Križni put grada Splita “Od Gospe do Gospe”

 

Križni put grada Splita "Od Gospe do Gospe", koji se tradicionalno održava u petak prije Cvjetnice, ove je godine upriličen 18. ožujka. Križni put s razmišljanjima pape Franje predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, a za križem se uputilo više stotina vjernika.

Pobožnost je započela u crkvi Sv. Frane na Obali gdje je mons. Vidović u uvodnoj molitvi rekao da je križni put vapaj čovječanstva za mirom i pravednošću te mjesto gdje se najbolje razotkriva Božje milosrđe. Pozvao je okupljene vjernike da zajedno hode prema svjetlu križa i odazovu se pozivu Onoga koji nas ljubi. „Pođimo zajedno put Kalvarije, hrabro i bez straha podmetnimo svoja leđa pod drvo križa, sjedinjeni s logikom ljubavi koja nas spašava“.

Mons. Vidović prvi je ponio križ na svojim ramenima do Šperuna - staroga nekada ribarskoga predjela Splita, gdje ga je predao puku na put dugačak više kilometara. Prolazeći preko marjanskih crkvica Velim Varošom, do prve Vidilice, pa južnim padinama Marjana do Kašjuna, vjernici su se izmjenjivali predmoleći postaje i noseći križ. Nakon gotovo trosatnog hoda ispunjenog molitvom Gospine krunice i korizmenim pjesmama, vjernici su stigli do crkvice Gospe od Sedam žalosti na Kašjunima, gdje je mons. Vidović predvodio euharistijsko slavlje u koncelebraciji s župnikom župe sv. Stjepana pod Borovima fra Žarkom Relotom i don Nikolom Mikačićem.

U propovijedi je rekao da ga raduje što je bilo puno onih koji su na ovom putu htjeli nositi drvo križa koje nas podsjeća na križ Gospodinov, no kako je zanimljivo i bolno što u isto vrijeme bježimo kada se radi o našim životnim križevima. „Teško nam je nositi križ koji nije oku vidljiv. Kako se samo susprežemo kada treba ponijeti križ koji nije drven i uzmičemo kada treba podnijeti križ svoje bolesti, napuštenosti, starosti, nemoći i nepravde te križ svojih bližnjih - supružnika, djece i roditelja“, istaknuo je mons. Vidović i nadodao da je svaki dan prilika da uzmemo svoj križ i pođemo za Kristom.

Križni put grada Splita tradicionalno se naziva "Od Gospe do Gospe" jer je prije polazio od velovaroške Gospine crkve pa do Gospe od Sedam žalosti. Marjan je nekada bio hodočasničko mjesto Splićana pun crkvica i kapela. Brojne crkvice razrušene su tijekom stoljeća, najviše u II. svjetskom ratu, pa je od ukupno 29 danas na Marjanu ostalo deset crkvica. To su: Sv. Križ u Velom Varošu, Gospa od Soca u Varošu, Sv. Nikola na Gori, Gospa od Dobrog Svita (Savjeta), Gospe od Betlema, Sv. Jere, Sv. Jure na rtu Marjana, Sv. Benedikt, Gospa od Špinuta, Sv. Mande, Sv. Mikula na Stagnji i Gospa od sedam žalosti.