Govor u HNK-u u Sudamji 2010.

Poštovane dame i gospodo, braćo i sestre! Duboki su korijeni povijesti, vjere i kulture na ovome tlu na koje su se u ranom srednjem vijeku doselili naši pređi. Sv. Dujam je, sa svetim Titom kojega je sv. Pavao poslao u Dalmaciju, povijesni simbol tih korijena i njihovih vrednota. Zbog toga je njegova svetkovina - Dan našega grada i blagdan cijele nadbiskupije - s jedne strane memorija naše prošlosti, s druge potpora i putokaz nove budućnosti. Po svoj je naravi blagdan sv. Dujma, blagdan našega zajedništva, suradnje i uspjeha.U toj perspektivi, kao Dujmov nasljednik, svima čestitam preobražavajući, povijesni blagdan, i sve srdačno pozdravljam, našeg gradonačelnika gospodina Željka Keruma i njegove najbliže suradnike, gosp. Juru Šundova i gđu. Anđelku Visković; predsjednicu Gradskog vijeća gospođu Nevenku Bečić i sve članove istoga Vijeća; splitsko-dalmatinskog župana gosp. Antu Sanadera, predsjednika Županijske skupštine gosp. Petroslava Sapunara; saborske zastupnike i predstavnike društveno - političkih ustanova na državnoj i lokalnim razinama, predstavnike vojske i policije, znanosti i gospodarstva, prosvjete i kulture. Kao i sve drage goste grada Splita i Dujmove Crkve. Radostan pozdrav vama, poštovani laureati ovogodišnjih nagrada i svima vama, dragi Splićani i Splićanke, dame i gospodo, braćo i sestre!


Čestitke su i pozdravi po svojoj naravi usmjereni prema radosti i nadi, povjerenju i suradnji. Sveti Dujam je snažni glasnik i trajni svjedok tih vrednota. U svom se vremenu zalagao za duhovne i društvene ideale, slobodu savjesti i ljudsko dostojanstvo, istinsku pravdu i humanu etiku, moral i opće dobro.


Vremena se i okolnosti mijenjaju, ali čovjek spontano osjeća i jasno prepoznaje što su to stvarne vrijednosti koje ne prolaze. I danas smo svjesni toga. Svima nam je, uza sve naše razlike, itekako važna pravda i mir, istina i sloboda, društvena snošljivost i utjelovljena vjera, bogoljublje i čovjekoljublje, u obitelji i društvu, u Crkvi i Domovini, kao i odgovorna suradnja za zajedničko dobro u Gradu i Državi!


Ne ćemo pri tomu zanemariti potrebe novih standarda i suvremene znanosti, demokratske kulture i europskih integracija - dapače, trebamo se sve više za to zalagati - ali moramo znati da nam to nitko neće dati, ako se sami ne potrudimo, ako svi skupa ne prionemo uz razvoj i obnovu, duhovnu i materijalnu, u istinskoj brizi i suradnji na onome što nas duhovno i materijalno oplemenjuje i obogaćuje, jača i učvršćuje naš duhovni i društveni indentitet, svijest zajedništva i golemo značenje sloge i suradnje.


Na putu smo zahtjevne budućnosti i sve više smo toga svjesni. I naši laureati svojim zalaganjima, uspjesima i radom to potvrđuju. Neka nas stoga naši planovi i programi, unatoč mogućim različitostima, zajedno s čestitkama i novim zalaganjima k tome usmjeruju i k tomu vode. Jer, samo ćemo tako, uz zajedničku slogu i suradnju - u ovim globalističkim vremenima sebičnih interesa - pomoći sebi i svom Gradu, Državi i narodu.


Doista, u današnjim nam prilikama, treba više međusobnog razumijevanja i poštovanja, istinske etičnosti i duboke vjere, te u tom duhu više optimizma i nade, zajedništva i poduzetništva; zapravo povjerenja u se i svoje mogućnosti. To je neupitna potpora našem duhovnom i društvenom napretku, ne samo izlasku iz kriza i poteškoća, već novom razvoju i rastu, u osobnom i obiteljskom, crkvenom i društvenom radu i životu.


Dok vas u toj perspektivi pozdravljam i čestitam blagdan našega zajedništva, Dan grada i svetkovinu sv. Dujma - s posebnim poštovanjem prema uglednim laureatima - upućujem svoje molitve Darovatelju života i Gospodaru povijesti da ovogodišnje slavlje našeg Zaštitnika bude blagoslov nama i našim obiteljima, gradu Splitu i Nadbiskupiji, našoj Crkvi i cijeloj domovini Hrvatskoj!


Na dobro vam došla radosna i vesela ovogodišnja Sudamja!

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Predsjednik Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za dijalog sa Srpskom pravoslavnom Crkvom ...
Mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit te predsjednik Komisije HBK za dijalog sa Srpskom ...
„Danas započinjemo korizmeno vrijeme, vrijeme dubljeg ulaska u Pashalno otajstvo. Gospodin živi u nama i za nas u ...
U povodu Svjetskoga dana bolesnika koji se slavi na blagdan Gospe Lurdske u četvrtak, 11. veljače, misno slavlje u ...
Na blagdan Gospe Lurdske i 29. Svjetski dan bolesnika, u četvrtak 11. veljače, misno slavlje u kapelici Sv. Josipa u ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je župnicima i upraviteljima župa odluku kojom ih ovlašćuje da ...
U prigodi posvete nove kapele Gospe Lurdske na Križinama u Splitu, predsjednik Hrvatskoga katoličkog liječničkog ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je, u utorak, 9. veljače u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, gosp. ...