Govor na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Splita - 2016.

Poštovane gospođe i gospodo, dragi prijatelji!

Slavlje svetog Dujma i Dan grada Splita dinamičan je i bogat mozaik našega zajedništva. U tom zajedništvu i takvom slavljeničkom ozračju pozdravljam Vas, gospodine gradonačelniče Dujmova grada i Vas, gospodine predsjedniče Gradskog vijeća i sve cijenjene vijećnike. Osobit pozdrav, po prvi put na fešti sv. Dujma, upućujem uvaženom predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, gospodinu Tihomiru Oreškoviću. Pozdravljam splitsko-dalmatinskog župana, predsjednika Županijske skupštine; predstavnike društveno-političkih ustanova na državnoj i lokalnoj razini. kao i sve goste Grada. Srdačan pozdrav i čestitke vama, poštovani laureati ovogodišnjih nagrada i svima vama, Splićanke i Splićani.

U teatru smo, hramu kulture, gdje se na pozornici predstavljaju drame i tragedije, opere i operete. U temelju grada Splita, naše kulture i duhovnosti, identiteta i tradicije, upravo je jedna životna drama koja se odigrala 304. godine u amfiteatru Salone: svjedočka smrt biskupa Dujma. Amfiteatar svojom simbolikom elipsastog oblika s dva usmjerenja govori o Dujmovoj vjernosti Bogu i njegovoj ljubavi prema čovjeku. Njegovo svjedočenje milosrdne ljubavi u amfiteatru Salone postalo je čvrst temelj i snažno nadahnuće naše povijesti, sadašnjosti i budućnosti, duhovnosti i kulture, umjetničkih ostvarenja i umijeća našeg osobnog i društvenog života. Premda je teatar samo polovica amfiteatra, Dujmov kult i kultura trajno su nadahnjivali i unosili transcendenciju ne samo u literarna i dramska ostvarenja na daskama pozornica, već i u one svakodnevne drame na pijesku i pločniku naših arena, govora i aktivnosti, stavova i vrednota.

Braćo i sestre, slavimo svetog Dujma, biskupa i mučenika u godini izvanrednog jubileja Božjeg milosrđa. Dujam je u vremenu okrutnih progona posvjedočio snagu milosrdne ljubavi i prema onima koji ga osudiše i pogubiše. Papa Franjo upravo milosrđe vidi kao pravi lijek i uspješnu terapiju za sebičnost i nepravdu, nasilje i agresiju u nama, društvu i svijetu. No, izvorno, satkani smo od gesta milosrdne ljubavi. Ona je u temelju našega života. Život i obitelj prožeti su sebedarjem, besplatnošću, darovanošću, ljubavlju, praštanjem, pomirenjem. I najpravednije društvo izgubilo bi svoje humano lice bez tolikih oblika milosrdne ljubavi: solidarnosti, društvene pomoći, Caritasa… Nažalost, daleko smo od pravde, ali samo, tzv. „pravedno društvo“ je hladno, nehumano i, u biti, nepravedno društvo. Trebamo težiti i postati „milosrdno društvo“. Milosrđe nije naivno, niti je usmjereno protiv pravednosti, jer pravednost svoju puninu vidi u milosrđu.

Poštovani štovatelji svetog Dujma, naš sveti zaštitnik svojim primjerom poziva nas i hrabri da milosrdnoj ljubavi dajemo društvenu dimenziju. To nam već, na svoj način, svjedoče u našoj sredini ovogodišnji nagrađeni sugrađani. Već sama činjenica da smo ih prepoznali i vrednovali znak je ne samo naše podrške, nego i naše odlučnosti da zajedno ustrajemo na putu izgradnje humanijeg lica i općeg napretka kako našega Splita, tako i Hrvatske nam domovine.

Neka nam Dujmov primjer i ovogodišnja proslava našega zaštitnika, kojega zajedno slavimo na svim razinama: u hramu kulture – kazalištu, u hramu kulta – katedrali, u hramu svakodnevlja – Rivi, otvori nove horizonte naše ljudskosti i duhovnosti; da u godini milosrđa budemo dobri domaćini turistima, a milosrdni prema svima onima koji su potrebni naših tjelesnih i duhovnih djela milosrđa; da naše obitelji i mladi budućnost traže i grade doma, u svom Splitu, u svojoj Domovini.

Braćo i sestre, na dobro nam došla Sudamja!

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Predsjednik Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za dijalog sa Srpskom pravoslavnom Crkvom ...
Mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit te predsjednik Komisije HBK za dijalog sa Srpskom ...
„Danas započinjemo korizmeno vrijeme, vrijeme dubljeg ulaska u Pashalno otajstvo. Gospodin živi u nama i za nas u ...
U povodu Svjetskoga dana bolesnika koji se slavi na blagdan Gospe Lurdske u četvrtak, 11. veljače, misno slavlje u ...
Na blagdan Gospe Lurdske i 29. Svjetski dan bolesnika, u četvrtak 11. veljače, misno slavlje u kapelici Sv. Josipa u ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je župnicima i upraviteljima župa odluku kojom ih ovlašćuje da ...
U prigodi posvete nove kapele Gospe Lurdske na Križinama u Splitu, predsjednik Hrvatskoga katoličkog liječničkog ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je, u utorak, 9. veljače u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, gosp. ...