Godišnji prikaz
Pregledaj po godini
Mjesečni pregled
Pregledaj po mjesecu
Search
Traži

Dvodnevna edukacija ''Rad s djecom u traumi'' u organizaciji Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije

 

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije u sklopu projekta „OPEN-prevencijom i edukacijom protiv nasilja u obitelji“ u četvrtak 30. 06. i petak 01. 07. organizira dvodnevnu edukaciju ''Rad s djecom u traumi'' koju će održati prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander u prostoru Bračnog i obiteljskog savjetovališta za stručne djelatnike Caritasa SMN i Stručne djelatnike Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije. Ovom edukacijom doprinijet će se stjecanju znanja i vještina o prepoznavanju djece koja su doživjela traumatska iskustva, specifičnostima rada s djecom u traumi s naglaskom na usvajanje praktičnih vještina za planiranje tretmana prilagođenog djeci primjenjivo u radu ciljane skupine sudionika edukacije.

U sklopu ovog projekta djelatnice Skloništa Caritasa SMN održale su već tri modula iskustveno edukativnih radionica u Caritasu vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu na temu:

  1. Prevencija nasilja u obitelji u predškolskim ustanovama
  2. Zaštita žrtava nasilja u obitelji
  3. Očuvanje mentalnog zdravlja stručnjaka

Cilj projekta je

1.            Uspostava i promoviranje učinkovite međunarodne razvojne suradnje kroz umrežavanje stručnjaka

2.            Razvijanje programa prevencije nasilja u obitelji i osiguravanje njihovog daljnjeg provođenja

3.            Unaprjeđenje i jačanje kapaciteta stručnjaka za osmišljavanje, razvoj i provedbu programa prevencije nasilja u obitelji

4.            Podizanje svijesti i senzibilizacija opće i stručne javnosti o ljudskim pravima i zaštiti najranjivijih skupina

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije već 10 godina uspješno provodi uslugu privremenog smještaja u kriznim situacijama kroz projekt Sklonište za žene i djecu- žrtve obiteljskog nasilja, jedini je takvi pružatelji usluge na području cijele županije te je prepoznat od strane lokalne i regionalne zajednice.

Jedan od važnijih strateških ciljeva organizacije je umrežavanje sa srodnim organizacijama civilnog društva u svrhu razmjena znanja i dobre prakse. Namjera ovog projekta je proširiti kognitivne horizonte stručnjaka i otvoriti prostor za razmišljanje o novim modelima profesionalnog angažmana ciljanih skupina u stvaranju pretpostavki za razvoj sustava socijalne zaštite.

Razmjenom iskustava dobre prakse i usvojenih znanja utječe se na jačanje ljudskih potencijala koji će biti osviješteni u prepoznavanju rizika za nasilje u obitelji i nasilje nad djecom. Nizom alata koji će ostati dostupni nakon provedbe projekta stručnjaci će biti u mogućnosti aktivno djelovati u području sprječavanja i prevenciji nasilja nad ženama i nasilja nad djecom. Također očekujemo da će osviješteni pojedinci aktivnim djelovanjem u svojoj zajednici doprinosit stvaranju boljih socijalnih politika u svom okruženju. Naglašavajući važnost prevencije svih oblika nasilja u društvu od najranije dobi

Očekujemo da će se ovim projektom doprinijeti umrežavanju i povezivanju dviju organizacija (Caritasa SMN i Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije) te da će se razmjenom znanja i dobre prakse utjecati na stvaranje novih inovativnih programa i usluga za krajnje korisnike, a time ujedno utjecati i na donošenje boljih socijalnih politika u svojoj zajednici.

Ovaj projekt vrijednosti 317.667,83 kn u iznosu od 93,97% sufinancira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova temeljem javnog poziva za financiranje projekta međunarodne razvojen suradnje organizacija civilnog društva.