U Bračnom i obiteljskom savjetovalištu održana panel rasprava o udomiteljstvu povodom Međunarodnog dana obitelji

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji u Bračnom i obiteljskom savjetovalištu splitsko-makarske nadbiskupije održana je panel rasprava o podršci udomljavanja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi u srijedu 15. svibnja 2024. godine.

Iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad sudjelovala je članica tima za udomiteljstvo socijalna radnica Tanja Marčac Srdarević, iz CZPUZ Maestral sudjelovale su psihologinja i psihoterapeutkinja Ivana Tabak i ravnateljica Jelena Burazin, a svoje su iskustvo o radostima i izazovima udomiteljstva s prisutnima podijelili udomitelji bračni par Ivanka i Željko Dabro, dobitnici nagrade udomiteljima za iznimna postignuća u promicanju i obavljanju udomiteljstva za 2022. godinu. Za moderiranje rasprave bila je zadužena Lidija Piskač, voditeljica Bračnog i obiteljskog savjetovališta.

Ravnateljica Maestrala Jelena Burazin i psihologinja Ivana Tabak opisale su proces udomljavanja iz perspektive djece, njihovu radost i oduševljenje koja prati upoznavanje s udomiteljima i činjenicom da će ići u jednu obitelj te proces prilagodbe udomitelja.

Socijalna radnica Tanja Marčac Srdarević opisala je pravni okvir udomiteljstva, tijek edukacije i spajanja djeteta i udomitelja, tzv. matchinga istaknuvši da su vrata Zavoda uvijek otvorena za svakoga tko se zanima za udomiteljstvo.

Bračni par Ivanka i Željko Dabro vrlo su dirljivo ispričali svoje iskustvo udomljavanja petero braće i sestara uz svoje troje biološke djece istaknuvši dječju potrebu za privrženošću.

Nakon toga uslijedila je rasprava i mogućnost postavljanja pitanja publike.