Proslavljena župna svetkovina sv. Jure u Desnama

Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.

Prije početka misnog slavlja na kojem je propovijedao župnik don Dalibor Milina, neretvanski dekan don Davor Bilandžić blagoslovio je novi kip sv. Jure, koji je nošen u procesiji. Uz njih misu je suslavio župnik u Vidonjama don Mladen Margeta.

“Da je Isus sišao s križa ne bi nas otkupio, za nas bi vrata smrti ostala zapečaćena a vrata kraljevstva nebeskoga ostala zatvorena”, naglasio je u homiliji vlč. Milina. Dodao je da kršćanstvo nije govor ljubavi kukavice, nego naprotiv, ljubav samožrtvovanja, davanje sebe za drugoga.

“Naše križeve koje nosimo, križ koji je neminovan u našoj bolesti i našoj smrti, osmislimo, da ne budemo očajnici, već naprotiv da pridonesemo Kristovim mukama u otkupljenju ovoga svijeta. To je ono što je i sv. Jure učinio”, istaknuo je.

Propovjednik je naglasio da se danas malo govori o današnjim mučenicima, malo se govori o onima koji biraju križ svojega života, živeći uz njega natenane, „podrazumijeva se“.

„Svi želimo osjetiti riječi ljubavi, zahvalnosti, svi želimo da nas se cijeni u zajednici u kojoj živimo. Nažalost, to je podrazumijevanje, koje ubija svaku zajednicu. Postalo je sramota vidjeti muža i ženu da hodaju zajedno pod ruku, zajednički život postao je toliko nepopularan, zajedništvo obitelji postalo je besmisleno i nažalost, kad su zajedno, svi su na mobitelu“, upozorio je.

“Ljubav samožrtvovanja, to je Isus Krist na križu, ljubav samožrtvovanja mačem, to je sv. Jure. Postavimo sebi pitanje – koga mi kao kršćani nasljedujemo, ne budimo oni koji ne mogu osmisliti svoj životni križ; svi ga imamo, ali mu trebamo dati smisao. Sve nas čeka i tegoban život, u dužnostima i obvezama, bolestima… Pozvani smo da ne budu slučajnosti, koje će se sigurno dogoditi, nego naprotiv, kao što je napravio sv. Jure mučenik, pridonijeti ono što nedostaje Kristovim mukama i sudjelovati u otkupljenju ovoga svijeta, otkupljenju sebe, svoje obitelji i zajednice u kojoj živimo. To su heroji – prepoznajte ih u svojim bakama i djedovima, majkama i očevima”, naglasio je vlč. Milina. Pozvao je posebice djecu da znaju cijeniti svoje bližnje, da ne bude „podrazumijevanja ljubavi“.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...