Peti i šesti dan Tjedna braka u Splitu

U petak, 9. veljače 2024. na Tjednu braka u Splitu bračni par Adriana i Lucijan Kosor, članovi zajednice Neokatekumenskoga puta održali su dojmljivo izlaganje „Obitelj – otvorenost životu“ o izazovima odgoja djece, međusobnoj komunikaciji, otvorenosti životu i ulozi molitve u obitelji. Adriana i Lucijan roditelji su sedmero djece, a stigle su im i dvije unučice, katehisti su u zajednici Neokatekumenskoga puta osobito posvećeni mladima. Lucijan je vjeroučitelj, a Adriana odgajateljica.

Oboje su posvećeni braku, djeci i zajednici. Adriana ima izražen smisao za umjetnost, svira, pjeva i bavi se ikonopisanjem. „Otvorenost životu nije samo otvorenost rađanju novoga djeteta, nego otvorenost svim izazovima odgoja i podizanja svakoga pojedinog djeteta. Svako je dijete drugačije po karakteru, potrebama, ponašanju i talentima. Gledamo kako ih dobro odgojiti, a pritom ih ne povrijediti“, kazao je Lucijan Kosor. Ispripovjedili su prisutnima svoja bračna i obiteljska previranja, kako su se nosili s financijskim poteškoćama, ozbiljnom dijagnozom koja je potencijalno mogla biti uzrokom neplodnosti, kako su se nosili i sa plodnošću i neplodnošću te zašto i sada mole Gospodina da im podari još jedno dijete. „Voljela sam školu i vidjela sam se u karijeri. Nikada se nisam zamišljala kao majku u višečlanoj obitelji, a osobito ne majkom sedmero djece. Ali polako sam taj svoj put otkrivala. Ni nakon prvoga poroda još se nisam vidjela u ovakvoj ulozi. Svaka pomisao na novu trudnoću bila mi je borba, svaka trudnoća kalvarija, svaki porod razapinjanje, a svako moje dojenče u rukama uskrsnuće!“ iskreno je ispripovjedila Adriana Kosor. Koliko im je teško palo kada su jedno dijete na početku trudnoće izgubili, posvjedočila je Adriana koja je u suzama izrekla: „Silno smo ga željeli!“ Bračni je par istaknuo koliko je važno njegovati bračnu komunikaciju i odnos usprkos svim roditeljskim obavezama i manjku vremena te su istaknuli da nam supružnik mora biti prioritet.

Adriana Kosor na početku i kraju večernjega programa otpjevala je po jednu pjesmu čime je dodatno uljepšala cijeli program.

Večernji program Tjedna braka svoj je vrhunac imao u subotu, 10. veljače 2024. Bogati program započeo je nastupom dječjeg zbora Male Terezije pod vodstvom s. Zale Nikolić koji su otpjevali nekoliko pjesama. Zatim su pripravnici za krizmu pod vodstvom Anite Jurčević izveli kratki scenski prikaz „Mama, gladan sam!“ u kojem su dirljivo prikazali problematiku o emocionalnim nutarnjim potrebama djece i roditelja.

O tome kako se nositi s vlastitim emocionalnim potrebama, kako prepoznati prave gladi kod svoga djeteta govorila je Jelena Burazin – psihologinja, psihoterapeutkinja, ravnateljica Maestrala, članica organizacijskog tima Nacionalnog susreta obitelji 2018. u Solinu ̶ u predavanju „Lipote gladan, ljubavi žedan – emocionalne potrebe u obitelji“ koje možete pogledati ovdje. Nakon nadahnjujućeg izlaganja uslijedila je dinamična rasprava na temu.

Nakon toga dječji je zbor Male Terezije otpjevao još nekoliko pjesama. Na kraju programa uslijedila je podjela zahvalnica svima koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi Tjedna braka i Svjetskog dana braka u Splitu, domjenak i radosno druženje.