Otvorena izložba slika don Damira Bistrića i prof. Zorane Vekić

Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, otvorena je u srijedu 13. ožujka u Gradskom kulturnom središtu u Metkoviću.

„Do sada smo imali priliku ući pomalo u svijet svestrane Zorane Vekić i vidjeti njen opus raznih slikarskih platna, ali don Damiru Bistriću, ovo je prvo izlaganje u GKS-u“, rekla je uz dobrodošlicu Zrinka Mijoč, ravnateljica GKS-a.

„Ispred ove izložbe trebali bi stajati onako začudno, jer ona predstavlja nešto sakralno, sveto, i možemo reći da je to jedan i izvor i uvid u kristocentričnost, ljudski logos Ljubavi, koji napaja i duh i tijelo, ali u tišini, baš onako kako je vjera i nastajala“, rekla je prof. Vekić.

Don Damir Bistrić, koji je već dugo u umjetnosti, pojasnio je, kako „svi nosimo biljege Kristove u sebi, dragocjenost, koja se ne može nikad ni jednom riječju opisati“, te pozvao sve koji nose u sebi trunku želje, da se ne boje staviti to na papir, bilo u riječi, boji, bilo čemu… Prisjetio se riječi Ivana Pavla II. koji je rekao da je „i danas budućnost evangelizacije upravo u umjetnosti, jer umjetnost otvara vrata tamo gdje riječi zatvaraju“. Zahvalio je gradu Metkoviću i svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, među ostalim Klapi Arija, mješovitom zboru Župe Bagalović, KUD Bagalović, kao i svim nazočnima, te ih pozvao da nakon otvorenja izložbe ostanu uz domjenak u druženju.

Uz poruku da znamo prihvatiti otajstvo križa, prisjetio se i riječi Benedikta XVI. „Premda smo svi kršćani, očito nismo svjesni što je Krist učinio za nas!“ Uz želju obilja radosti, Božjeg blagoslova i iznad svega Božjeg mira svima, don Bistrić je kazao kako bi volio da otkriju tu veliku ljubav Krista, te velike žrtve, koja nije žrtva kako bi ostala besplodna, nego žrtva ljubavi koja posvećuje sve nas.

Prije otvorenja izložbe, prof. Vekić preporučila je nazočnima da uzmu knjigu fra Gorana Azinovića „Siromah iz Porcijunkule“ kojega je upoznala prilikom posjete franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu. Imala je priliku  poslušati njegove pjesme, koje su ga nadahnule čitajući bilješke sv. Franje a bile su popraćene likovnom izložbom akademskog slikara Vilima Parića. Njegove 33 ilustracije se nalaze u toj knjizi, a pjesme koje je fra Goran napisao, prigodno idu uz svaku sliku.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...