Blagoslovljen novi kip sv. Ante u samostanskoj crkvi sv. Frane na Obali

Posljednjeg utorka u pobožnosti trinaest utoraka svetom Anti, 7. lipnja, u samostanskoj crkvi franjevaca konventualaca - sv. Frane na Obali u Splitu, blagoslovljen je novi kip sv. Ante.

Obred blagoslova vodio je fra Žarko Relota, gvardijan samostana Sv. Frane i župnik Župe sv. Stjepana pod borovima. "Bože, izvore svekolike milosti i svetosti, dobrostivo pogledaj ove svoje sluge koji nabaviše kip sv. Ante. Daj nam da iskusimo snagu njegova zagovora. On je Kristov prijatelj i subaštinik. Neka nam blista kao svjedok evanđeoskog života, a kod tebe neka nam bude odličan zagovornik", rekao je fra Relota blagoslivljajući novi drveni kip sv. Ante, nabavljen zahvaljujući dobrovoljnim prilozima župljana i štovatelja sv. Ante. Kip će za vrijeme devetnice sv. Anti, a ubuduće i za vrijeme pobožnosti trinaest utoraka sv. Anti, biti izložen u klaustoru samostana.

Blagoslovu kipa prethodila je molitva krunice i svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio don Tomislav Ćubelić, župnik u splitskoj katedrali sv. Dujma. "Došli smo zatražiti blagoslov od Boga u liku sveca kojeg rado štujemo. Ne radi se o drvenom kipu nego o snazi sveca koji je svojom veličinom i karakterom, svjedočanstvom života i evanđelja u mnogočemu zaslužan što naš svijet nije toliko zao i da u njemu ima dobrih ljudi", rekao je prigodnoj homiliji don Ćubelić. Govoreći o blagoslovu kojeg površno i olako shvaćamo istaknuo je da je blagoslov dar Boga koji je vezan za život čovjeka. "Blagoslov je u Bibliji snažno prisutan. Tamo stoji najljepša blagoslovna molitva 'Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva..' Iz toga zaziva možemo iščitati puno - blagoslov se zaziva uvijek na drugoga, a ne na sebe. Kristu nitko ne dolazi sam", rekao je i pozvao okupljene vjernike da se sjete, kada budu molili pred kipom sv. Ante ali i inače, moliti i zazivati blagoslov za svoje bližnje.

Fra Žarko Relota zahvalio je svima koji su sudjelovali u pobožnosti trinaest utoraka sv. Anti i svima koji su na bilo koji način pomogli pri kupnji novog kipa koji je izložen na javno štovanje. Misno slavlje pjesmom je obogatila klapa Policijske uprave splitsko-dalmatinske "Sveti Mihovil", a blagoslov kipa pjesmom je pratio mješoviti župni zbor pod vodstvom s.  Nediljke Milanović Litre.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Blagdan svetih Solinskih mučenika proslavljen je 15. svibnja u Solinu.
Župa Prečistog srca Marijina – Gospe Fatimske na Blatinama-Škrapama u Splitu u petak, 13. svibnja, svečano je ...
Župa Vid proslavila je blagdan  suzaštitnika - sv. Leopolda Bogdana Mandića u četvrtak 12. svibnja u Prudu misnim ...
U četvrtak 5. svibnja u Župi sv. Ante u Tučepima, u crkvi sv. Nikole Tavelića  održana je duhovna obnova koja je ...
Svečano je u ponedjeljak, 25. travnja, u Makarskoj proslavljen blagdan svetog Marka evanđelista, zaštitnika župne ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je na nedjelju Božjeg milosrđa, 24. travnja, ...
Župa sv. Jurja mučenika u Biorinama svečano je proslavila blagdan svoga nebeskog zaštitnika sv. Jurja, 23. travnja. ...
Na blagdan Cvjetnice u nedjelju 10. travnja 2022. godine u Župi Gospe Sinjske u filijalnoj zajednici u Brnazama, po ...