Proslavljen blagdan sv. Nikole na Čiovu

Na Čiovu, u Župi sv. Jakova, proslavljen je blagdan sv. Nikole, u nedjelju 6. prosinca, u povijesnoj crkvi sv. Nikole iz 9. stoljeća. Svečano misno slavlje predvodio je župnik fra Matija Matošević.

U propovijedi fra Matija je napomenuo da su nam na drugu nedjelju došašća, ujedno ove godine i na blagdan sv. Nikole, naše misli usmjerene prema Kristu.

„Sveti Nikola poput Krista živi za druge i dariva im se. Jedan francuski filozof kaže da je  'čovjek čovjeku pakao', dok Isus kaže da je 'čovjek čovjeku nebo - spas'. Vidimo kako  postoje ljudi koji se žele udaljiti od drugih - misleći da će tako osloboditi sebe, ne znajući da su uletjeli u 'okove' zloga. Krist ide s Božjim pogledom, otkupljuje nam grijehe svojim dolaskom. Došao je kao spasitelj i otkupitelj grijeha ovoga svijeta. Tako je sv. Nikola naučio od Krista kako ljude može očistiti darivajući im sebe. U nebo dolazimo čineći dobro drugima..  Nikola je bio Božji poslanik koji je unosio dobrotu i ljubav žrtvujući se za druge. Kršćanska tradicija ga časti i slavi kao onoga koji je darovatelj mnogima, posebno djeci. Kroz te darove progovara Ljubav – Bog“, kazao je, između ostalog, fra Matija.

Na kraju se nazočnima obratio čuvar crkve Marko Bakica, čija obitelj već 150 godina brine za ovu crkvu, zahvalivši Katici Puović na dekoraciji oltara.