikolina Vozel.