Održan susret franjevačkih bogoslova iz Hrvatske i BiH

Susret svih franjevačkih bogoslova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, njih šezdesetak, održan je od petka 19. do nedjelje 21. travnja u kući susreta Tabor u Samoboru, objavljeno je na portalu Fra3.

Susret je održan uz Četvrtu vazmena nedjelju, tj. Nedjelju Dobroga pastira kada se tradicionalno moli za svećenička i redovnička zvanja. Susret je započeo u petak molitvom Večernje, a završio u nedjelju slavljem mise i zajedničkim ručkom.

Predavanje o temi 800. obljetnice Franjinog primanja Kristovih rana održao je fra Danijel Nikolić, odgojitelj bogoslova Bosne Srebrene. Nakon predavanja bogoslovi su izmijenili razmišljanja podijeljeni u grupe sastavljene od bogoslova svih provincija. Program se također sastojao od zajedničkih igara, upoznavanja grada, planinarenja i druženja.

Pučku misu u samostanskoj crkvi u nedjelju je predvodio odgojitelj bogoslova u Zagrebu fra Serđo Ćavar u koncelebraciji s franjevačkim odgojiteljima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Bogoslovi su animirali liturgijsko slavlje pjevanjem i sviranjem, a nakon mise su ostali u razgovoru s okupljenim vjernicima. „Nadamo se da će ovaj franjevački susret postati tradicija koja obogaćuje. Zahvalni smo domaćinima na čelu s fra Ivanom Matićem na njihovom gostoprimstvu u kući susreta Tabor”, poručili su mladi franjevci.

Na susretu su sudjelovala braća Franjevačke provincije Bosne Srebrene, Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM, Dalmatinske franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, Hrvatske franjevačke provincije sv. Jeronima franjevaca konventualca, Hrvatske franjevačke provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića franjevaca kapucina te Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, objavljeno je na portalu Fra3.