Treći i četvrti dan Tjedna braka u Splitu

U srijedu, 7. veljače 2024., trećega dana Tjedna braka, bračni par Marica i Luka Vujević iz Hrvatske zajednice bračnih susreta predstavili su vrijedan program podrške za bračne parove i zaručnike te su održali predavanje na temu „Kako obnoviti bračnu ljubav“.

U svome su izlaganju govorili za koga su bračni vikendi, gdje se sve održavaju i kada te zašto bi bilo dobro da svi zaručnici prije stupanja u brak dođu barem na jedan zaručnički vikend. „Ovo je jedini program u kojemu muškarci nisu u manjini, na bračne susrete mora se doći zajedno, u paru. Muškarci su obično ti koji dođu na nagovor žene, ali redovito na kraju više profitiraju, zato, muževi, budite hrabri i dođite na bračni vikend!“ poručio je organizator bračnih susreta u Splitu Luka Vujević i osobno posvjedočio koliko su mu ovakvi bračni susreti značili i pomogli u braku kao suprugu i ocu četvero djece. „Brak je moj put svetosti, moj muž mi je dar da postanem bolja osoba, supruga i majka. Koliko god mi bilo teško ponekad, sretna sam što mi je Bog dao baš Luku, jer osjećam da nije slučajno u mom životu. Trebam ga. Trebam ga da postanem bolja. Ali znam da nismo sami. Gospodin je s nama u našem braku. Otkad smo počeli raditi na našemu odnosu i odnosu s Bogom, zanimljivo da, kad god uđemo u neki konflikt, jedno od nas uvijek nađe duhovne snage da pristupi drugom i započne pomirenje“, kazala je Marica Vujević. Program koji se provodi na bračnim i zaručničkim vikendima rezultat je iskustva rada s parovima duljeg od pola stoljeća. U temelje programa utkana je povezanost dvaju sakramenta: ženidbe i svetoga reda. Bračni je par istaknuo važnost zajedništva bračnih parova i svećenika naglasivši koliko jedni drugima mogu pomoći i koliko jedni od drugih mogu naučiti. Stoga, svećenici i boguposvećene osobe također su dobrodošle na susrete kako bi se iz prve ruke upoznale s realnom problematikom braka i obitelji. Zaručnički vikend susreti dobar su odabir za sve mlade koji se pripremaju za brak te su alternativa zaručničkim tečajeva, naime, predavači ističu da se na kraju susreta može dobiti službena potvrda o polaženju tečaja pripreme za sakrament ženidbe. Više o bračnim susretima i informacije o terminima održavanja i prijavama možete vidjeti ovdje.

U četvrtak, nakon svete mise nastavili smo u Karmelskom samostanu molitvenu večer za bračne parove i obitelj koju je predvodio o. Viktor Grbeša OCD i Obiteljska zajednica župe sv. Mihovila Arkanđela. Na početku je zajednicu obitelji predstavila članica gđa Snježana Mihanović, a nakon toga se prisutnima obratila dugogodišnja voditelja Bračnog i obiteljskog savjetovališta i organizatorica dosadašnjih Tjedana braka u Splitu te župljanka Župe sv. Mihovila Arkanđela, dr. Anita Strujić Vladanović: „Cilj je da se radosna vijest o braku i čovjeku navijesti novim žarom, a zdravi brak temelj je zdrave zajednice. Mnogi mladi imaju strah od sklapanja ženidbe, ulaska u brak, ali i općenito donošenja dugoročnih odluka. Na ovaj način želimo ohrabriti mlade na taj korak. Obilježavanjem svake godine Tjedna braka u drugoj župi metropolije želja nam je bila napraviti jednu manifestaciju posvećenu instituciji braka i obitelji koja bi potaknula osnivanje obiteljske zajednice na toj župi.“ U splitskoj metropoliji danas je aktivno dvadesetak obiteljskim zajednica koje okupljaju brojne bračne parove, pružaju im podršku i uključuju ih u rad i pastoral župne zajednice.

Otac Viktor Grbeša, voditelj Obiteljske zajednice u župi, nakon toga je održao jedno vrlo zanimljivo razmatranje o duhovnoj dimenziji odgoja djece istaknuvši konkretne metode i alate kako kod djece potaknuti unutarnji duhovni život i odnos s Bogom. „Djeca, i vrlo mala djeca, imaju silni potencijal razvoja duhovnoga života. U pastoralnom radu s njima sam to primijetio. Roditelji, potičite taj duhovni život u njima od najranije dobi.“ istaknuo je o. Viktor Grbeša te pojasnio što je to kućna crkva i koliko je važno za odgoj djece imati u kući jedan lijepo uređeni kutak za molitvu koji bi kao obitelj, ali i djeca sama, imala naviku prepoznati kao kućnu crkvu i mjesto u domu gdje su pozvani i više puta na dan sabrati se i u molitvi predati se Gospodinu.

