Proslavljen blagdan Gospe od Prizidnica i Imena Marijina u Slatinama

U nedjelju, 12. rujna, proslavljen je blagdan Gospe od Prizidnica i Imena Marijina u Slatinama na otoku Čiovu. O marijanskom biseru na Jadranu brine obitelj Tomislava Nakira skupa sa svojim župnikom don Antom Čulićem. Misno slavlje ovom prigodom predvodio je dr. don Marinko Vidović uz koncelebraciju župnika don Ante Čulića, don Maria Matkovića, don Stanka Vrnoge - bivšeg župnika i njemačkog svećenika kao gosta, uz pratnju župnog zbora kojim ravna Miroslav Miše. Misnom slavlju nazočili su hodočasnici iz Slatina, otoka Čiova, Trogira, Kaštela i Splita, a među njima je bio saborski zastupnik Vedran Rožić, predstavnici Grada Splita i Mjesnog odbora. Da je Gospa od Prizidnica zaštitnica pomoraca, potvrdio nam je Jadrolinijin brod koji je plovio iz Rogača sa otoka Šolte za Spllit i sa redovne 'rute' je skrenuo prema svetišu te brodskim sirenama pozdravio Gospu za vrijeme misnog slavlja. Marija je svoje ime toliko izgradila da su je i pomorci prepoznali, to je vidljivo i po maketama brodova u crkvi. Ovo svetište je nastalo kao djelo ruku pomoraca koji su htjeli imati pogled s mora prema Majci Božjoj koja ih je za vrijeme  plovidbe pratila.




Don Marinko se u svojoj propovijedi osvrnuo na značenja imena Marijina, kao i imena svih nas. Tako Marija ima značenje  orjentacije na moru,  tj. moru života. U navedenom svetištu ona je poznata kao  zvijeda mora i pomoraca. - Ime nas kao osobu malo određuje, koliko nas određuje nadimak koje nam tijekom života nadjenu drugi na temelju pomanjkanja ili nedostatka kvalitete ili na temelju njezine veličine. To drugo ime više govori o nama nego ime koje smo dobili od svojih roditelja. Marija je ime dobila od svojih roditelja i proslavila ga novim sadržajem zbog kojeg je danas častimom, kazao je predvoditelj misnog slavlja. Marija je je uobičajeno ime onoga vremena, a službenice Božju Crkva je uzveličala obdarivši je časnim nadimcima: Majka Isusa Krista: Bogorodica, Djevica, Kraljica... U nastavku propovijedi mons. Vidović je govorio i o tome koliko nas ime određuje duhovno i kulturno istaknuvši kako se ime stječe i gradi kroz život i po njemu će nas Bog prepoznati, naročito na samom kraju našeg života. Današnji mladi naraštaj daje strana i nepoznata imena, a imamo naša lijepa domaća imena po kojima se osoba prepoznaje kojem podneblju i narodu pripada.Na kraju mise župnik don Ante Čulić zahvalio se predvoditelju misnog slavlja u Prizidnicama i svećenicima koji su mu asistirali, kao i hodočasnicima koji su došli u svetište Gospe od Prizidnica koje je oaza  gdje se stoljećima naši ljudi duhovno napajaju, naglasivši kako je ovo svetište zalog naše povijesti i našeg naroda te pripada pošlim, sadašnjim i budućim narašatajima.
Gospodin Tomislav Nakir ima čast što mu je pripala dužnost da sa svojom obitelji brine o ovom svetištu te napominje da od milostinje svaku godinu naprave nešto novo u svetištu. Tako su kroz ovu godinu popločali i ogradili mramornim kamenom prostor uz kapelicu gdje se održava misa, a namijenjen je za župni zbor. Mještanin Špiro Skoko je donirao 20-kilogramski kameni križ koji je stavljen na kapelicu, jer je prethodno križ bio otuđen od nepoznatog počinitelja.