Duhovne vježbe za đakone uoči svećeničkog ređenje

U svetištu Majke Božje Lurdske u Vepricu, od 12. do 17. svibnja 2024., devetorica đakona, imali su petodnevne duhovne vježbe pred svećeničko ređenje. Kroz pet dana đakoni su u šutnji i molitvi razmišljali o Božjoj riječi pod vodstvom don Stipana Šurlina, upravitelja svetišta u Vepricu.

Don Stipan je preko biblijskih likova potakao đakone na razmišljanje o odnosu kao važnom čimbeniku za ostvarenje svećeničkog poziva. Odnosu koji ne gleda na vlastito "ja", nego se oslanja na Boga i njegovu pomoć, a ne na ljudsku mudrost i vlastite snage. Krist je došao objaviti puninu života koji se očituje u sinovskom odnosu prema Ocu. Svećenik je pozvan ljude vratiti Ocu po poslušnosti koja često traži prinos vlastitog života kao žrtvu za druge.

Na duhovnim vježbama sudjelovali su: don Petar Paradžik i don Robert Pudar (Splitsko-makarska nadbiskupija), don Tonči Prugo i don Domagoj Ivan Babić (Hvarska biskupija), don Petar Markić i don Ivan Galjuf (Dubrovačka biskupija), fra Matija Jurišić ( Franjevačka provincija sv. Jeronima - Zadar), fra Šimun Suton i fra Stipe Buljan (Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja - Split).