Zatim je uslijedila meditacija i molitva. Na kraju molitvene večeri član obiteljske zajednice Tomislav Malbaša pročitao je svjedočanstva članova obiteljske zajednice što im ona znači i što im je donijela u život te pozvao sve da se uključe u zajednicu:

„Zahvalna sam Bogu na trenutku u kojem me doveo u zajednicu obitelji, a to je pri samom početku njezinog nastanka i razvoja. Nije nas bilo puno, bili smo neiskusni i svi smo tek zakoračili u odnos s Bogom pod vodstvom o. Ante Kneževića. Prolazio je susret za susretom i ja sam se osjećala kao doma, sve sam već znala ili upoznala u zajednici. Naravno iako poznam sve sa nekima smo se posebno zbližili ja i moja obitelj. Toliko smo se zbližili da su bili uz mene i moju obitelj kad mi je srce od tuge pucalo i od radosti pjevalo. Dijelili smo i dijelimo kao obitelji dobro i zlo, a puno znači u životu imati nekog s kim ćeš sve podijeliti i tko će te shvatiti.“ (Josipa)

„Ja sam se pronašla u zajednici obitelji gdje na zajedničkim susretima molimo, družimo se i izmjenjujemo iskustva. Osobito mi je drago što na susrete idem zajedno sa suprugom te time obogaćujemo svoj brak.“ (Mirjana)

„Obiteljska zajednica kao i njen zamišljeni program mi mnogo znače pogotovo što se odvija u župi, što uključuje supružnike i djecu te na takav način rastemo svi zajedno. Iznimno koristan je spontani odnos članova kao da se poznajemo dugo vremena. Odlične su mi meditacije, osobni rast u molitvi i odnosu s Bogom.“ (Ivana)

„Naše putovanje u Zajednici obitelji (ZO) traje već 4 godine. Kao roditelji dvoje male djece, suočeni sa suvremenim izazovima roditeljske i bračne dužnosti, prepoznali smo dobrobiti zajednice obitelji kako za nas, tako i za djecu. Duhovni autoritet, tadašnjeg župnika, o. Ante Kneževića bio je odlučujući te na njegov nagovor dolazimo na prvi (neobavezni) susret, koji je protekao u ugodnom društvu župnika i ostalih članova ZO-i koji su nas srdačno dočekali. Svojom blagošću i toplinom liječio je naša srca i smirivao naše nemirne misli, podsjećao nas na istinske vrijednosti blagosti, poniznosti, strpljivosti i nesebičnog sebedarja. Topli razgovori te vesela druženja uz pjesmu, činili su naše povratke kući radosnim i mirnim.“ (Marijana i Tomislav)

„Dio sam zajednice obitelji zato što volim imati zajedničku aktivnost sa suprugom van kuće, a i volim se vidjeti s ljudima iz župe te porazgovarati. Zajednica mi pruža odmak od užurbanog načina života i tereta posla, a istovremeno pruža i priliku za duhovni rast.“ (Ratko) 

„U Zajednici sam od 2019. godine, došla sam na nagovor svog muža. Želim rasti u duhovnom pogledu, otkrivati Gospodina i živjeti njegovu ljubav koliko mogu, unatoč poteškoćama i izazovima što ih život nosi. Želim svjedočiti Gospodina da mogu osnažiti Božju prisutnost, te da Božja prisutnost bude temelj u svemu što mi život nosi. U našoj zajednici osjećam mir, zajedništvo, radost i poštivanje jedni prema drugima.“ (Žana)

„Kada dvoje uđe u brak sa željom da u povezanosti s Bogom gradi svoj život i odgaja djecu, nailazi na razne poteškoće... Suprug i ja smo u zajednicu ušli u nadi da ćemo uz pomoć duhovnika i ostalih bračnih parova, otkrivati kako biti bliže Ljubavi Božjoj. Kako se nositi s poteškoćama bračnog života i odgoja djece. To mi moj um govori. Srce kaže:  Bog te ljubi! Zato želim raditi na sebi i živjeti tako da ta Ljubav bude pokretna snaga mog djelovanja. (Jelena)

„U Zajednici obitelji sam od samog početka. Učim kako u svojoj obitelji živjeti Svetu obitelj. Moram reći da je teško. Drago mi je da u svojoj župi imam prijatelje koji hode istom stazom vjere. Međusobna smo podrška u obiteljskim izazovima današnjeg vremena.“ (Kata)