Predstavljena knjiga "Od Otoka Gospe, moli za nas"

U domu Zvonimir u Solinu, 22. svibnja, predstavljena je knjiga "Od Otoka Gospe, moli za nas", autora dr. don Ante Mateljana, dekana Katoličkog Bogoslovnog Fakulteta u Splitu i Josipa Botterija Dinija, akademskog slikara. O knjizi su tom prigodom uz autore, govorili i Marko Matijević, izvršni urednik Solinske kronike te don Vinko Sanader, župnik i upravitelj svetišta Gospe od Otoka koji je ujedno vodio program predstavljanja.




Pozdravljajući sve nazočne, među kojima i dogradonačelnika Solina Dalibora Ninčevića, don Vinko je istaknuo kako  knjiga "Od Otoka Gospe, moli za nas", ima za cilj Gospino svetište u Solinu približiti širem hrvataskom puku i svim hodočasnicima iz drugih država te ih upoznati s ovom našom nacionalnom i vjerskom kolijevkom. "Blagdan Male Gospe je poseban zbog predivne svete mise i pjevanja, a procesija je dobila puno veću i sadržajniju dimenziju zbog izvrsnih meditacija i poticajnih misli svećenika don Ante Mateljana. To što je don Ante izgovorio kroz proteklih 16 godina stalo je u ovu knjigu na 150 stranica i vjerujem kako će svima biti to divno štivo, ujedno i duhovna obnova, kako za pojedince tako i za obitelji. Uz prekrasnih 20 grafika uvaženog akademskog slikara Josipa Botterija Dinija koje prikazuju dvadeset otajstava Gospine krunice, ova knjiga mora naći svoj kutak i mjesto u kućnoj biblioteci svakog Solinjanina i svakog drugog Hrvata vjernika", istaknuo je don Vinko.


Potom je o procesijama u Solinu govorio Marko Matijević, izvršni urednik Solinske kronike koji je istaknuo kako se obnovom hrvatske države obnavlja i solinska procesija u svom izvanjskom sjaju, a dobila je i novost koja jača njezinu duhovnu dimenziju - don Antine nagovore koji se posredstvom suvremenih tehnologija razliježu čitavim Solinom. "Nagovori pomažu da procesija ne postane parada, da ostane na duhovnu korist i da se ne pretvori u šetnju sa svrhom 'da vidim i da budem viđen'. Objedinjeni u knjizi koju vam danas predajemo, nagovori opremljeni produhovljenim crtežima snažno svjedoče o našem vremenu", rekao je Marko Matijević.


Jedan od autora knjige Josip Botteri Dini, akademski slikar je istaknuo kako je ovo peta knjiga u kojoj surađuje sa don Antom Mateljanom. Prisjećajući se davnih vremena kada je Gospin otok bio u žici, a on radio vitraje u crkvi Gospe od Otoka, istaknuo je kako ga je ljubav prema Gospi nadahnula da pripremi svih 20 grafika u knjizi koje prikazuju dvadeset otajstava Gospine krunice, po pet otajstava radosnih, otajstava svjetla te žalosnih i slavnih uz lik Gospe Velikog zavjeta. "Odlučili smo se da te grafike budu u zlatu jer to dolikuje Gospi i njezinom slavlju", naglasio je Josip Botteri Dini.


Na kraju se nazočnima obratio i sam autor dr. don Ante Mateljan koji je rekao kako je ova knjiga zamišljena i složena kao svojevrsna knjiga molitve, molitvenik: u kojoj se nalazi kao uvod u molitvu Prolog: Tri štenja koja se čitaju na dan Male Gospe, a govore o povijesnom štovanju blažene Djevice Marije u Solinu što ih je sastavio don Lovre Katić. Na kraju je i Epilog, zapravo molitveni završetak u obliku litanijske molitve upravljene blaženoj Djevici Mariji. Don Ante se zahvalio don Vinku, tiskari Dalmacija-papir, nakladniku Crkva u svijetu, don Vedranu Toriću na lekturi te svima koji su pridonijeli izlazak ove vrijedne knjige.


Predstavljanje knjige je pjesmom uveličao mješoviti zbor Gospe od Otoka pod ravnanjem prof. Danijele Petrušić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U ponedjeljak, 29. travnja pred brojnom publikom u Galeriji GKS-a u Metkoviću predstavljena je knjiga Matice, parice i ...
U drugoj emisiji Minute za knjigu predstavljamo izvanredno djelo francuskog filozofa i antropologa Renéa Girarda. ...
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...