Susret voditelja i predavača na zaručničkim tečajevima

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić sazvao je u ponedjeljak 29. siječnja 2018. sve voditelje osam zaručničkih tečajeva i predavače u našoj nadbiskupiji na susret i razgovor o razmjeni iskustava te o unaprjeđenju i poboljšanju pripreme za kršćanski sakramentalni brak. Povrh nadbiskupa sastanku su nazočili pastoralni i generalni vikar, četvorica voditelja tečajeva, suradnici voditelja i 15 predavača.

Pozdravljajući sve nazočne nadbiskup je istaknuo da je ovaj susret važna postaja u pripremi Trećeg nacionalnog susreta Hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu sredinom rujna ove godine jer želi dati nove poticaje i kvalitetniji pristup u organizaciji predbračnih pouka te je zahvalio na zauzetosti, požrtvovnosti i svjedočenju svima koji u tome sudjeluju.

Zatim je predstojnik Ureda za pastoral obitelji, katedralni župnik i dekan don Tomislav Ćubelić, skupivši informacije iz drugih biskupija i saslušavši želje mjerodavnih iznio čitav niz prijedloga koji se dijelom već provode za poboljšanje dosadašnjeg modela zaručničkih tečajeva u našoj nadbiskupiji. Ovi prijedlozi, kad se prihvate i potvrde od nadbiskupa, trebali bi biti obvezatni i provoditi se u svih osam mjesta gdje se organiziraju predbračne pouke. Radi se između ostalog o tome da broj susreta ne bude manji od šest (5 tematskih predavanja i završni susret tj. radionica), da se na svakom susretu nakon predavanja (u razumnoj vremenskoj duljini) sudionicima ostavi mjesta za pitanja i raspravu, da teme u pripremi ostaju kao i dosada, da se sve informacije postave na mrežne stranice nadbiskupije, a predavači da svoja izlaganja dostave uredu za pastoral kako bi ih u pisanom ili elektroničkom obliku učinio dostupnima. I na kraju da se konačno prihvati i obrazac prijavnice koja bi također bila dostupna na mrežnim stranicama.

Nakon toga se razvila dulja rasprava u kojoj su se javljali kako voditelji tečajeva tako i predavači te iznosili svoja zapažanja i iskustva iz dosadašnjeg rada na tečajevima kao i osvrte na predložena poboljšanja za kvalitetniju pripremu. U manjim sredinama predloženi poboljšani model pripreme za brak čini se zahtjevnim. Pogled na praksu u drugim biskupijama, ali i sama važnost pripremanja za brak koji je životni poziv nameću nam obvezu da i mi u tom pogledu napravimo pastoralne iskorake. Na kraju su se iskristalizirali sljedeći zaključci koje su sudionici prihvatili a nadbiskup potvrdio:

  1. Tečaj pripreme za kršćanski sakramentalni brak održava se tijekom šest ili više susreta. Na pet susreta održat će se tematska predavanja, a na šestom završnom se organizira radionica (rasprava, osvrti, anketa i sl.). Već prema pastoralnim prilikama predavanja se mogu održati u šest večeri uzastopno ili tijekom tri odnosno dva vikenda.
  2. Predavači će u određenom roku Uredu za pastoral obitelji dostaviti svoja predavanja u pisanom obliku (tekst, slike, PP itd). Zatim će Ordinarijat nekoga iz svake tematske skupine zamoliti da objedini tekst izlaganja za svoju temu i prilagodi ga objavljivanju bilo u obliku knjižice i na mrežnim stranicama.
  3. Predloženi obrasci prijavnica u širem obliku stavit će se na mrežne stranice Nadbiskupije. Oni voditelji koji još nemaju za to tehničkih mogućnosti koristit će prijavnice u pisanom obliku.
  4. Voditelji svakog centra za tečajeve (Katedrala, Konkatedrala, Solin, Sinj, Imotski, Makarska, Vrgorac i Metković) dostavljat će Uredu za pastoral obitelji redovito listu sudionika na tečajevima u svojemu centru.
  5. Ured za pastoral obitelji sa svojim suradnicima stavio je sebi u zadatak da izradi upitnik ili anketni listić kako bismo od sudionika tečajeva imali povratne informacije o kvaliteti priprema i sadržaju predavanja te na taj način mogli poboljšavati rad tečaja.
  6. Naglašava se važnost svjedočenja kršćanskih supružnika i roditelja na susretima priprema za brak. Iz pastoralnih razloga nameće se u dogledno vrijeme osnovati još dva centra za predbračne tečajeve i to u Trogiru i Omišu.