Župa Dobranje - Bijeli Vir proslavila blagdan svoje zaštitnice Gospe Lurdske

Župa Dobranje - Bijeli Vir jedina je u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji posvećena Gospi Lurdskoj. Blagdan svoje nebeske zaštitnice vjernici ovog malog mjesta kraj Metkovića, svečano su proslavili u četvrtak 11. veljače u crkvi u Bijelom Viru. Euharistijsko slavlje predvodio fra Antonio Mravak, OFM, župni vikar u župi Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju. U koncelebraciji su bili svećenici Neretvanskog dekanata, na čelu s župnikom i dekanom, prečasnim kanonikom don Stipom Jerkovićem. Misi je prethodila tradicionalna procesija s urešenim kipom Gospe Lurdske u kojoj je sudjelovalo župni zbor, djeca, svećenici te župljani i brojni hodočasnici.

U prigodnoj homiliji fra Mravak je kazao kako blagdan Gospe Lurdske budi u nama spomen na Lurd-mjesto Gosipina ukazanja ali i na čudesne događaje, ozdravljenje osoba koje su se okupale u vodi što teče iz tamošnjeg izvora. „To mjesto je mjesto susreta s životnom realnošću, mjesto ozdravljenja. I mi tražimo Lurd svoga života, za sebe i svoje najmilije. Tražimo izvor života. No, svjesni smo da svi ne možemo biti u Lurdu. Naš Lurd je sada i ovdje, oko Marije Isusove majke koju smo izabrali za suputnicu na životnom putu, u bolesti i zdravlju. Marija nam želi pokazati da naučiti živjeti znači također naučiti i trpjeti. Na svom putu do vječnosti i Ona je  mnogo trpjela, zato je ona zdravlje bolesnih i utjeha žalosnih“.

Propovjednik je naglasio da danas mnogi boluju od raznih bolesti duše i tijela, stoga se bolest ne može promatrati samo pod vidom liječenja, već se nužno traži i suočavanje s pitanjem trpljenja. „Samo u Isusu iz Nazareta, mi kao vjernici možemo pronaći snagu i odgovore na životna pitanja. Susresti bolesnika koji je sebe i svoje boli povjerio Isusu, znači susresti nadu, unutarnji optimizam koji ne dopušta mjesto očaju“, istaknuo je i pojasnio kako u evanđelju čitamo da je Isus ozdravio one koji su išli za njim, koji su ga se dotakli i koji su vjerovali u njegovu iscjeliteljsku riječ. „Na temelju ove činjenice mi možemo izvući dva zaključka. Prvi je da iz toga što ozdravlja bolesnike, pa čak i oživljuje mrtvace, zaključujemo da su za Isusa zdravlje i ovozemaljski prolazni ljudski život velika vrijednost koju treba čuvati i za koju se treba brinuti. U tom smislu čovjek je dužan brinuti se za svoje i tuđe zdravlje što znači koristiti se svim onim sredstvima koja mu pomažu i izbjegavati one koji mu štete. Drugi, iz toga što Isus ne želi stvoriti sliku o sebi kao o nekomu tko isključivo rješava ljudske zdravstvene i druge životne probleme, zaključujemo da u njegovim očima, premda jest vrijednost, zdravlje nije najveća ljudska vrijednost. Jer svi bolesnici koje je ozdravio opet su u svoje vrijeme od nečega oboljeli i umrli“. Fra Mravak je zaključio da je, bez povjerenja u Njegovu milost, teško shvatiti poruku koju je Marija u Lurdu uputila djevojčici Bernardici: "Ne obećavam da ću vas učiniti sretnima na ovom nego na drugom svijetu", te pozvao vjernike da u svim životnim nevoljama zazivaju Majku Mariju.

Na kraju misnog slavlja okupljene župljane i hodočasnike pozdravio je župnik don Stipe Jerković. Župnik je uputio zahvalu predvoditelju slavlja, braći svećenicima, svima koji su pridonijeli svečanosti slavlja kao i svim štovateljima Gospe Lurdske. Župa se za proslavu priprema trodnevnicom od ponedjeljka 8. veljače do srijede 10. veljače misama i molitvom Gospine krunice.

VIDEO: Proslava Gospe Lurdske u župi Dobranje-Bijeli Vir

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...