Vid: Proslavljen blagdan sv. Vida

U petak 15. lipnja župa Gospe Snježne - Vid imala je trostruko slavlje - blagdan Srca Isusova, zaštitnika sv. Vida a mons. dr. Josip Delić kao delegat nadbiskupa Barišića ispred crkve sv. Vida sagrađene na temeljima drevne Narone podijelio je sakrament sv. Potvrde 21 krizmaniku.


U nazočnosti brojnih vjernika slavlje je počelo procesijom uz pjevanje litanija sa kipovima Srca Isusova i sv. Vida koje su nosili krizmanici, znakovito, jer jednom u stoljeću dogodi se da su blagdan Srca Isusova i sv. Vida istog dana.
Govoreći o sv. Vidu mons. Delić istaknuo je kako su njegovi bogati roditelji, pogani, vjerovali da će ga visoko obrazovanje, materijalna dobra  i raskalašen život usrećiti. Njegov učitelj pokazao mu je sva znanja koja su tada bila dostupna a i poniznosti - kako čovjek postaje istinski čovjek, naučio ga je da se ne treba napuhivati poput žabe, nego treba spoznati svoje granice i nastojati u sebi izgraditi čovjeka pravde, poštenja i dobrote.
Zaljubljen u Presveto Srce Isusovo rastao je i našao sigurno utočište u životu vjerujući da ga ni smrt ne može rastaviti od dobrote koju je svakome iskazivao.
Postao  je glasovit; oni koji su mislili da će se obogatiti i spasiti carstvo u vrijeme Dioklecijana optužuju ga; on se ne klanjanja caru - ne priznaje ga Bogom, Vid vidi Božju dobrotu koja je utjelovljena u povijesti i svakom čovjeku i svemu stvorenom u živoj i neživoj materiji, sve mu govori o Bogu i Božjoj dobroti.
Kao što se nije bojao Isus Krist, Vid se nije bojao onih koji vjeruju i propovijedaju mržnju, koji vjeruju da krađom i otimanjem mogu ostvariti vlastitu sreću. Završio je u godinama kao Isus Krist, oni koji su ga mučili vidjeli su čovjeka koji ni u jednom času nije posumnjao u ono što je živio, čovjeka koji prašta onima koji mu oduzimaju život.
Slavlje je završeno posvetom Presvetom Srcu Isusovom, uzveličano župnim zborom kojeg vodi Anita Cuca Bebić.