Humac: Međubiskupijski susret maturanata

U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije održan je devetnaesti po redu međubiskupijski susret maturanata 17. ožujka 2018. godine u crkvi franjevačkoga samostana na Humcu. Na susretu je sudjelovalo oko 2.400 učenika završnih razreda s njihovim vjeroučiteljima i profesorima iz svih biskupija južne Hrvatske, među kojima je najbrojnija bila skupina iz Splitsko-makarske nadbiskupije. Ovim hodočašćem vjeroučenici završnih razreda srednje škole željeli su zahvaliti Bogu, roditeljima te svim profesorima i odgojiteljima koji su im bili podrška i pomoć tijekom srednjoškolskog hoda.

Maturanti su započeli ovaj susret u pokorničkom duhu korizmenog vremena. Već pola sata prije i za vrijeme cijele svete mise mladi su se u velikom broju ispovijedali, a na raspolaganju im je bilo desetak svećenika. Na samom početku svete mise sve je srdačno pozdravio i zaželio dobrodošlicu gvardijan humačkog samostana fra Dario Dodig. Zatim je u kratkim crtama predstavio važnost humačkog samostana za vjerski i kulturni život ovog dijela Hercegovine u kojemu se nalazi bogat knjižni fond s preko 20 tisuća naslova, umjetnička galerija pod nazivom Majka s radovima poznatih slikara i kipara iz različitih vremena. Također je spomenuo najstariji muzej u Bosni i Hercegovini u kojem se uz brojne vrlo vrijedne eksponate čuva Humačka ploča, najstariji pisani spomenik u Bosni i Hercegovini na glagoljici iz 10. stoljeća.

Euharistijsko slavlje je predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Obraćajući se u homiliji maturantima svoju je misao povezao s misnim čitanjima i upitao ih u što su oni zagledani, odnosno koji su im životni ciljevi, što ih čini trajno sretnima. Očinski je maturante upozorio da se, poput proroka Jeremije, čuvaju raznih spletki, a to su danas mnoge pseudovrijednosti koje im se nude putem medija. Naglasio je kako ih Gospodin može sačuvati i osloboditi od tih spletki koje ne vode ostvarenju istinske sreće. Izrazio je povjerenje u njihovu neiskvarenost i potaknuo maturante da zazovu Gospodina koji će im dati snagu Duha Svetoga. Bog daje vrlo jasne smjernice, nastavio je biskup, a to su Božje zapovijedi. No, još više od toga, Bog usmjerava mladog čovjeka da sidro svoje nade baci u nebo, da mu na nebu bude blago.

U nastavku euharistijskog slavlja učenici iz više šibenskih srednjih škola sa svojim su vjeroučiteljima pripremili i izrekli kratke i sadržajne molitve vjernika. Zbor mladih Agnus iz splitske župe sv. Josipa na Mertojaku, pod palicom voditeljice Mirjam Zubanović, svojim je skladnim pjevanjem i lijepim glasovima animirao sve glazbene trenutke ovog susreta.

Kao i svake godine, don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije je u ime svih maturanata uručio novčani poklon gvardijanu samostana za potrebe školovanja jednog siromašnog maturanta s Humca. Svi nazočni su ovu gestu ispratili snažnim pljeskom, pokazujući time koliko drže do solidarnosti prema svojim vršnjacima. Nakon što je svima zahvalio, don Josip Periš je pozvao gosta iznenađenja, a to je bio pjevač Dražen Zečić.

Naime, ovaj popularni pjevač nije došao nastupati, nego posvjedočiti svoju vjeru u Isusa Krista. Ukratko je nazočnima ispričao svoju životnu priču obilježenu stigmom nepoželjnog djeteta u komunističkoj Jugoslaviji, jer je potekao iz prave hrvatske obitelji. Osjećaj osobne nesigurnosti i sumnja u samoga sebe bila je posljedica, svjedoči pjevač, i nepovjerenja u Boga. Prošao je i svoj ratni put, kao dragovoljac Domovinskog rata u 4. gardijskoj brigadi. No, ono što ga je iznutra počelo ozdravljati dogodilo se kroz susret s jednom bolesnom djevojčicom koja ga je potaknula na razmišljanje i obraćanje Isusu Kristu. Tek kad je prepoznao Božju ljubav, vratila mu se i vjera u samoga sebe. Dosljednost, ustrajnost i vjera u Isusa Krista su stupovi na kojima se može graditi život, zaključio je Dražen Zečić te pozvao mlade da se ne boje krenuti tim putem. Gost je govorio iskreno, iz srca što su mladi prepoznali i pozdravili ga dugim i snažnim pljeskom.

Nakon misnog slavlja druženje učenika nastavljeno je sve do večernjih sati u Mostaru i Međugorju. Dobro raspoloženje mnogih mladih duša, duhovno okrijepljenih sakramentom pomirenja i euharistije, nije pokvarila kiša koja je povremeno padala. Prema riječima mnogih, ovo je bilo jedno od najljepših srednjoškolskih iskustava koje će ponijeti sa sobom u život.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka za osnovnu i srednju školu održano je 23. ožujka 2021. godine. Zbog ...
Dana 16. veljače 2021. godine održano je školsko natjecanje iz vjeronauka za osnovnu i srednju školu. Na natjecanju su ...
U suorganizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i splitske podružnice Agencije za odgoj i ...
Iz tiska je izišao novi, 27. broj "Svjedoka", godišnjaka Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. ...
Iscrpljena dugom i teškom bolešću te potpuno predana u volju Božju, dana 13. studenoga 2020. u 50. godini života blago ...
Povodom početka nove školske i vjeronaučne godine, u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić primio je u srijedu 8. srpnja u Nadbiskupskom ordinarijatu ...
U Katoličkom domu u Kaštel Novom, u utorak 23. lipnja, održano je predstavljanje društvene igre „Znak pobjede“ ...