Predstavljena knjiga "Od Otoka Gospe, moli za nas"

U domu Zvonimir u Solinu, 22. svibnja, predstavljena je knjiga "Od Otoka Gospe, moli za nas", autora dr. don Ante Mateljana, dekana Katoličkog Bogoslovnog Fakulteta u Splitu i Josipa Botterija Dinija, akademskog slikara. O knjizi su tom prigodom uz autore, govorili i Marko Matijević, izvršni urednik Solinske kronike te don Vinko Sanader, župnik i upravitelj svetišta Gospe od Otoka koji je ujedno vodio program predstavljanja.




Pozdravljajući sve nazočne, među kojima i dogradonačelnika Solina Dalibora Ninčevića, don Vinko je istaknuo kako  knjiga "Od Otoka Gospe, moli za nas", ima za cilj Gospino svetište u Solinu približiti širem hrvataskom puku i svim hodočasnicima iz drugih država te ih upoznati s ovom našom nacionalnom i vjerskom kolijevkom. "Blagdan Male Gospe je poseban zbog predivne svete mise i pjevanja, a procesija je dobila puno veću i sadržajniju dimenziju zbog izvrsnih meditacija i poticajnih misli svećenika don Ante Mateljana. To što je don Ante izgovorio kroz proteklih 16 godina stalo je u ovu knjigu na 150 stranica i vjerujem kako će svima biti to divno štivo, ujedno i duhovna obnova, kako za pojedince tako i za obitelji. Uz prekrasnih 20 grafika uvaženog akademskog slikara Josipa Botterija Dinija koje prikazuju dvadeset otajstava Gospine krunice, ova knjiga mora naći svoj kutak i mjesto u kućnoj biblioteci svakog Solinjanina i svakog drugog Hrvata vjernika", istaknuo je don Vinko.


Potom je o procesijama u Solinu govorio Marko Matijević, izvršni urednik Solinske kronike koji je istaknuo kako se obnovom hrvatske države obnavlja i solinska procesija u svom izvanjskom sjaju, a dobila je i novost koja jača njezinu duhovnu dimenziju - don Antine nagovore koji se posredstvom suvremenih tehnologija razliježu čitavim Solinom. "Nagovori pomažu da procesija ne postane parada, da ostane na duhovnu korist i da se ne pretvori u šetnju sa svrhom 'da vidim i da budem viđen'. Objedinjeni u knjizi koju vam danas predajemo, nagovori opremljeni produhovljenim crtežima snažno svjedoče o našem vremenu", rekao je Marko Matijević.


Jedan od autora knjige Josip Botteri Dini, akademski slikar je istaknuo kako je ovo peta knjiga u kojoj surađuje sa don Antom Mateljanom. Prisjećajući se davnih vremena kada je Gospin otok bio u žici, a on radio vitraje u crkvi Gospe od Otoka, istaknuo je kako ga je ljubav prema Gospi nadahnula da pripremi svih 20 grafika u knjizi koje prikazuju dvadeset otajstava Gospine krunice, po pet otajstava radosnih, otajstava svjetla te žalosnih i slavnih uz lik Gospe Velikog zavjeta. "Odlučili smo se da te grafike budu u zlatu jer to dolikuje Gospi i njezinom slavlju", naglasio je Josip Botteri Dini.


Na kraju se nazočnima obratio i sam autor dr. don Ante Mateljan koji je rekao kako je ova knjiga zamišljena i složena kao svojevrsna knjiga molitve, molitvenik: u kojoj se nalazi kao uvod u molitvu Prolog: Tri štenja koja se čitaju na dan Male Gospe, a govore o povijesnom štovanju blažene Djevice Marije u Solinu što ih je sastavio don Lovre Katić. Na kraju je i Epilog, zapravo molitveni završetak u obliku litanijske molitve upravljene blaženoj Djevici Mariji. Don Ante se zahvalio don Vinku, tiskari Dalmacija-papir, nakladniku Crkva u svijetu, don Vedranu Toriću na lekturi te svima koji su pridonijeli izlazak ove vrijedne knjige.


Predstavljanje knjige je pjesmom uveličao mješoviti zbor Gospe od Otoka pod ravnanjem prof. Danijele Petrušić.