Nadbiskup Barišić na proslavi blagdana bl. Majke Terezije u Resniku

U sklopu proslave 100. obljetnice rođenja bl. Majke Terezije župa Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije priredila je u Resniku, od 27. kolovoza do 5. rujna, Dane bl. Majke Terezije. Svaku je večer u 18.30 sati u filijalnoj crkvi bl. Majke Terezije, koja je prošle godine posvećena a jedina je crkva u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji posvećena toj blaženici, slavljena misa te priređen prigodni duhovno-kulturni program. Na sam blagdan bl. Majke Terezije u nedjelju 5. rujna, u sudjelovanju brojnih vjernika i nazočnosti predstavnika grada, središnje misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić koji je tom prigodom blagoslovio novi Križni put, autora akademskog slikara Ivana Listeša. "Danas je 13. obljetnica otkako je bl. Majka Terezija u novom odnosu s nama. Iz nebeske perspektive nas prati, a njezine riječi i djela nadahnjuju ljude svih kontinenata i vjernike i nevjernike", kazao je nadbiskup uvodeći u misno slavlje. U svojoj je propovijedi nadbiskup pošao od činjenice da svaki čovjek želi biti sretan i zadovoljan; no pitanje je kako to ostvariti. Neki misle da će biti sretni ako kupe novi, bolji automobil, televiziju, računalo, mobitel ili dobiju bolje radno mjesto.


 



Sve su to dobre želje, ali njihovo ostvarenje ne donosi pravu sreću. Što je prava sreća i kako je postići, govore nam biblijska čitanja, upozorio je nadbiskup. Ona nam govore o Božjoj mudrosti koja je donijela nove odnose "nema više rob - slobodnjak..." i koja nam se darovala kako bi nam pokazivala pravi put sreće. Govore kako nam ništa ne smije biti važnije od Isusa, koji je ljubav, Božja mudrost i izvor života. Pozivaju nas da osposobimo svoje srce za još veću ljubav i solidarnost prema "žednima" i "gladnima". U tom je svjetlu podsjetio na bl. Majku Tereziju, koja je da utaži Isusovu žeđ za ljubavlju i spasenjem duša osnovala Misionarke Ljubavi. Iskusila je duboko sjedinjenje s Isusom u njegovoj muci i posvetila se ublažavanju patnji djece Božje, radosno mu služeći u liku najsiromašnijih među siromasima. Time je svojim sestrama uz osnovna tri zavjeta (siromaštvo, čistoća, poslušnost) dala i četvrti "lice": otkrivati Božje lice u najpotrebnijima. Postala je svugdje međunarodni simbol Božje ljubavi i istinska majka neželjenih i nevoljenih ljudi. Poslije mnogo patnje, umrla je 5. rujna 1997. u Calcuti, gdje je i pokopana. "Njezin životni program bile su Isusove riječi 'Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio'. I u našoj sredini ima gladnih i žednih, prije svega gladnih i žednih ljubavi i prihvaćanja. Stoga su Isusove riječi i naš program, a blaženica nam je pravi primjer i uzor u tome kako utjeloviti evanđelje u svom životu i kako istinski biti sretan", poručio je nadbiskup Barišić.
Na kraju misnoga slavlja nazočnima se obratio mjesni župnik don Mate Čulić zahvalivši svima koji su na bilo koji način pridonijeli ljepoti slavlja. "Zahvalni smo što nam je Providnost udijelila ovaj posvećeni prostor u kojem posebno svijetli lik bl. Majke Terezije, koja je u svijetu postala ikona ljubavi i dobrote i koja je svijetu tako snažno očitovala spasonosnu snagu Kristova evanđelja", naglasio je župnik. U znak zahvalnosti nadbiskupu Barišiću i arhitektu crkve ing. Zoranu Jeramazu, nećaku hrvatskog misionara u Indiji o. Ante Gabrića, koji je i osobno upoznao te ugostio bl. Majku Tereziju, župnik je uručio plaketu župe koja je protekle godine proslavila 500. rođendan. Nakon blagoslova puka i Križnoga puta mons. Barišić je zaželio mladima i nastavnicima blagoslovljen početak nove školske godine te da ih prati zagovor bl. Majke Terezije, prave učenice Kristove ali i učiteljice koja je dugo godina u Indiji poučavala djecu. Proslavi prvoga rođendana blaženice u njezinoj crkvi u Resniku prethodila je uža priprava. Prvoga dana trodnevice u četvrtak 2. rujna misu i euharistijsko klanjanje predvodio je o. Branko Zebić. U petak misu je predvodio dr. don Josip Čorić, a potom je postavljen novi Križni put, koji je predstavio prof. fra Branko Periša i sam autor Ivan Listeš. U subotu euharistijsko slavlje predvodio je dr. don Mladen Parlov, koji je potom uz mr. Petra Baltu predstavio knjigu bl. Majke Terezije "Dođi, budi moje Svjetlo".