Predstavljena knjiga „Duh Sveti u povijesti spasenja“ autora dr. don Mladena Parlova

Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u crkvi sv. Mateja na Ravnim Njivama u Splitu.

Dvadesetu knjigu u nizu, iz bogatog autorovoga znanstveno-teološkoga opusa, javnosti je predstavio prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić, prodekan za znanost na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Predstavljanje je pjesmom animirao dio mješovitoga župnoga zbora sv. Mateja s Ravnih Njiva.

Program je počeo pozdravnim govorom don Radojka Vidovića, župnika Župe sv. Mateja na Ravnim Njivama, u kojoj autor knjige pastoralno pomaže od ožujka prošle godine. Prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić ukratko je predstavio sadržaj knjige. Naglasio je da je knjiga nastajala duži niz godina te je plod autorova dugogodišnjeg predavanja pneumatologije, jednog od predmeta dogmatske teologije. U knjizi je izložen sav relevantan teološki govor o Duhu Svetome. U prvom dijelu autor piše o Duhu Svetome u Starome i Novome zavjetu, u drugome dijelu piše o iskustvu Duha kroz povijest Crkve, a u posljednjem dijelu izlaže sustavni pneumatološki nauk.

Po Duhu Svetome nastavlja se Kristovo spasenjsko djelo. Crkvu oduvijek prati svijest da u svojem poslanju nije sama već u njezinom djelovanju uvijek prati Isus Krist po snazi Duha. U svim kriznim vremenima Crkve, Duh je na poseban način aktivan, podižući obnoviteljske pokrete i osobe, kako bi potaknuo Crkvu na obnovu i povratak Gospodinu.

Nažalost kroz povijest Crkve nauk o Duhu dugo je vremena bio izvan fokusa. Drugim vatikanskim koncilom ponovno se otkrila pneumatološka dimenzija Crkve. Pneumatologija kao nauk o djelovanju Duha Svetoga trebala bi pomoći da se djelovanje Duha uoči te mu se pojedini vjernici i Crkva u cjelini sve više otvore. Suvremena pneumatologija, na temelju kriterija koji proizlaze iz Svetoga pisma te vjeroispovijesti, može i treba pomoći današnjoj Crkvi da budu poučljivi i otvoreni poticajima Duha.

Na kraju programa autor je zahvalio svima na dolasku, župniku na ustupanju prostorija, zboru na pjevanju. Istaknuo je da sav novac koji se skupi od kupovine knjiga ide za potrebne župnoga Caritasa.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...