Mons. Ivan Milovan predvodio svečanu misu povodom sv. Josipa u Župi sv. Josipa na Mertojaku u Splitu

Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ožujka. Središnje svečano euharistijsko slavlje u prepunoj crkvi predvodio je mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup u miru. U koncelebraciji su bili don Vjenceslav Kujundžić, župnik domaćin, don Ivan Kešina, don Alojzije Bavčević, don Marko Trogrlić, don Hrvoje Relja, te don Šime Doljanin.

U homiliji mons. Ivan Milovan govorio je o stvarnosti da se Bog Josipu ukazao i progovorio u snu. Naime, mnogi propovjednici naglašavaju da je Josip uzor hranitelja i čuvara obitelji, uzor odgojitelja, otac koji je prihvatio odgovornost, uzor radnika itd. No, Josip je između ostaloga i „sanjar“, odnosno čovjek koji se usudio sanjati, istaknuo je mons. Milovan nadovezujući se na liturgijsko čitanje u kojemu stoji da je anđeo Gospodnji došao Josipu u snu. Mons. Milovan se zapitao zašto je Bog izabrao upravo san kao mjesto na kojem će se obratiti Josipu? San je najsigurnije mjesto u kojem Josip nije osjećao ovozemaljske probleme i pritiske, mjesto mira, tišine i sigurnosti. Snovi su mjesta istinske slobode. Današnji čovjek ovo može itekako dobro shvatiti. Naime, danas čovjek teško može naći oazu mira, tišine i sigurnosti, a da ga ne zaskoči odmah neka kamera, mobitel itd.

Povijest spasenja, povijest kršćanstva, naša nacionalna povijest je prepuna primjera osoba i ljudi koji su se usudili sanjati nezamislive stvari. I mi možemo „dosanjati“ svoje snove ako idemo stopama svetaca, napose sv. Josipa. Posebno mjesto kršćanskog sanjanja je oaza savjesti, naglasio je mons. Milovan. „Sv. Josip kada se probudio oda sna nije nastavio živjeti po starom, nego je učinio kako mu je rekao anđeo Gospodnji. Molimo, stoga danas Boga, da smognemo snage poslušati Božji glas u našim savjestima, kao što su to učinili, slijedeći uzor sv. Josipa, bl. Alojzije Stepinac, bl. Miroslav Bulešić. Josipe, o oče sveti, i tihi zaštitniče Svete Obitelji, Crkve, Splita, Mertojaka i cijele domovine, moli za nas“, zaključio je biskup.

Na kraju mise župnik don Vjenceslav Kujundžić zahvalio je predvoditelju misnoga slavlja, subraći svećenicima, svim vjernicima i hodočasnicima. Posebnu zahvalnost mons. Ivanu Milovanu uputio je župni mješoviti zbor izvedbom pjesme „Krasna zemljo, Istro mila“. Nakon izvedbe pjesme uručen mu je prigodni dar slika akademskog slikara Josipa Botterija Dinija. Također, čestitao je Gradskom kotaru Mertojak i OŠ Mertojak proslavu svoga dana. Prije svečanog blagoslova mons. Ivan Milovan blagoslovio je djecu. Nakon mise zajedničko druženje nastavljeno je u Perivoju Majke Terezije u organizacija GK Mertojak.

Inače, blagdan je obilježen misnim slavljima ujutro i navečer, a proslavi je prethodila trodnevnica koju je predvodio fra Valentin Vukoja, OFM.

Podsjetimo, povodom proslave svetkovine sv. Josipa GK Mertojak organizirao je 15. ožujka dane otvorenih vrata KK Mertojak, 16. ožujka dječji malonogometni turnir, a na samu svetkovinu održana je svečana sjednica GK Mertojak. Na blagdan sv. Josipa svoj Dan proslavila je i OŠ „Mertojak“ svečanom priredbom.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...