Predstavljene dvije knjige Zdenke Čorkalo „Moja Njemačka“ i „Učenička ulica“

U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. prosinca predstavljene su dvije knjige doktorice Zdenke Čorkalo, liječnice, braniteljice iz Domovinskog rata i književnice. Šesnaesta i sedamnaesta knjiga po redu, iz bogatog književničinog opusa, predstavljene su javnosti, pod nazivima „Moja Njemačka“ te roman „Učenička ulica“. Knjige su predstavili Mladen Vuković, urednik „Hrvatskoga radija – Radio Splita“, Vanja Mladina, odvjetnik i „splitski proljećar“, Ante Nadomir Tadić Šutra, umirovljeni branitelj i časnik Hrvatske vojske, književnik i skladatelj te autorica. Cijelim programom moderirao je novinar i jedan od predstavljača Mladen Vuković.

Zdenka Čorkalo, umirovljena splitska liječnica, anesteziologinja s diplomom riječkog Medicinskog fakulteta široj je javnosti poznata i po svojem spisateljskom radu. Autorica je sedamnaest knjiga, romana i zbirki proze. Na početku susreta Mladen Vuković pozdravio je sve nazočne. „Svi mi dobro znamo da je doktorica Zdenka Čorkalo tijekom rata obišla desetak ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Prvu je knjigu objavila po završetku Domovinskog rata. Ona je sada, u književnom smislu, plodna biljka koja rađa svake godine svoju 'intradu', odnosno svake godine objavi po jednu ili dvije knjige. Uskoro će izdati i svoju osamnaestu knjigu. Mi večeras predstavljamo njezinu šesnaestu i sedamnaestu knjigu. O knjigama će prvi govoriti odvjetnik Vanja Mladina te poznati pjesnik i branitelj Ante Nadomir Tadić Šutra te na kraju i sama autorica. Obje knjige objavila je Matica hrvatska“, naglasio je u pozdravnom govoru Vuković.

Odvjetnik Vanja Mladina istaknuo je u svojem izlaganju da su obje knjige zasigurno, u literarnom smislu, uspješnice. Osvrćući se na djelo „Učenička ulica“ Mladina je kazao: „Naziv djela 'Učenička ulica' je dobro uklopljen u cjelokupnu memorijalnu naraciju djela. Na prvi površni pogled, dok se ne sagleda cjelina, taj naziv može djelovati pomalo stran. No, pomnim čitanjem ovoga djela uočljiva je želja autorice za ispisom 'homagea' jednom davnom prohujalom vremenu.“

„Knjiga 'Moja Njemačka' je pomalo nostalgično djelo i sjećanje na mladenačka vremena. Riječ je o osamnaestogodišnjakinji koja je došla u zemlju gdje nije poznavala ni jezik ni mentalitet ljudi. Na mnoge stvari na koje je naišla u toj zemlji nije bila pripremljena. Jer jednostavno u njezinoj rodnoj zemlji na to je nitko nije mogao pripremiti. Takav odnos prema radu ovdje je bio sasvim stran“, kazao je Mladina.

Književnik i skladatelj te umirovljeni časnik Hrvatske vojske Tadić Šutra rekao je na početku da se o autoričinom književnom opusu daju napisati mnogobrojne studije. „Ona je jedna od najplodonosniji hrvatskih spisateljica u posljednje vrijeme. Ne samo da je plodonosna, ona je, a to je važno, vrlo konkretna. Ona piše o malim ljudima u vremenima poslije Drugog svjetskog rata te za vrijeme Domovinskog rata. Ove konkretno dvije knjige govore o vremenu komunizma kada je hrvatski čovjek morao ići trbuhom za kruhom kako zbog ekonomski, tako i zbog političkih razloga. Njezin je opus već sad boljitak za hrvatsku književnu scenu, a tek će generacije poslije nas moći iščitavati u kojem smo mi vremenu živjeli“, istaknuo je.

Na kraju se nazočnima obratila sama autorica knjige zahvalivši predstavljačima na lijepim riječima. „Knjiga 'Moja Njemačka' je autobiografska knjiga. Riječ je o mojim sjećanjima, kada sam išla u Njemačku zaraditi kao studentica. Ja sam zaradila novac, no tamo sam primila više od novca, a to je radna etika i općenito odnos prema radu. Na poseban način ta knjiga je svojevrsna zahvalnica obitelji doktora Ernsta Engela koji mi je pomogao. Zapravo cijela knjiga je zahvala Njemačkoj koja me je naučila pravilno razmišljati o pojedinim stvarima.“ Druga knjiga je biografska knjiga o čovjeku kojega doktorica dobro poznaje. „Prošli sustav je bio vrlo represivan prema svima koji su hrvatski razmišljali. Donosim niz kratkih priča o raznim događajima potvrđujući upravo takvo stanje. Tu bih samo ispričala jedan kuriozitet, kada je taj čovjek bio izbačen iz studentskog doma 1971., jer je u sobi imao praznu bocu „Baruna Trenka“ koja je imala čep sličan kapi, šubari sa perjanicom koju je nosio Zrinski. Bit priče je da se unatoč svim poteškoćama može postići cilj poštujući disciplinu, rad i Vertikalu kao životnu vjeru i pomoć“, kazala je Čorkalo.

„Moja Njemačka“ su autobiografski zapisi u 13 priča autorice koja je 1969. kao završena srednjoškolka otišla raditi u njemačku bolnicu u malom gradiću Landstuhlu kako bi zaradila za početak studija na Medicinskom fakultetu u Rijeci. To je autoričina zahvala Njemačkoj na prvim radnim iskustvima i životnom sazrijevanju kroz toplu priču o humanoj obitelji doktora Ernsta Engela i njegove supruge Liselotte, koju je upoznala kad su ljetovali u Hrvatskoj 1969. godine.

„Učenička ulica“ je kratki roman o teškom težačkom životu na dalmatinskom otoku, siromašnih obitelji maslinara čija su se djeca velikim trudom i životnim talentom školovali i uspijevali u životu. Vješto ispričana sudbina o „velikom“ čovjeku koji vjeruje u sebe i tako pobjeđuje sve nesklone okolnosti, priča o Hrvatskoj koja je izronila na svjetlo dana unatoč gušenju onodobne vlasti.

Zdenka Čorkalo rođena je u Zagrebu, od djetinjstva živi u Splitu, studirala je u Rijeci. Supruga je i majka dvoje djece. Kao liječnica anesteziologinja, dragovoljka, braniteljica sudjelovala je u Domovinskom ratu te ostavila stručni, ljudski i dobrotvorni trag. Bavi se i književnim radom u kojem tematizira ratne i općeljudske priče stavljajući obloge tamo gdje se modrica ne vidi. Na Radio Mariji ima jednosatnu emisiju „Nadom nošeni“. Članica je Društva hrvatskih književnika Zagreb, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i Hrvatskoga društva katoličkih novinara.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...