Vid: Proslavljen blagdan sv. Vida

U petak 15. lipnja župa Gospe Snježne - Vid imala je trostruko slavlje - blagdan Srca Isusova, zaštitnika sv. Vida a mons. dr. Josip Delić kao delegat nadbiskupa Barišića ispred crkve sv. Vida sagrađene na temeljima drevne Narone podijelio je sakrament sv. Potvrde 21 krizmaniku.


U nazočnosti brojnih vjernika slavlje je počelo procesijom uz pjevanje litanija sa kipovima Srca Isusova i sv. Vida koje su nosili krizmanici, znakovito, jer jednom u stoljeću dogodi se da su blagdan Srca Isusova i sv. Vida istog dana.
Govoreći o sv. Vidu mons. Delić istaknuo je kako su njegovi bogati roditelji, pogani, vjerovali da će ga visoko obrazovanje, materijalna dobra  i raskalašen život usrećiti. Njegov učitelj pokazao mu je sva znanja koja su tada bila dostupna a i poniznosti - kako čovjek postaje istinski čovjek, naučio ga je da se ne treba napuhivati poput žabe, nego treba spoznati svoje granice i nastojati u sebi izgraditi čovjeka pravde, poštenja i dobrote.
Zaljubljen u Presveto Srce Isusovo rastao je i našao sigurno utočište u životu vjerujući da ga ni smrt ne može rastaviti od dobrote koju je svakome iskazivao.
Postao  je glasovit; oni koji su mislili da će se obogatiti i spasiti carstvo u vrijeme Dioklecijana optužuju ga; on se ne klanjanja caru - ne priznaje ga Bogom, Vid vidi Božju dobrotu koja je utjelovljena u povijesti i svakom čovjeku i svemu stvorenom u živoj i neživoj materiji, sve mu govori o Bogu i Božjoj dobroti.
Kao što se nije bojao Isus Krist, Vid se nije bojao onih koji vjeruju i propovijedaju mržnju, koji vjeruju da krađom i otimanjem mogu ostvariti vlastitu sreću. Završio je u godinama kao Isus Krist, oni koji su ga mučili vidjeli su čovjeka koji ni u jednom času nije posumnjao u ono što je živio, čovjeka koji prašta onima koji mu oduzimaju život.
Slavlje je završeno posvetom Presvetom Srcu Isusovom, uzveličano župnim zborom kojeg vodi Anita Cuca Bebić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na Gornjem Orahu u crkvi sv Marka uz nazočnost velikog broja vjernika proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika župe ...
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...