Svetkovina sv. Dujma 2016.: Pozdrav mons. Barišića na euharistijskom slavlju

Braćo i sestre, duboka je i snažna, dapače, neraskidiva povezanost svetog Dujma, grada Splita i Splitsko-makarske nekoć salonitanske Crkve. Već 1712 godina u zajedništvu života i vjere, s ljubavlju i poštovanjem, slavimo svetog Dujma, biskupa i mučenika. Stoga smo ponosni i radosni što slavlje s nama dijele dragi gosti i hodočasnici. Kao Dujmov nasljednik, sve vas srdačno pozdravljam, a osobito one koji su povezani sa Dujmovom braćom i sestrama u slavi: pozdravljam pastira crkve sv. Stošije, zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića predsjednika HBK; biskupa trootočke crkve sv. Stjepana prvog pape mučenika, mons. Slobodana Štambuka; biskupa crkve sv. Jakova, šibenskog biskupa mons. Antu Ivasa; biskupa crkve sv. Vlaha, dubrovačkog biskupa mons. Matu Uzinića; biskupa crkve sv. Tripuna, kotorskog biskupa mons. Iliju Janjića; biskupa Crkve sv. Marka Križevčanina, mons. Vjekoslava Huzjaka; vladiku križevačkog, gospodina Nikolu Kekića. Zahvaljujem našim kardinalima, biskupima i provincijalima koji su nam uputili svoje čestitke i izaslanike. Pozdravljam savjetnika Apostolske nuncijature u RH, mons. Juliena Kaboréa, fra Joška Kodžomana, provincijala naše provincije Presvetog Otkupitelja, o. Antu Gavrića, dominikanskog provincijala, fra Juru Šarčevića, provincijala franjevaca kapucina. Isto tako, pozdravljam generalnog vikara, mons. Miroslava Vidovića, i sve generalne vikare iz drugih biskupija, prvostolni kaptol, s prepozitom mons. Antom Ančićem. Pozdravljam sve župnike, redovnike, redovnice i sestre provincijalke.

Osobit pozdrav, po prvi put na fešti sv. Dujma, upućujem uvaženom predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, gospodinu Tihomiru Oreškoviću i nazočnim ministrima i sabornicima.

Pozdravljam gradonačelnika Dujmova grada, gospodina Ivu Baldasara sa suradnicima, i ujedno čestitam Dan Grada. Pozdravljam župana splitsko-dalmatinskog gospodina Zlatka Ževrnju, kao i sve predstavnike društveno-političkih ustanova na lokalnoj i državnoj razini. Pozdravljam predstavnike Hrvatske vojske, mornarice, policije, braniteljskih udruga, predstavnike znanosti i gospodarstva, zdravstva, kulture i športa. Srdačan pozdrav svim hodočasnicima, a osobito Hrvatima iz Gradišća koji su došli na feštu svetog Dujma. Pozdrav i svima vama, braćo i sestre, u Domovini i inozemstvu, koji ste povezani sa slavljem sv. Dujma posredstvom Hrvatskog radija i televizije. Pozdrav svim Splićanima diljem svijeta sa željom da se što prije i sretno svome domu i Domovini vrate.

Sveti Dujam toliko je naš i zajednički svima da ga slavimo u hramu kulture – kazalištu, u hramu kulta – njegovoj Katedrali, u hramu našeg svakodnevlja – ovdje na Rivi. Sveti naš zaštitnik, u godini izvanrednog jubileja milosrđa Božjega, želi nas svoje duhovne sinove i kćeri, svojim svjedočenjem ohrabriti u vjernosti Bogu i milosrdnoj ljubavi prema bližnjima. Zato, sve nas raduje što su ovogodišnji nagrađeni sugrađani vrednovani upravo po kriterijima milosrdne i sebedarne ljubavi prema bližnjima. Oni nas potiču nas da, ljubavi i milosrđu koje njegujemo u obitelji i zajednici, dajemo i širu društvenu dimenziju.

Sveti Dujme otvori nam nove horizonte milosrdne ljubavi prema svima onima koji su potrebni naših duhovnih i tjelesnih djela milosrđa. Isuse Kriste – Lice Očeva milosrđa, neka nas primjer i zagovor svetog Dujma hrabri da budemo milosrdni kao Otac, jer Ti si milosrdan u svojoj ljubavi.

Braćo i sestre, na dobro nam došla Sudamja!

I na kraju, ali na početku misnog slavlja pozdravljam najsvježijeg biskupa mons. Juru Bogdana, vojnog ordinarija u RH, koji predvodi ovogodišnje slavlje u čast sv. Dujma. Biskupe Jure, iz Poljica si, ali Dujmov si. Sa sv. Dujmom dajmo hvalu i slavu Bogu!

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Predsjednik Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za dijalog sa Srpskom pravoslavnom Crkvom ...
Mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit te predsjednik Komisije HBK za dijalog sa Srpskom ...
„Danas započinjemo korizmeno vrijeme, vrijeme dubljeg ulaska u Pashalno otajstvo. Gospodin živi u nama i za nas u ...
U povodu Svjetskoga dana bolesnika koji se slavi na blagdan Gospe Lurdske u četvrtak, 11. veljače, misno slavlje u ...
Na blagdan Gospe Lurdske i 29. Svjetski dan bolesnika, u četvrtak 11. veljače, misno slavlje u kapelici Sv. Josipa u ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je župnicima i upraviteljima župa odluku kojom ih ovlašćuje da ...
U prigodi posvete nove kapele Gospe Lurdske na Križinama u Splitu, predsjednik Hrvatskoga katoličkog liječničkog ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je, u utorak, 9. veljače u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, gosp. ...